Linkuri accesibilitate

Iulian Groza: Ajutorul european depinde de onestitatea actorilor politici din R. Moldova


Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene

Președinta Maia Sandu şi-a încheiat prima sa vizită oficială la Bruxelles, care a durat două zile.

Lidera de la Chişinău a avut întâlniri la cel mai înalt nivel în cadrul instituțiilor UE, cu şefii Comisiei Europene, Consiliului şi Parlamentului European, precum şi cu şeful diplomaţiei UE. Sandu a discutat cu mai mulţi comisari europeni şi euro-parlamentari, în special români care se ocupă de relaţiile cu Moldova. Maia Sandu a primit asigurări de la oficialii europeni că UE își va menține și întări toate angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere semnat cu R. Moldova şi că vor oferi sprijin și în procesul de reforme, inclusiv în justiţie și în lupta împotriva corupției, dar și în lupta cu COVID-19 și redresarea post-pandemie. Despre concluziile şi rezultatele vizitei Maiei Sandu la Bruxelles Alla Ceapai a discutat cu Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene şi fost ministru-adjunct de externe.

Interviu cu Iulian Groza despre rezultatele vizitei președintei Maia Sandu la Bruxelles
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:51 0:00
Link direct

Iulian Groza: „Prima concluzie este că, după o perioadă mai îndelungată de timp, astăzi, R. Moldova și UE au reușit, la nivelul cel mai înalt, să relanseze, să repornească o agendă europeană ambițioasă a R. Moldova. Și această vizită, practic, trasează mai multe obiective și, în același timp, așteptări pentru o nouă calitate în relația dintre R. Moldova și UE.”

Europa Liberă: Dar cu ce rezultate concrete vine șefa statului?

Iulian Groza: „Vorbind despre contactele la nivelul instituțiilor europene, care au fost la nivel înalt, concluziile principale ale acestor întrevederi, pe care am reușit să le desprindem din comunicările publice, este că R. Moldova poate fi sigură de sprijinul pe care l-a oferit UE în toată această perioadă, în pofida problemelor cu care s-a confruntat R. Moldova, probleme de natură politică, de funcționarea instituțiilor democratice, acel sprijin oferit pentru cetățenii R. Moldova va continua și acum.

Mai mult ca atât, în cadrul acestei vizite s-a desprins un mesaj foarte clare de sprijin a agendei de reforme, a agendei anticorupție promovată de președinta Maia Sandu în R. Moldova. Și – trei – au fost mesaje de reconfirmare a sprijinului pe care îl poate oferi UE pentru a reuși vaccinarea cetățenilor R. Moldova, pentru a oferi suport pentru agricultori, pentru antreprenorii mici și mijlocii în redresarea situației economice generate de această criză pandemică. Deci, la moment, vorbim despre o confirmare, un angajament la cel mai înalt nivel, la nivelul Comisiei Europene, la nivelul Consiliului European, la nivelul Parlamentului European, la nivelul comisarilor europeni. Un sprijin pentru această agendă de schimbare, de reforme și, în același timp, sprijin pentru a depăși situația complicată, economică și socială, cu care se confruntă astăzi cetățenii R. Moldova din cauza acestei crize pandemice.”

Europa Liberă: Dar cum se poate materializa acest sprijin promis de UE într-un context politic intern complicat de la Chișinău?

Toată lumea din R. Moldova așteaptă soluționarea crizei politice generate de moștenirile lăsate de PSRM și fostul președinte Dodon

Iulian Groza: „Va depinde în primul rând de actorii politici din R. Moldova, cum vor reuși să găsească soluții și să le pună în aplicare în interesul cetățenilor din R. Moldova. Este evident că toată lumea din R. Moldova așteaptă soluționarea crizei politice generate de moștenirile lăsate de PSRM și fostul președinte Dodon. Și evident că în condițiile actuale, în condițiile unui guvern fără mandat deplin, în condițiile în care parlamentul are o legitimitate redusă și nu declară o majoritate capabilă să asigure o agendă de reforme, evident că reformatarea internă, politică, a parlamentului și numirea unui nou guvern, responsabil, capabil să realizeze această agendă, este prioritatea numărul unu.

Acuma, soluțiile politice pe care trebuie să le adopte președintele, partidele parlamentare – deja depinde de acești acești actori. Ceea ce contează – și cred că lucrul ăsta a fost comunicat la nivelul instituțiilor europene, în comunicările care au fost – este foarte important ca orice soluție politică pentru această criză politică să fie conformă cu rigorile constituționale și în același timp să corespundă și intereselor cetățenilor R. Moldova și așteptărilor tuturor actorilor pro-reformă din R. Moldova, dar și a partenerilor de dezvoltare, ca soluțiile politice pentru criza politică să fie conforme cu principiile de funcționare ale unui stat de drept și să respecte instituțiile democratice.”

