Concluziile miniştrilor de externe ai UE şi Conferinţa regională de securitate de la Chișinău

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești.

Progresele şi restanţele autorităților de la Chișinău, rezumate într-un document din partea miniștrilor de externe din UE și reuniunea pe tema securității a președinților parlamentelor din R. Moldova, Ucraina și Georgia la Chișinău sunt evenimentele care au marcat săptămâna politică curentă.

Your browser doesn’t support HTML5

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești


Concluziile miniștrilor de externe ale statelor membre ale Uniunii Europene, prezentate la începutul săptămânii privind situația din Republica Moldova pune într-o lumină proastă cele mai recente evoluții din țară, fiind o reacție dură la abaterile serioase ale Chișinăului de la ceea ce înseamnă sistem politic democratic, afirmă comentatorul politic de la IDIS Viitorul, Ion Tăbârță:

„Din păcate, la noi acele concluzii cumva au fost interpretarea acelor concluzii s-a împărțit în grupuri partizane și nu au fost citite în mod unison sau în același mod de către întreaga societate politică din Republica Moldova. Evident că guvernarea mai degrabă a mers pe partea diplomatică, pe partea de preambul și a distorsionat, manipulând în așa mod, adevăratul mesaj al Consiliului European. Problema este că în anul electoral, un an care este anul 2018, clasa politică la noi cam a abordat printre degete aceste concluzii ale Consiliului European. Alta este prioritatea. Prioritatea este menținerea la putere de către actuala guvernare și îmi vine greu să cred că ei vor face ceva ca să remedieze situația din R. Moldova, reieșind din ceea ce este spus acolo.”

O mare importanță o are campania electorală din ajunul scrutinului din toamnă, a adăugat Ion Tăbârță. În opinia comentatorului politic, singura șansă de a redresa relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană ar fi organizarea unor alegeri corecte și democratice, în care sistemul mixt e implementat imparțial, în pofida faptului că reforma e una făcută cu stângăcie.

Guvernarea de la Chișinău va continua și mai departe să insiste asupra pericolului din partea Federației Ruse, să sperie cu așa-zisele tancuri rusești...

Reuniunea pe tema de securitate ținută astăzi în capitală, la care au participat președinții parlamentelor de la Chișinău, Tbilisi și Kiev, este o încercare comună să atragă atenția instituțiilor europene, dar și ale celor din Statele Unite, asupra pericolului iminent din partea Rusiei asupra Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, afirmă jurnalistul Anatolie Golea:

„Guvernarea de la Chișinău va continua și mai departe să insiste asupra pericolului din partea Federației Ruse, să sperie cu așa-zisele tancuri rusești, cu pericolul venirii la putere a socialiștilor pro-ruși ai președintelui Igor Dodon, pentru a obține susținere inclusiv în campania electorală. Pe de altă parte, exact același lucru îl va face și președintele Igor Dodon cu socialiștii, arătând Federației Ruse că la Chișinău se urzesc anumite planuri anti-rusești și Rusia ar trebui să-i susțină pe socialiști. Nu întâmplător guvernarea a avut grijă ca președintele Igor Dodon în această zi să nu fie la Chișinău.”

Campania electorală care neoficial a început va fi una strict geopolitică, a conchis jurnalistul Anatolie Golea.