Linkuri accesibilitate

Nicu Popescu: R. Moldova a supraviețuit ca stat datorită zonei de liber-schimb cu UE


Nicu Popescu, director al programului Europa Lărgită, ECFR
Nicu Popescu, director al programului Europa Lărgită, ECFR

Republica Moldova, între Rusia și Occident: care este politica externă promovată de președinta Maia Sandu?

Ea a anunțat în urma vizitei sale la Bruxelles că în Uniunea Europeană există un potențial enorm de sprijin pentru R. Moldova, însă acesta nu a fost valorificat în ultimii ani de către clasa politică coruptă de la Chișinău., pledând pentru relații mai strânse cu Uniunea Europeană. În ceea ce privește relația cu Federația Rusă, șefa statului sugera o relație reciproc respectuoasă și reciproc avantajoasă. Despre cooperarea Republicii Moldova cu Estul și Vestul o convorbire cu Nicu Popescu, director al programului Europa Lărgită, ECFR, Paris şi fost ministru de externe în guvernul condus în 2019 de Maia Sandu.

Nicu Popescu: R. Moldova a supraviețuit ca stat datorită zonei de liber-schimb cu UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:56 0:00
Link direct

Europa Liberă: Vizita în Franța va fi a treia pe care dna Sandu, în calitate de președintă, o efectuează în străinătate după cele întreprinse la Kiev și la Bruxelles. Scopul vizitei este impulsionarea relațiilor bilaterale. Să fie multe rezerve nevalorificate? De ce vă pun această întrebare? Pentru că se pare că Franța de mult nu a mai găzduit un oficial de rang înalt din Republica Moldova.

Nicu Popescu: „Da, într-adevăr. Și înainte de a vă răspunde la întrebare, aș începe prin a spune că Republica Moldova este o țară mică, fără resurse naturale, fără gaz, fără petrol, fără aur, cu o diasporă foarte mare. Economia Republicii Moldova, viabilitatea Republicii Moldova ca stat depinde de o politică externă activă, o politică externă care ajută producătorii din Republica Moldova să exporte bunuri, să exporte vin, mere, cablaj pentru mașini, să negocieze acorduri de liber schimb, să apere interesele diasporei și prin prisma acestui fapt Republica Moldova are nevoie ca de aer de o politică externă, de o prezență în exterior, de promovare a țării, de deschidere a unor piețe, de atragere a unor noi proiecte de dezvoltare a Republicii Moldova, de finanțări pentru poduri, drumuri, spitale, universități. Și aceste lucruri pot fi obținute doar printr-o prezență permanentă a conducătorilor Republicii Moldova și, evident, în interior prin reformarea țării, dar și în exterior.

Aceste lucruri nu vin de la sine și dezvoltarea Republicii Moldova nu se va face de la sine, ea necesită investiții de efort, timp, fonduri chiar pentru ca să putem obține aceste lucruri. Un al doilea lucru pe care aș vrea să-l menționez atunci când discutăm de politica externă este că beneficiile nu cad din cer, asupra unor beneficii se lucrează, orice lucru pe care vrei să-l obții necesită investiții.”

Europa Liberă: Dar acum Moldova totuși se află într-o criză. Iată înțelegerile la care ajunge dna Sandu în calitate de președintă cu omologii săi ar trebui să urmeze implementarea acestor înțelegeri de către guvern? În Republica Moldova lipsește un executiv cu puteri depline.

