Linkuri accesibilitate

Ambasadorul UE Peter Michalko despre ajutorul european şi aplicarea noului sistem electoral


Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, şi premierul moldovean Pavel Filip, 15 septembrie 2017
Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, şi premierul moldovean Pavel Filip, 15 septembrie 2017

Documentul adoptat luni, la Bruxelles conţine un amestec balansat de mesaje, motiv pentru care a fost interpretat diferit la Chişinău.

În ultimele zile s-a discutat mult despre condițiile puse de partenerii externi pentru continuarea ajutorării R. Moldova pe calea reformelor, mai cu seamă după recentele concluzii, exprimate în limbaj diplomatic și birocratic, ale unei întruniri avută de miniștri de externe din UE. Astăzi la Chișinău, la o conferință de presă, a explicat mai pe larg cum trebuie citit documentul adoptat luni la Bruxelles șeful misiunii UE în R. Moldova, Peter Michalko.

Ambasadorul UE Peter Michalko despre ajutorul european şi aplicarea noului sistem electoral
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct


Concluziile în 27 de puncte ale Consiliului pentru afaceri externe al Uniunii Europene reprezintă o reflecție balansată a progreselor şi restanțelor autorităților de la Chișinău, a spus Peter Michalko.

„Sunt exprimate şi aprecieri pentru acele reforme care au fost realizate, în acelaşi timp este şi o listă de aşteptări, aş vrea să subliniez mai ales sectorul justiţiei.”

Tocmai pentru că e un amestec balansat de mesaje, documentul a fost interpretat diferit la Chişinău, de către guvernare ca fiind unul extrem de încurajator, iar din partea opoziţiei ca fiind unul critic, a sugerat diplomatul:

„Cred că din ambele părţi au fost văzute acele aspecte care au fost dorite. Este important ca aceste aşteptări care sunt bazate pe angajamente din partea R. Moldova să fie îndeplinite.”

Aceste concluzii vor sta la baza condiţionării ajutorului macro-financiar din partea UE, a declarat Michalko.

Recent ministrul justiţiei Alexandru Tănase ne declara într-un interviu că nu a văzut în documentul Consiliului UE „nicio condiționare absolută a deblocării anumitor finanțări legate de anumite reforme, inclusiv de reforma electorală”.

Este foarte important ca alegerile să fie libere şi corecte. O să vedem care va fi realitatea, dacă oamenii vor putea sau nu să candideze liber, dacă ei au sau nu acces liber la mass-media...

Şeful Delegaţiei UE Peter Michalko a reiterat azi că respectarea normelor democratice la implementarea reformei electorale este o precondiţie politică a debursării ajutorului macroeconomic şi că aceasta a fost impusă pentru că la aprobarea sistemului mixt nu s-a ţinut cont de unele recomandări-cheie ale Comisiei de la Veneţia:

„Pe parcursul anului electoral vom vedea mai bine cum are loc această implementare. Este foarte important ca alegerile să fie libere şi corecte. O să vedem care va fi realitatea, dacă oamenii vor putea sau nu să candideze liber, dacă ei au sau nu acces liber la mass-media, dacă există sau nu riscuri mai ales în circumscripţiile uninominale candidaţii să fie influenţaţi de interese economice sau de altă natură. Acestea vor fi o parte importantă a evaluărilor.”

Republica Moldova riscă să piardă tranşele din asistenţa macro-financiară europeană dacă precondiţiile politice în aplicarea noului sistem electoral nu vor fi respectate, a declarat Peter Michalko, precizând că nu există o dată fixată pentru eliberarea tranșelor:

„Dacă evaluare va fi pozitivă prima tranşă ar putea fi eliberată în primul semestru. Pentru alte două tranşe, între ele trebuie să fie o distanţă de trei luni.”

Diplomatul a mai subliniat că orice element care limitează libertatea presei, inclusiv accesul la piaţa de publicitate, va fi un punct negativ în evaluările legate de acordarea asistenţei macro-financiare. El a precizat în context că UE e în aşteptarea unei decizii cât mai rapide din partea Consiliului Concurenţei în investigarea presupusei înţelegeri de cartel pe piaţa publicităţii semnalată recent de un grup de televiziuni.

Peter Michalko a criticat din nou legea recent intrată în vigoare care limitează retransmiterea programelor informative şi analitice din Federaţia Rusă. „Aceasta nu corespunde standardelor democratice şi europene pentru că limitează accesul la informaţii”, a declarat Michalko, precizând că propaganda şi dezinformarea trebuie combătute, însă nu prin astfel de măsuri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG