În noul său comentariu pentru ipn.md, politologul Dionis Cenuşă caută să explice eşecurile europenizării în statele Parteneriatului Estic plecând de la exemplul moldovenesc. “Intrarea în joc a oligarhilor politici a transformat discursul pro-european în mod nefavorabil pentru acele forțe care vor un model european de funcționare a statului în Moldova și în regiune”, scrie autorul. El observă că tot mai rar partidele politice sunt reprezentative și tot mai des acestea constituie o combinație de tehnologii politice, manipulare a opiniei publice și corupere a instituțiilor de stat. De aceea, disfuncționalitatea democrațiilor în regiune este amenințarea primară pentru integrarea europeană și atuul principal al Rusiei în păstrarea influenței sale în regiune, este una din concluziile de bază formulate de autor.
Cu un an înainte de alegerile parlamentare, Dumitru Spătaru analizează pe tribuna.md situaţia principalelor partide politice moldovene. Partidul Socialiştilor, prezentat de sondaje ca formaţiunea cu cea mai mare pondere, pare să fie avantajat şi de sistemul mixt, în baza căruia se vor desfăşura următoarele alegeri, scrie Spătaru. Potrivit lui, dacă nu va fi introdus turul doi în circumscripţiile uninominale, socialiştii vor fi primii şi după numărul de mandate obţinute în circumscripţiile uninominale, nu doar după numărul de mandate obţinut pe liste de partid. Totuşi, şansele PSRM de a accede la guvernare i se par reale autorului numai dacă obţine de sine stătător majoritatea parlamentară. În oricare altă situaţie, şansele sale de a ajunge la putere vor fi mai reduse. Despre perspectivele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Spătaru scrie că acesta, posibil, se va plasa pe primul loc în tabăra de centru-dreapta dar, dacă nu face o alianţă largă cu alte partide de aceeaşi orientare, în primul rând cu Platforma Demnitate şi Adevăr, nu va avea nici o şansă de a ajunge la putere. Şansele Partidului Democrat au crescut semnificativ, continuă autorulm, odată cu schimbarea sistemului electoral. Având impresionante resurse financiare, administrative, umane şi mediatice, PD cu siguranţă va obţine un număr semnificativ de mandate în circumscripţiile uninominale. Iar Platforma Demnitate şi Adevăr, care rămâne la părerea autorului unul din cele mai active şi cu pondere partide pro-europene de centru-dreapta, „este tras la fund” de incertitudinea pe care o implică negocierile cu PAS în vederea participării în comun la următoarele alegeri parlamentare. Fiecare zi de incertitudine loveşte serios în rating-ul şi în şansele acestei formaţiuni, de aceea PDA trebuie să clarifice cât mai rapid toate aspectele legate de colaborarea cu PAS şi să ia o decizie de principiu cum merge în continuare, scrie Dumitru Spătaru.
Nicolae Negru scrie în ziarulnational.md despre „de ce trebuie să boicotăm categoric referendumul anti-Chirtoacă”. „Participând la referendum, punem umărul la demiterea politică a lui Chirtoacă, fără a cunoaște rezultatul anchetei. Îl „condamnăm” pe actualul primar înainte de a se pronunța justiția în cazul său. Facem jocul PSRM, care dorește răzbunare, revanșă pentru înfrângerile de până acum, inițierea referendumului având clare motive politice și geopolitice”, explică Negru. Referendumul anti-Chirtoacă, mai scrie autorul, „nu e referendumul nostru, trebuie să stăm acasă, așa cum propun adevăratele partide proeuropene”. Polemizând cu cei ce cred că e în interesul lui Plahotniuc ca referendumul să eșueze fiindcă va controla din umbră primăria, Negru contraargumentează că aceasta nu poate dura mult şi că, de fapt, succesul referendumului ar întări foarte mult poziția lui Dodon, l-ar stimula în acțiunile sale diversioniste, destabilizatoare, ar fi „un cadou pentru Putin”.