Nicu Popescu: „La această etapă, Republica Moldova are nevoie de multă asistență. Să luăm aceeași problemă a vaccinurilor care deocamdată nu sunt prezente în Republica Moldova. Deci, ca Republica Moldova să obțină mai multe vaccinuri prin acest mecanism internațional COVAX, dar și prin asistență bilaterală, Republica Moldova trebuie să meargă în alte țări și să formuleze aceste solicitări. Dacă avem nevoie de asistență pentru sistemul sănătății, avem nevoie să formulăm aceste solicitări. Și acest tip de asistență nu depinde de capacitatea de a adopta legi în parlament. Da, există foarte multe mecanisme prin care partenerii internaționali pot sprijini Moldova doar dacă există o majoritate funcțională în parlament, dar există foarte multe alte lucruri care pot fi oferite Moldovei și în condițiile actuale. Asta este una din mizele politicii externe active, în al doilea rând, majoritatea proiectelor și proceselor de anvergură nu vor fi realizate nici măcar în șase sau în 12 luni. Știți bine că, de exemplu, în timpul vizitei la Kiev s-a vorbit de construcția unui nou pod cu Ucraina, păi pentru realizarea acestui pod vor fi necesare mai multe luni sau poate chiar un an-doi. Cu România, din nou, se vorbește de poduri de mai mult timp. Deci, toate aceste proiecte de investiții, de asistență, de investiții în infrastructură au un arc în care un proiect devine realitate care durează câțiva ani. Și în acest sens, eu nu cred că există vreo contradicție între necesitatea politicii externe astăzi, inclusiv în condițiile în care nu avem un parlament sau un guvern funcțional, pentru că aceste vizite, aceste contacte la nivel înalt, da, ele vor aduce anumite beneficii concrete, imediate, inclusiv eventual vaccinuri și altă asistență, dar ele sunt mult mai importante pentru a demara și impulsiona niște procese în urma cărora Republica Moldova va putea obține beneficii peste șase luni, peste unu, doi sau trei ani.

Aceasta este miza acestor contacte internaționale, la această etapă Republica Moldova formulează anumite solicitări, speranțe, doleanțe, anumite propuneri de proiecte de cooperare comună, iar partenerii noștri din afară vor analiza aceste propuneri, vor căuta soluții pentru a ne ajuta. Aceste căutări de soluții deseori durează săptămâni sau luni, pentru că așa este natura proceselor politice și administrative, și birocratice inclusiv în alte țări și abia peste câteva luni vom vedea rezultatele acestor acțiuni diplomatice pe care le întreprindem astăzi. Și în acest sens, politica externă nu este cu nimic diferită de alte politici publice. Deci, dacă vrei să ai poliție funcțională, trebuie să investești și rezultatul îl ai peste câțiva ani; dacă vrei procuratură funcțională, investești astăzi, iar rezultatul îl ai peste câțiva ani; dacă vrei să ai infrastructură – drumuri, poduri, spitale, educație, școli –, rezultatul nu este niciodată imediat. Aceeași logică se aplică și în politica externă – dacă vrei rezultate peste un an-doi, trebuie să depui efort astăzi, iar rezultatele vor veni mai târziu.”

Europa Liberă: De când a obținut mandatul de președintă, Maia Sandu s-a implicat activ în promovarea politicii externe a Republicii Moldova, dar adversarii săi politici fac socoteli și spun că se cheltuiesc bani mulți pentru aceste vizite, costurile ar fi mari. Ce trebuie să înțeleagă simplul cetățean?

Dacă vrei o roadă de grâu peste jumătate de an, trebuie să cumperi semințe astăzi

Nicu Popescu: „Simplul cetățean trebuie să înțeleagă că, dacă vrei o roadă de grâu peste jumătate de an, trebuie să cumperi semințe astăzi și să le plantezi; trebuie să investești în sistem de irigație pentru a iriga un câmp; ca să construiești un spital, ai nevoie să cumperi geamuri, calorifere, uși etc. Când noi construim un spital sau o școală, noi doar nu criticăm fiecare gest de cumpărare a fiecărui element care este utilizat pentru construcția acestui spital prin prisma costurilor, toți își dau seama că edificarea oricărei clădiri presupune anumite costuri. Același lucru este valabil și pentru politica externă, dar dacă ne uităm un pic la ceea ce a realizat Republica Moldova în ultimii 10 ani, inclusiv în plan extern, vom vedea că economia funcționează și este cum este doar datorită faptului că Republica Moldova are acces pe piețele Uniunii Europene.

