Rețelele de transportare a gazelor din R. Moldova vor fi gestionate de Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz România și BERD

Vestmoldtransgaz deține și gestionează gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

Compania Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz, întreprinderea de stat din România, și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), va gestiona rețelele de transportare a gazelor din R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, Vestmoldtransgaz a semnat luni, 4 septembrie, un contract în acest sens cu Moldovatransgaz, companie fiică a Moldovagaz. Contractul va intra în vigoare după ce va fi avizat de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE).

Vestmoldtransgaz va prelua în chirie și va gestiona rețeaua de transportare a gazelor naturale timp de 5 ani.

„Ca și în cazul sincronizării pieței energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze. Însă, această separare, pe care R. Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și pe termen lung vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Ministerul precizează că separarea companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor reprezintă un angajament al R. Moldova față de Comunitatea Energetică, în cadrul implementării Pachetului energetic III. Această separare va duce la eliminarea monopolului și la intrarea noilor furnizori pe piața gazelor din R. Moldova. Legislația în domeniu a fost modificată în 2022 pentru a permite ANRE să demareze din oficiu separarea companiilor de piața gazelor.

Vestmoldtransgaz deține și gestionează gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

### Vezi și... ### Guvernul a aprobat denunțarea a cinci acorduri cu CSI din domeniul energetic