Reforma administrației de la Chișinău între meritocrație și influența Partidului Democrat

Microfoane fără miniștri și capul de bour.

Depolitizarea procesului de reformă a guvernului este pusă la îndoială de experți.

În luna iulie a acestui an a fost lansată strategia de reformă a administrației centrale, reorganizarea executivului urmând să eficientizeze cheltuirea banilor publici, să permită majorarea salariilor funcționarilor și să îmbunătățească serviciile publice. Deși perioada de tranziție nu s-a încheiat, după etapa de reducere a ministerelor și comasare a altora, experții de la Institutul Viitorul constată totuși lacune în asigurarea transparenței și eliminării influenței politice. Amănunte are Tamara Grejdeanu:

Your browser doesn’t support HTML5

Reforma administrației de la Chișinău între meritocrație și influența Partidului Democrat

După reducerea numărului de ministere de la 16 la 9 și demararea procesului de optimizare a cadrelor, asta însemnând concedierea a peste 400 de bugetari, de curând au fost selectați prin concurs 24 din secretarii de stat care ar urma să-i înlocuiască pe viceminiștri. Mulți dintre aceștia au rămas însă în garnitura executivă, preluând noile funcții.

Prin urmare, se întreabă expertul Institutului Viitorul, Ion Tăbârță, ce a stat la baza acestor numiri: meritele sau influența Partidului Democrat de la guvernare?

El pune la îndoială depolitizarea procesului de reformă a guvernului în atare condiții de desfășurare a concursurilor pentru suplinirea noilor funcții:

„O serie de viceminiștri care au fost numiți în anumite ministere pe criterii politice da reieșind din apartenența politică la un partid, în urma acestor concursuri au devenit secretari generali sau secretari de stat. Aici nu prea este clar cu a avut loc această depolitizare a anumitor persoane care până atunci au fost numiți pe criterii politice iar în noile situații ele deja au devenit persoane depolitizate.”

Migrarea funcționarilor numiți pe criterii politice de la o funcție la alta a fost remarcată și de alți observatori de la Chișinău, iar temei pentru această constatare a fost și faptul că în spațiul public nu au ajuns informații despre cum s-au prezentat candidații la funcțiile de secretari de stat.

Iurie Ciocan, directorul Centrului de Implementare a Reformelor spune că regăsirea unor foști viceminiștri în pozițiile de secretari de stat se datorează exclusiv capacităților lor:

„Dacă se dorea numirea în funcție a unor persoane care reprezintă politic partidul aflat la guvernare, acest lucru se făcea încă în luna octombrie, așa ori altfel. Noi de trei ori am reanunțat concursul pentru angajarea secretarilor de stat. De ce? Pentru că avem o linie destul de scurtă de specialiști, din păcate. Da, unii secretari de stat au migrat din funcțiile de viceminiștri pentru că au fost suficienți de buni atât în interviu, cât și în toate probele.”

Iurie Ciocan a dat asigurări că mersul reformei guvernului este și va fi un proces transparent.

De cealaltă parte, expertul Ion Tăbârță atrage atenția că nu există informații despre analize de cost-eficiență a restructurării guvernamentale, nu se știe ce criterii au stat la baza comasării unor ministere și de ce se va ține cont când vor fi concediați o parte din funcționari:

„Noi avem informarea, însă, de regulă, această informare se prezintă deja la momentul când s-au luat deciziile. Noi nu știm cum a fost această bucătărie internă. Da, noi ne dăm seama că sunt anumite aspecte pe care nu poți să le faci dezbateri publice, că atunci cumva, ori le politizezi, ori le politizezi, ori introduci aspecte populiste. Însă oricum, aici ar fi bine să avem mai multă transparență din interiorul procesului.”

În cazul optimizărilor de personal, spune Iurie Ciocan, nici nu au existat analize ci doar constatarea faptului că mai multe funcții se dublează:

„Odată cu excluderea unei anumite sarcini se exclude și postul, pentru că sunt dublări, pentru că sunt funcții nespecifice. Ministerele prestau servicii contra plată, ministerele administrau proprietatea publică, întreprinderi de stat, societăți pe acțiuni și tot așa. Noi am venit cu anumite corecții și am spus în felul următor: ministerul face politici și verifică executarea lor, în rest avem trei categorii de agenții subordonate- implementare, inspectorate cu funcții de control și prestare de servicii.”

Experții anticipează că reforma guvernului va începe să producă rezultate, cum ar fi economii bugetare, de exemplu, abia în următorul an. Pentru a fi credibile însă, aceștia recomandă ca acțiunile autorităților să aibă la bază argumente temeinice și în mod obligatoriu, să fie publice.