Republica Moldova a supraviețuit ca stat datorită zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană, care a compensat acele restricții comerciale impuse față de exporturile Republicii Moldova pe piața Federației Ruse, toate aceste măsuri sunt rezultatul politicii externe. Politica externă deja a adus și a creat sute de mii de locuri de muncă în Republica Moldova, a adus sute de milioane de euro, care au fost investiți în grădinițe, în drumuri, în spitale și în multe alte lucruri. Deci, rezultatele politicii externe se văd. Noi am avut o situație în ultimii patru ani în care Republica Moldova a avut o politică externă care nu a fost în stare să genereze noi beneficii. Și acum Republica Moldova și președinta Maia Sandu trebuie să relanseze și să redeschidă dialogul cu partenerii noștri externi, care a fost înghețat mai mulți ani, astfel încât peste o anumită perioadă să putem readuce sprijin extern masiv oferit Republicii Moldova. Anume prin această prismă, vizita dnei președintă Maia Sandu la Paris este una extrem de importantă. Franța alături de Germania la această etapă sunt cele mai mari și mai influente state din Uniunea Europeană, datorită sprijinului acestor state, atât în plan bilateral, cât și în plan european, Republica Moldova evident va fi în poziția să obțină mai multe beneficii și mai mult sprijin din partea Uniunii Europene atât pe linia promovării exporturilor, eventual pentru atragerea mai multor investiții străine. Știm deja că mai multe companii franceze sunt foarte active pe piața Republicii Moldova și aceste companii angajează oameni, plătesc impozite, este interesul Republicii Moldova să atragă mai multe companii franceze, care ar putea crea locuri de muncă, dar aceste investiții nu se fac automat, ele trebuie să se facă în baza unor proiecte, în baza unor discuții, însă toate aceste discuții trebuie lansate. Evident, în Franța mai există și o diasporă foarte importantă a Republicii Moldova, care are și ea anumite așteptări, anumite necesități atât din partea statului Republica Moldova, cât și în interacțiunea cu statul francez. Și diaspora Republicii Moldova din toate țările întotdeauna beneficiază de relații politice bune și de capacitatea autorităților Republicii Moldova de a utiliza aceste relații politice bune pentru a apăra sau promova interesele diasporei. Și în acest sens, vizita dnei președinte la Paris sau eventual bănuiesc că va fi și o vizită și la Berlin sau în alte capitale, efectiv mai sunt și niște instrumente de protecție a diasporei, de promovare a intereselor diasporei. Deci, fără aceste vizite externe și Republica Moldova va avea de suferit, va avea de suferit economia, va avea de suferit diaspora și această situație, bunăoară, a fost valabilă toți acești ani în care Republica Moldova a fost în incapacitatea de a promova o politică externă eficace, pentru că liderii Republicii Moldova nu erau acceptați în plan internațional. Această situație regretabilă anterior se schimbă acum, în aceste săptămâni și luni.”

Europa Liberă: Dar cum rămâne relația pe dimensiunea estică?

Nicu Popescu: „Această relație nu este determinată doar de intențiile și semnalele trimise de către Chișinău, evident această relație depinde și de deschiderea Moscovei și a Federației Ruse. Deja am văzut în spațiul public că dna Maia Sandu și-a manifestat o deschidere foarte clară de a se angaja într-un dialog direct cu omologul său rus, Vladimir Putin. Evident, acest semnal pozitiv a fost transmis, el a fost transmis inclusiv public și acum urmează să vedem în ce măsură și Federația Rusă este gata să intre într-o relație constructivă, respectuoasă și pozitivă cu Republica Moldova. Cel puțin, din partea Republicii Moldova eu văd această deschidere și această ofertă de dialog, dar întotdeauna în relațiile internaționale relațiile pot fi edificate doar în cazul în care ambii parteneri sunt angajați în acest demers de normalizare a acestor relații. Deci, în acest sens, după mine, este absolut clar că Republica Moldova a trimis semnale că își dorește un dialog pozitiv cu Federația Rusă, dar probabil mai urmează a fi elaborat un calendar de acțiuni care nu depinde doar de Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG