„Cine a făcut cel mai mult pentru Moldova? Noi credem că Ştefan cel Mare”

Cortul PSRM în faţa Primăriei Chişinău

Ce cred locuitorii Chișinăului despre referendumul pentru revocarea sau nu a lui e Dorin Chirtoacă din funcţia de primar al Capitalei R.Moldova.

La sfîrșitul acestei săptămâni la Chişinău va avea loc referendumul privind demiterea sau nu a primarului capitalei. Speranţa PSRM, care a inițiat acest referendum este ca răspunsul să fie afirmativ la întrebarea: „Sunteţi pentru revocarea primarului general al municipiului Chişinau, Dorin Chirtoacă?”. Între timp, partidele numite pro-europene au îndemnat locuitorii capitalei să boicoteze referendumul de duminică. Diana Răileanu a stat de vorbă cu mai mulţi trecători întâlniţi în centrul Chişinăului de la care a încercat să afle cât de convingătoare au fost cele două tabere.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce cred cetăţenii despre referendumul din Chişinău

Până deunăzi doar corturile instalate de socialiști în mai toate sectoarele capitalei erau singurele dovezi vizibile că primarul liberal va trebui să treacă un nou examen: referendumul privind revocarea sa din funcţie. În această săptămână campania a luat turații - în centre comerciale cumpărătorii sunt bombardați de publicitate electorală; activiștii socialiștilor telefonează la întâmplare persoane care mai folosesc liniile de telefonie fixa, iar cutiile poştale sunt burdușite cu ziarul „Referendum” publicat de PSRM.

Grigore, un bărbat între două vârste, recunoaște că s-a pomenit zilele trecute cu un asemenea ziar lăsat în clanţa uşii. Nu l-a răsfoit încă şi iată de ce:

„Vreau să vă spun simplu: eu nu mai cred în nimeni, înţelegeţi? Toţi sunt mincinoşi. Lumea s-a săturat de poveşti, noi ştim cu toţii că bandiţii sunt la conducere. Nu face nimeni nimic pentru om.”

Europa Liberă: Din toate discuţiile despre referendum, dumitale ce-ai înţeles?

Grigore: „Da eu nu cred că va schimba cineva ceva. Toţi care vin la putere vor să facă dânşii ceva, nu pentru om.”

Europa Liberă: Ce trebuie să se schimbe ca oamenii care vin în frunte unui oraş, sat, a acestei ţări, să se gândească şi la popor?

Grigore: „Da şi, Dvs credeţi că cei care sunt la conducere nu au mamă şi tată la ţară şi nu ştiu cum se trăieşte? Ei sunt tot de la ţară, ştiu foarte bine cum e”

Europa Liberă: Şi atunci de ce au comportamentul pe care-l au?

Grigore: „Pentru că ei vor să fie „cineva”. Sunt şi oameni cu care suntem rude şi dacă a obţinut un post mai bun, are apartament şi maşină, gata, uită de soră, frate, mamă şi tată. Gata, el să fie pe primul loc. Nu ştiu, numai la moldoveni e aşa, dar îmi pare că numai la moldoveni!”

Partidul Socialiştilor este singura formaţiune înregistrată la consiliul electoral Chişinău care pledează pentru suspendarea edilului capitalei. Contabila Ana Marit de aproape zece zile împarte în stradă ziarul electoral „Referendum” publicat de socialişti. Pentru această muncă voluntară şi-a luat liber de la serviciu, insistă femeia. Ea spune că nu face agitaţie în favoarea vreunei părţi, ci doar îi îndeamnă pe trecători să iasă la referendum:

Ana Marit: „Prima întrebare pe care mi-o adresează oamenii este dacă trebuie sau nu să meargă la vot. Pentru a răspunde la aceste întrebări avem informația din ziare. Noi le spunem să iasă duminică la referendum, dar înainte de asta să privească în jur, să vadă dacă le place cum arată oraşul! Din punctul meu arată foarte urât. Mulţi spun că în Europa este mai bine, dar ce, la noi e rău? Nu trebuie să murdărim oraşul.”

Europa Liberă: Dar sunt trecători care nu sunt de acord cu opinia Dvs?

Ana Marit: „Noi lucrăm de 10-12 zile, majoritatea oamenilor cu care am vorbit au fost de acord că trebuie să meargă la referendum. Nu ştiu de ce însă tinerii sunt mai sceptici. Bătrânii par mai deschişi, însă tinerii nu prea au încredere în schimbare.”

Ana Marit a fost singura trecătoare ce mi-a vorbit cu însuflețire despre apropiatul referendum. Majoritatea celor cu care am stat de vorbă au recunoscut sincer că încă nu ştiu dacă vor ieși sau nu duminică la vot. Un tânăr care se prezintă Andrei spune că puținele dezbateri electorale la temă au lăsat impresia ca alegătorii nu sunt decât niște pioni în jocuri politice de culise:

Andrei: „Cred că asistăm la un show. Totuşi, nu o să se rezolve nimic, referendumul nu va fi valabil, trebuie să-l demită mai mulţi decât l-au votat, dar cred că nu va fi numărul necesar de alegători, iar nouă milioane se vor pierde undeva prin buzunare. Asta-i părerea mea: nu o să se rezolve nimic şi o să ducă Silvia Radu interimatul. Zece ani de zile a fost Chirtoacă la putere şi uitaţi-vă ce capitală europeană, clar că-i toată ţara în haos. Însă aici e corupţie de sus până jos sau de jos până sus.”

Europa Liberă: Cât de mult ambiţiile şi luptele politice încurcă administrarea unui sat a unui oraş?

Andrei: „Cred că foarte mult încurcă!”

Şi Ana, o femeie trecută 30 de ani, recunoaște că de la o seama de vreme, la fel ca şi rudele ei, nu mai știe cui să dea dreptate şi asta pentru că de-a lungul timpului au dezamăgit-o mai toate guvernările

„La televizor sincer nici nu mă uit. Duminică nu ştiu dacă voi ieşi la referendum fiindcă oricine nu vine la putere promite că marea şi sarea până îi alegi şi apoi uită de promisiuni. Sunt demnitari care fac şi pentru popor, însă aceştia cred că sunt trimişi de la Dumnezeu.”

Europa Liberă: A avut Republica Moldova vreodată noroc de aşa un demnitar?

„Sincer să vă spun, chiar vorbeam zilele trecute cu soţul, cine a făcut cel mai mult pentru Moldova? Noi credem că Ştefan cel Mare, care a luptat pentru ţara asta. Acum însă, vorba cântecului, fiecare trage la dânsul numai eu la mine.”

Persoanele cu care am reușit să stau de vorbă astăzi pe străzile capitalei nu şi-au ascuns pesimismul apelând la o justificare imparabila: politicienii i-au tot dus cu zăhărelul, astfel încât alegătorii au deja imunitate la vorbe goale.