Europa Liberă: Ați menționat că asigurarea R. Moldova cu vaccinuri anti-COVID a fost unul dintre principalele subiecte discutate la Bruxelles. La fel, s-a vorbit mult despre asistența financiară a UE, pentru a depăși criza provocată de pandemie. Pe lângă alte ajutoare financiare, Chișinăul a primit în noiembrie prima tranșă din fondul de urgență macrofinanciară, în valoare de 50 mln. euro – aceasta a fost acordată fără condiționalități. A doua tranșă, la fel, de 50 mln. de euro, este însă condiționată de mai multe reforme politice. Termenul limită pentru a o accesa expiră în luna septembrie. În lumina, iată, a crizei politice interne și a unor eventuale alegeri anticipate, care se profilează, credeți că Moldova poate îndeplini toate condiționalitățile pentru a accesa cea de-a doua tranșă?

Iulian Groza: „În condițiile actuale, realizarea acestor condiții este puțin probabilă. Fiindcă există condiții care vizează acțiuni legislative și acțiuni de punere în aplicare a legilor, pe care trebuie să le asigure guvernul, să le asigure parlamentul și alte autorități competente. Fără un guvern cu mandat deplin și fără un parlament capabil să voteze aceste măsuri, aceste reforme, evident că nu va fi posibilă îndeplinirea acestor condiții. Respectiv, R. Moldova nu va putea accesa cele două tranșe de 50 mln. Mai ales că, din păcate, la sfârșitul anului trecut, de fapt în decembrie, parlamentul a reușit să adopte unele legi care, de fapt, contravin spiritului și condiționalităților stabilite în memorandumul de înțelegere pentru accesarea acestei asistențe macrofinanciare, în special cele care vizează sistemul de integritate și anticorupție. Respectiv, răspunsul este clar, că fără un guvern cu mandat deplin și fără un parlament care să îndeplinească aceste condiții, Moldova nu va putea să acceseze următoarea tranșă.”

Europa Liberă: Deci, soarta celei de-a doua tranșe din fondul de urgență macrofinanciară promis de UE înțeleg că e incertă, dar adoptarea unui nou program cu FMI? Acordul a fost agreat în iulie, anul trecut, dar decizia comitetului executiv al Fondului rămâne în așteptare, din cauza întârzierilor, punerea în aplicare a acțiunilor anterioare ale programului, și anume selectarea viceguvernatorilor de la Banca Națională. Credeți că se va reuși în final adoptarea acestui nou program cu FMI?

Iulian Groza: „Cu siguranță că, cel puțin, mesajele transmise de FMI (apropo, lucru valabil și pentru UE) indică asupra disponibilității de a oferi R. Moldova asistența macrofinanciară necesară în volumul în care el să ajute la asigurarea stabilității macrofinanciare, dar în același timp să ajute la redresarea consecințelor crizei economice, generate de pandemie, inclusiv. Acuma, când va fi anunțată decizia FMI cu privire la asistența macrofinanciară, când Comisia Europeană ar putea să anunțe un eventual, nou program de suport macrofinanciar. Mai depinde, cu siguranță, în primul rând, dacă va exista în R. Moldova un guvern proreformă, care va oferi acea stabilitate macrofinanciară sau, cel puțin, politică, necesară pentru realizarea acestor angajamente. Între timp, cu siguranță, trebuie să înțelegem că, la moment, având în vedere statutul pe care-l deține Președintele R. Moldova astăzi, este în situația să poată negocia și condițiile necesare, suplimentare, pentru a accesa acest program de asistență macrofinanciară, fie din partea FMI, fie din partea UE sau din partea altor parteneri de dezvoltare disponibili să ofere acest sprijin pentru R. Moldova. Dar, cu siguranță, decizia asupra unor astfel de programe va fi posibilă doar în situația în care acești parteneri de dezvoltare vor vedea că în R. Moldova există un guvern capabil să implementeze deciziile și angajamentele asumate de R. Moldova.”

Europa Liberă: În ce domenii totuși partenerii externi, în special UE, poate sprijini acum Moldova, în lipsa unui guvern funcțional?

Iulian Groza: „În lipsa unui guvern funcțional, putem vorbi despre suportul tehnic, asistență tehnică de urgență, pe care R. Moldova poate s-o acceseze în cadrul comunităților internaționale din care face parte. Și aici vorbim despre situația pandemică, dar, evident, și despre alte forme de asistență tehnică și ajutor umanitar, ajutor material, pe care-l oferă partenerii de dezvoltare, în general, pe linie bilaterală sau în cadrul organizațiilor internaționale. Aici sunt mai multe exemple – există deja angajamentul României de a oferi suport și asistență pentru inițierea programului de vaccinare în R. Moldova, există alte programe, de asistență tehnică, pentru sectorul IMM, plasate anul trecut, există alte programe care țin de dezvoltarea locală, susținerea comunităților locale, susținerea autorităților locale, realizarea anumitor programe tehnice la nivel local sau însăși în programe de sprijin pentru aceste instituții locale. Un astfel de program care nu implică un angajament și nu implică condiții în care guvernul să pună în aplicare anumite decizii, să adopte anumite decizii, aceste programe se implementează.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG