Rodgers Chawani, reprezentantul Fondului Monetar Internațional (FMI) la Chișinău, a declarat că Banca Națională a Moldovei a răspuns „eficient” la crizele cauzate de războiul din Ucraina, iar FMI și alți donatori sunt gată să ofere Republicii Moldova mai multe împrumuturi pentru a o ajuta să facă față „șocurilor” provocate de acest război.
„Sunt foarte multe țări care doresc să ajute moldovenii, iar acest lucru devine mai simplu atunci când avem un program cu FMI”, a spus Chawani în emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, o coproducție a Europei Libere și televiziunii M1.
Pe 11 mai, bordul director al FMI a decis să pună imediat la dispoziția Chișinăului un împrumut de 144 de milioane de dolari pentru a sprijini guvernul să-și „stabilizeze balanța de plăți”. Suma totală pusă la dispoziția R. Moldova pentru următorii trei ani printr-un acord din decembrie 2021 a fost mărită substanțial, de la 530 la 790 de milioane de dolari.
### Vezi și... ### FMI oferă Moldovei o asistență suplimentară de peste 260 de milioane de dolariRodgers Chawani a spus că programele de colaborare cu FMI sunt importante pentru alți donatori pentru că fondul poate identifica domeniile prioritare, „așa încât să ne concentrăm cu toții acolo unde e cea mai mare nevoie”.
Reprezentantul FMI la Chișinău afirmă că economia moldoveană a suferit puternic în urma blocării rutelor estice de comerț și creșterii prețurilor la resursele energetice, fiind nevoită să mai facă față și unor cheltuieli suplimentare din cauza valului de refugiați. Autoritățile moldovene au dat un răspuns „destul de bun” acestor crize, mai spune el, dar și necesitățile sunt „semnificative”.
Your browser doesn’t support HTML5
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească guvernul pentru continuarea programului, acum suplimentat, rămân cele stabilite în acordul de anul trecut: sprijinirea economiei pentru a-și reveni după pandemie, avansarea în reforma instituțională și de guvernare, continuarea programelor de dezvoltare.
„Cel mai puternic semnal pe care îl dăm e să nu se devieze de la aceste politici”, a mai spus oficialul FMI.
Inflația a atins luna trecută în R. Moldova un nivel record de 27,3%, fiind mai mare ca în țările din regiune, afectate și ele dar într-o măsură mai mică, iar Banca Națională a Moldovei (BNM) prognozează atingerea unei rate de 31% în trimestrul trei.
### Vezi și... ### Interviu cu economistul Viorel Gîrbu: Cum luptăm cu inflația?În emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, reprezentantul FMI a apărat BNM și pe guvernatorul ei, Octavian Armașu, în fața criticilor de incapacitate de a tempera creșterea inflației, spunând că politicile monetare și valutare ale băncii centrale au fost corecte, iar independența băncii a dat rezultate.
O inițiativă privind demiterea guvernatorului au lansat deputații opoziției de la Chișinău, dar critici că ar fi acționat tardiv contra creșterii prețurilor i-au adus lui Armașu și parlamentari ai guvernării, care se pregătesc să-l audieze în curând în parlament.
„Dacă banca centrală ar fi fost compromisă, nu ar fi fost capabilă să facă față situației și războiului din țara vecină într-o manieră atât de eficientă, pentru că nu ar fi dispus de resurse și am fi vorbit acum despre presiuni enorme asupra ratei de schimb care ar fi destabilizat economia”, spune, pe de altă parte, reprezentantul FMI în R. Moldova.
### Vezi și... ### Se clatină fotoliul guvernatorului Armașu?Explicând de ce R. Moldova se confruntă cu cea mai ridicată rată a inflației din regiune, Rodgers Chawani a spus că acest lucru se datorează dominației în coșul de consum a costului energiei și a alimentelor scumpite brusc ca urmare a invaziei ruse din Ucraina:
„O bună parte din inflația din R. Moldova, în jur de 50 %, se datorează produselor alimentare și prețurilor la energie, comparativ cu zona euro, unde acestea reprezintă doar 25%. Dacă am compara cu Germania, acolo energia și alimentele reprezintă 10-15%”, a mai spus Chawani.