Linkuri accesibilitate

Apel către Comisia Europeană să faciliteze accesul țărilor din Parteneriatul Estic la vaccinurile anti Covid-19


Un grup de 13 miniștri de externe din Uniunea Europeană, între care Bogdan Aurescu din România, a cerut Comisiei Europene să creeze un mecanism prin care să poate fi livrate vaccinuri anti Covid-19 țărilor din Parteneriatul Estic „dacă acestea doresc sprijinul nostru”.

Într-o scrisoare adresată șefului diplomației europene, Josep Borrell și comisarilor pentru Sănătate și pentru Vecinătate și Extindere, miniștrii de externe argumentează: „Granițele noastre nu vor fi sigure [sanitar] dacă nu ne ajutăm vecinii din imediata apropiere. Deseori, partenerii noștri estici și-au exprimat aprecierea pentru ajutorul primit în vederea combaterii pandemiei de Covid-19 și dorința de a putea obține vaccinuri”.

Republica Moldova, declara recent ministra demisionară a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, într-un interviu cu Europa Liberă, a făcut de câteva luni demersuri pe lângă Uniunea Europeană să obțină vaccinuri anti Covid-19. România a promis deja să ofere până la 200 de mii de vaccinuri iar Bulgaria, a spus Dumbrăveanu, ar fi dispusă să vândă Chișinăului vaccinuri din cele obținute prin platforma comună de achiziționare a UE.

Cei 13 miniștri de externe cer Comisiei Europene să organizeze cât mai rapid o platformă similară cu cea care funcționează deja pentru țările din Balcanii de Vest, denumită „Team Europe”.

„În contextul apropiatului summit al Parteneriatului Estic (prima jumătate a anului 2021) este nevoie de un semnal puternic și coordonat, care să evidențieze importanța strategică a Parteneriatului Estic. Facilitarea accesului la vaccin ar fi un astfel de semnal”, se mai arată în apelul semnat de miniștrii de externe din Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Suedia și Ungaria.

Previous Next

XS
SM
MD
LG