Anatol Țăranu: o eventuală rezoluţie ONU în problema retragerii armatei ruse din R. Moldova ar avea mai mult „o valoare politică”

Soldaţi ruşi la Parada de Ziua Victoriei din Tiraspol. 9 mai 2017

Moscova nu a reacţionat încă la intenția diplomaţiei moldoveneşti de a include retragerea trupelor ruseşti din Moldova pe agenda sesiunii de toamnă.

Pe fondul tensiunilor dintre guvernul moldovean și Moscova, reprezentantul Chișinăului la ONU a lansat un demers oficial ca Națiunile Unite să discute despre necesitatea retragerii trupelor rusești din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Europa Liberă a încercat să afle ce șanse există ca discuția în Adunarea General să aibă loc, ce efecte ar putea avea și ce importanță are gestul Chișinăului pentru politica externă moldoveană.

Your browser doesn’t support HTML5

O eventuală rezoluţie a Adunării Generale a ONU în problema retragerii armatei ruse din Moldova ar avea mai mult „o valoare politică”


Spicherul democrat Andrian Candu a confirmat existenţa demersului despre care relatase iniţial presa rusă prin care autorităţile moldovene cer Organizației Națiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor militare străine de pe teritoriul țării pe agenda sesiunii Adunării Generale a ONU din septembrie.

„De 25 de ani, sub pretextul unei misiuni de pacificatori, Federația Rusă ne intimidează, ținând ilegal pe teritoriul țării noastre trupe, muniții și armament”, a afirmat Andrian Candu într-o postare pe Facebook.

El a amintit în acelaşi mesaj despre recenta declaraţie a legislativului moldovean prin care s-a cerut retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul ţării. „Nu a fost un simplu document. Vom continua să facem totul pentru reintegrarea teritoriului”, a notat Candu.

Președintele pro-rus Igor Dodon a criticat însă demersul guvernării spunând că este „praf în ochii mentorilor și păpușarilor occidentali”.

El a scris pe Facebook că misiunea rusă de menținere a păcii este reușită și trebuie continuată, iar baza militară rusă din stânga Nistrului poate fi evacuată după rezolvarea politică a conflictului transnistrean.

Nu este o premieră când autoritățile moldovene adresează o asemenea solicitare Națiunilor Unite.

Un demers similar a fost lansat de către ex-ministrul de externe Nicolae Ţîu încă în 1993, la un an de la semnarea acordului de încetare a luptelor și reglementare pașnică a conflictului transnistrean, aminteşte analistul politic Anatol Ţăranu, care era la acea vreme ambasador al Moldovei în Federaţia Rusă:

„După acel demers al lui Ţîu la Adunarea Generală a ONU, eu am fost invitat la Ministerul de Externe al Rusiei unde mi s-a înmânat o notă verbală în care partea rusă îşi exprima reticenţa faţă de acest demers al diplomaţiei moldoveneşti. În forma verbală am fost somat să le transmit oficialităţilor moldoveneşti că dacă Republica Moldova va continua cu demersuri de acest fel, Rusia va găsi posibilităţi să răspundă adecvat la asemenea paşi neprietenești, cum s-au exprimat ei.”

Dacă e să ne amintim că în acest an în Congresul SUA au răsunat voci care chemau la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova şi chiar a fost adoptată o rezoluţie privind necesitatea formării unui fond special pentru combatere propagandei ruse de pe teritoriu Ucrainei, Moldovei şi Georgiei, putem să ne aşteptăm cu siguranţă la o atitudine binevoitoare din partea SUA.

Ceea ce face oarecum deosebit proaspătul demers e că vine într-un context de tensionare a relaţiilor bilaterale, fiind precedat de mai multe acţiuni ale Chişinăului în raport cu Moscova, de la expulzarea unor diplomaţi ruşi şi până la declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non-grata în Moldova, observă Anatol Ţăranu. El nu exclude că gestul diplomaţiei moldoveneşti ar face parte din partea din pretinsul război intern dintre democraţii de la guvernare şi preşedintele pro-rus Igor Dodon. Oricare ar fi motivaţiile demersul în sine este în favoarea Republicii Moldova, consideră Anatol Ţăranu.

„Cred că ne putem aştepta la adoptarea unei rezoluţii a Adunării Generale a ONU, probabil chiar cu majoritatea voturilor. Federaţia Rusă se găseşte acum într-o situaţie diplomatică precară, nimereşte tot mai mult într-o zonă de izolare internaţională. Dacă e să ne amintim că în acest an în Congresul SUA au răsunat voci care chemau la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova şi chiar a fost adoptată o rezoluţie privind necesitatea formării unui fond special pentru combatere propagandei ruse de pe teritoriu Ucrainei, Moldovei şi Georgiei, putem să ne aşteptăm cu siguranţă la o atitudine binevoitoare din partea SUA în raport cu o asemenea rezoluţie, ceea ce automat va atrage după sine o majoritate largă internaţională care va susţine o asemenea rezoluţie dacă ea va fi formulată.”

Asta nu va înseamnă însă că Rusia va putea fi somată în vreun fel să-şi retragă trupele de pe teritoriul Moldovei, explică Anatol Țăranu:

„Rezoluţiile Adunării Generale a ONU nu au statut obligatoriu, dar ca valoare politică este foarte importantă o asemenea rezoluţie şi ea ar demonstra faptul că Federaţia Rusă nimerește tot mai mult şi mai mult într-o izolare internațională.”

Federaţia Rusă nu a reacţionat deocamdată la demersul diplomaţiei moldoveneşti, dar anterior oficiali de la Moscova au condamnat declaraţia legislativului de la Chişinău privind retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova.