Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure: „Dacă se votează reforma electorală, banii din Europa nu vor veni”


Interviu cu fostul ambasador al R. Moldova la ONU și la Consiliul Europei.

Parlamentul European a votat acordarea unui pachet de asistență macro-financiară în valoare de 100 milioane de euro Republicii Moldova, dintre care 60 de milioane împrumut și 40 de milioane ajutor nerambursabil. Dacă toate condițiile vor fi îndeplinite, banii vor fi transferați Republicii Moldova în trei tranșe, prima către finele lui în 2017. Alexei Tulbure, fost ambasador al R. Moldova la ONU și Consiliul Europei crede că monitorizarea din partea UE va fi foarte strictă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:24 0:00
Link direct

Europa Liberă: Această asistență de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost aprobată, dar a fost votată condiționat de Parlamentul European – nici un cent, nici un bănuț nu va ajunge la Chișinău decât după îndeplinirea condițiilor puse. Care va fi reacția autorităților, pentru că acum se pare că ei cred că sunt pe calul cel alb?

Alexei Tulbure: „S-a creat un cadru în care este posibilă această finanțare, însă banii vor veni numai când Chișinăul va îndeplini condițiile formulate în Declarația comună a Consiliului, Comisiei și Parlamentului adoptată acum o lună. Aceste condiții sunt foarte clare: combaterea corupției și fără modificarea sistemului electoral. Comisia de la Veneția a dat un aviz care nu lasă spațiu pentru echivocuri. Acolo este foarte clar spus că schimbarea nu este oportună. Acesta nici nu-i limbaj diplomatic, dar e o aluzie foarte directă. Înseamnă că acest proiect de lege cu privire la introducerea sistemului mixt trebuie să fie retras. Iar toate celelalte recomandări pot fi luate în calcul într-o eventuală dezbatere asupra schimbării sistemului electoral, numai nu acum, până la următoarele alegeri parlamentare. Parlamentul European și-a dat acordul…”

Europa Liberă: …a dat undă verde pentru ca acești bani să ajungă în Republica Moldova.

Alexei Tulbure: „Acordul în cazul în care condițiile vor fi respectate ca să înceapă procedura de dezbursare prin etape, gradual, dezbursarea acestor bani. Dar o mică remarcă – toată societatea discută în jurul acestor 100 milioane de euro. E o sumă mare, dar la scara unei țări asta e nimic. Noi, care am declarat prioritatea nr. 1 integrarea europeană, suntem țară semnatară a Acordului de Asociere, am ajuns la aceste 100 de milioane de euro și nici pe acestea nu le putem primi ca lumea; trebuie să respectăm anumite condiții. Și asta-i bine că trebuie să respectăm, dar eu la altceva mă refer. Noi care am sperat pentru miliarde de investiții, am sperat că aici vor veni companii serioase, vor ridica economia, aici se vor crea condiții pentru libera dezvoltare a businessului, pentru deschiderea noilor produceri, noi acum am ajuns să discutăm niște situații care sunt caracteristice pentru Uganda, Ciad, Kongo ș.a.m.d. Iată acesta-i dramatismul situației la care ne-au adus cei care s-au numit pro-europeni.”

Europa Liberă: Domnule Tulbure, îl citez pe Siegfried Mureșan, europarlamentarul care a și vorbit în plenul Parlamentului European. El a spus că cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că acești bani sunt meniți să-i ajute pe ei, pe cetățeni, și nu pe oligarhi, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca politicienii de la Chișinău să facă proba voinței lor – de a lupta împotriva corupției, de a întări statul de drept și sistemul de justiție…

Alexei Tulbure: „Eu nu exclud că acești bani vor ajunge în Republica Moldova în totalitate – 100 de milioane de euro. Însă din ceea ce vedem noi, controlul asupra cheltuirii acestor bani va fi foarte strict și riguros din partea Parlamentului European. În cazul în care vor fi tentative de delapidare a acestor bani, de hoție ș.a.m.d., reacția va fi respectivă - unu la mână. Doi la mână – în cazul în care tendințele autocratice, antidemocratice, antieuropene care sunt absolut vădite astăzi în Republica Moldova vor continua, aceste milioane, pentru care luptă acum Guvernul Moldovei, vor fi ultimele milioane care vor veni din Uniunea Europeană. Asta oricum nu salvează situația, asta-i permite, aceste milioane le permit PD-ului, Guvernului să mențină cât de cât situația până la următoarele alegeri, însă ce se va întâmpla după alegeri, este greu de spus. În orice caz, eu nu văd, deocamdată, premise pentru schimbări radicale, dacă aceste alegeri nu vor duce la schimbări în conducerea țării, nu vor aduce alte forțe la cârma Moldovei.”

Europa Liberă: Atunci când se spune că banii sunt prevăzuți a fi acordați de către Comisia Europeană în trei tranșe, iar înainte de plata fiecărei din aceste tranșe, autoritățile de la Chișinău trebuie să demonstreze progresele pe care le-au realizat, cum demonstrează guvernarea aceste progrese?

Alexei Tulbure: „Sunt niște criterii, după care se vor conduce cei care dau bani, cei de la Bruxelles. Unu - neschimbarea sistemului electoral, asta-i clar; progresul în cercetarea furtului miliardului și tragerea la răspundere a celor care sunt implicați. Noi nu știm care este situația cu dosarele penale în această privință. Pentru reîntoarcerea miliardului lucrează o companie internațională, Kroll. În genere, actuala guvernare este o guvernare absolut impotentă, incapabilă; în afară de demagogii, ei nu produc nimic.”

Europa Liberă: Dacă, totuși, în Parlament se votează în a doua lectură acest proiect de lege de modificare a sistemului electoral, banii nu vor veni? Eu strict vă întreb de reforma electorală, dacă se votează?

Alexei Tulbure: „Dacă se votează reforma electorală, banii din Europa nu vor veni, nu vor veni...”

Europa Liberă: Chiar dacă se ține cont de toate recomandările?

Alexei Tulbure: „Este un proiect de lege care nu poate fi îmbunătățit. Acolo este o recomandare fundamentală – nu-i recomandabil să fie în contextul actual adoptată legea, pentru că adoptarea acestei legi duce la distrugerea democrației, duce la perpetuarea hoților, oamenilor bănoși la putere. Deci, aceasta-i principala recomandare, restul care se referă la votul în Transnistria, votul în diasporă, reprezentanța femeilor, minorităților naționale sunt niște…”

Europa Liberă: Crearea circumscripțiilor?

Alexei Tulbure: „…circumscripțiilor ș.a.m.d. Se referă la niște chestii care în această lege nu sunt clar descrise, nu sunt elaborate și gândite până la urmă. Ele, de fapt, nici nu pot în principiu fi gândite și formulate așa ca să fie respectate anumite norme și standarde. Nu degeaba noi am optat în favoarea acestui sistem proporțional în anul 1997, pentru că avem Transnistria, avem foarte multe probleme demografice. Noi n-avem o nouă structură teritorial-administrativă, conform căreia se creează aceste circumscripții ș.a.m.d. Sunt niște probleme și obstacole obiective pe care - să fii tu cu șapte stele în frunte, dar ăștia nu-s cu șapte, ei în genere stele în frunte n-au – nu ești în stare să le depășești.”

Europa Liberă: Dvs. ați revenit de la Strasbourg. Când se va duce la bun sfârșit procedura de monitorizare a APCE pentru Republica Moldova?

Alexei Tulbure: „Eu nu văd premise pentru trecerea la etapa următoare, post-monitorizare. Noi suntem una dintre puținele țări care au rămas la etapa monitorizării în cadrul Adunării Parlamentare, de atâta pentru că noi nu corespundem cerințelor Consiliului Europei. Să fi fost noi așa cum suntem astăzi în 1995, atunci n-am fi fost acceptați ca membri ai Consiliului Europei. Noi în ’95 eram cu mult mai deschiși, mai democratici, mai liberi, cu mai multă voință de a produce schimbarea, de a corespunde acestor standarde.”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că a degradat democrația în Republica Moldova?

Alexei Tulbure: „Absolut. Absolut a degradat. Mai ales în ultimul deceniu, deceniu poate și ceva, noi urmărim o constantă evoluție negativă a lucrurilor în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Nu știu dacă ați auzit – e zvon sau e bazată și pe realitate – această idee că ar putea să fie scoasă la judecata cetățenilor reforma electorală, să mai fie pusă o întrebare și de către guvernare: dacă vor cetățenii să schimbe sistemul electoral?

Alexei Tulbure: „În condițiile în care un om controlează instituțiile de stat, în condițiile în care sistemul judecătoresc e totalmente supus voinței acestui om, să te joci cu astfel de schimbări este foarte periculos. Oportunitatea acestor schimbări? – aceasta-i întrebarea fundamentală. Da, este – fie, dar haideți să ne întoarcem la ideea schimbării sistemului electoral după alegeri, atunci când noua guvernare va avea mandatul legitim și legal al poporului și atunci va putea înainta orice idee. Acum, când legitimitatea acestei majorități a Guvernului, a Parlamentului este foarte mică, este la limită, apoi să ieși cu astfel de reforme fundamentale, asta nu-i practică democratică.”

XS
SM
MD
LG