Demisia guvernatorului Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, anunțată luni, a fost comentată cu prudență de către primele persoane în stat. Speakerul Parlamentului Andrian Candu, care în 2016 jucase un rol-cheie în numirea lui Cioclea în fruntea BNM, i-a mulțumit pentru „stabilitate și o legislație modernă, care asigură fortificarea rezultatelor obținute”, iar premierul Pavel Filip a spus că Sergiu Cioclea ar fi contribuit la fortificarea unui „sistem bancar sănătos și importante investiții străine”. Liniștea autorităților contrastează cu cea a experților din domeniu, care văd în retragerea guvernatorului un semnal negativ transmis partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Când ar putea fi ales următorul șef al Băncii Naționale și ce provocări îl așteaptă?
Your browser doesn’t support HTML5
După ce guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, și-a anunțat oficial demisia, mingea se află în terenul Parlamentului și asta pentru că, potrivit legii, guvernatorul Băncii Naționale este numit de Legislativ, la propunerea președintelui Parlamentului. Șansele ca viitorul succesor al lui Sergiu Cioclea să fie ales până la finele acestui an sunt minime, estimează la unison experții. În primul rând, pentru că pe 30 noiembrie se încheie mandatul actualului Parlament, în al doilea rând, pentru că procesul de selecție mai curând va dura câteva luni, judecând după situațiile precedente. În 2016, după plecarea lui Dorin Drăguțanu, a fost nevoie de o jumătate de an și de organizarea a două concursuri publice pentru selectarea unui nou guvernator al BNM.
Ar mai fi de luat în calcul o eventuală soluție rapidă: președintele Parlamentului să propună un candidat anume, fără organizarea unui concurs public, modalitate pentru care a optat Andrian Candu în urmă cu trei ani.
Până acum autoritățile au tratat cu aparentă calmitate anunțul despre demisia lui Sergiu Cioclea, spre deosebire de unii experți din domeniul bancar care au făcut trimitere la declarațiile lui Cioclea din 11 martie 2016, când Parlamentul l-a ales în funcție. Întrebat în acea zi cum va proceda dacă se va simți la un moment dat șantajat sau presat politic, Sergiu Cioclea a răspuns că „arma nucleară a unui guvernator este demisia”, dar că nu se poate flutura cu ea cu orice ocazie și că se va bate ca să reușească ceea ce și-a propus.
Directorul de programe din cadrul Centrului pentru Politici și Reforme Moldova, Dumitru Alaiba, vede în plecarea lui Sergiu Cioclea un semnal negativ adresat întâi de toate partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.
„Probabil, în locul lui va fi pus cineva mult mai docil și o să avem un interimat pe termen indefinit. Negocierile de după alegeri s-ar putea să dureze destul de mult. După formarea unei coaliție, oricare ar fi ea, doar atunci va începe concursul pentru ocuparea funcției de guvernator. De aceea, ne așteptăm la cel puțin șase luni de incertitudine, șase luni în care partenerii de dezvoltare, în primul rând FMI, pentru că 2019 este ultimul an de program cu FMI, nu o să știe cu cine să vorbească în BNM, pentru că este interimar, nu este un conducător cu drepturi depline.”
### Vezi și... ### Moștenirea lui Sergiu Cioclea la BNMGuvernatorul Sergiu Cioclea a invocat „motive de ordin privat” când și-a făcut publica decizia de a pleca din funcție și a dat asigurări că decizia sa nu are legătură cu ultimele reforme inițiate de Guvern, inclusiv cea a amnistiei de capital.
Fără a pune la îndoială aceste afirmații, economistul Expert-Grup Sergiu Gaibu le consideră nu tocmai verosimile. În 2016, expertul a fost unul dintre reprezentanții societății civile invitat de speakerul Andrian Candu să participe la selecția viitorului guvernator al BNM. Cât privește succesorul lui Cioclea, Sergiu Gaibu consideră că integritatea acestuia este mai importantă decât perioada în care va fi ales.
„Este extrem de critic să fie selectată o persoană care într-adevăr va fi cât mai integră și capabilă să ducă toate reformele ce au fost inițiate până la capăt. (…) Este important ca angajamentele care sunt luate în relația cu Fondul Monetar Internațional să fie respectate. (…) Cred că aici mai curând vor apărea întrebări în ceea privește ultimele reforme propuse de către Guvern.
Un alt punct roșu îl reprezintă amnistia fiscală care provoacă o serie de întrebări...
Sunt sigur că FMI va dori să înțeleagă care va fi impactul acestora supra calității bugetului și executării bugetului pentru anul 2019 și, de asemenea, un alt punct roșu îl reprezintă amnistia fiscală care provoacă o serie de întrebări, inclusiv în ceea ce privește posibilitatea utilizării acestei filiere pentru aducerea unui capital cu surse dubioase.”
Retragerea lui Sergiu Cioclea de la șefia BNM îi pune într-o situație complicată pe guvernanții de la Chișinău, cred experții cu care am stat de vorbă. Și asta pentru că guvernatorul Cioclea era văzut de partenerii externi ca un garant al angajamentelor asumate de guvernanți în fața instituțiilor financiare internaționale. Iată de ce, conchid experții, autoritățile ar trebui să „cântărească” de șapte ori candidatura viitorului guvernator, pentru a convinge societatea, dar și partenerii externi că integritatea și profesionalismul sunt principalele criterii de care se ghidează.