Linkuri accesibilitate

Egidijus Vareikis: „Schimbarea sistemului electoral trebuie să reflecte nevoia pentru așa ceva exprimată de populație” (VIDEO)


Egidijus Vareikis: „Schimbarea sistemului electoral trebuie să reflecte o nevoie exprimată de populație”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:54 0:00

În discuție la Strasbourg cu co-raportorul APCE pentru Moldova.

Parlamentul ar trebui să adopte o lege care să ajute partidele mai sărace în campania electorală, crede co-raportorul APCE pentru Moldova, Egidijus Vareikis. Amintind că sistemul electoral mixt, dorit de coaliția de guvernare, se aplică în Lituania, Vareikis atrage atenția că nici un sistem electoral nu va produce minuni, și nu va schimba în bine țara peste noapte. „Suntem ca într-o orchestră. Aranjăm muzicienii frumos, dar dacă aceștia nu cântă partitura corect, sau dacă nu toți cântă corect partitura, rezultatul nu va fi unul bun”, explică politicianul lituanian, într-un interviu acordat în exclusivitate, în marja sesiunii APCE de la Strasbourg, Europei Libere.

Europa Liberă: Domnule Vareikis, sunteți din nou co-raportor APCE pentru Moldova după câti ani?

Egidijus Vareikis: „După șase ani.”

Europa Liberă: Așadar, după șase ani, din nou co-raportor al APCE pentru Moldova. Ați preluat această funcție într-o perioadă foarte delicată politic, când guvernul dorește schimbarea sistemului electoral, stârnind controverse și dezbateri la nivel european.

Egidijus Vareikis: „Spuneți că preiau mandatul într-un moment delicat. Istoria nu are un punct în care stă. Este un proces în evoluție, și într-un astfel de proces ne aflăm și în Moldova. În opinia mea, schimbarea sistemului electoral trebuie să reflecte nevoia pentru așa ceva exprimată de populație, astfel încât fiecare cetățean să aibă reprezentanți în Parlament. Nu există un sistem perfect. Orice sistem electoral are slabiciunile și beneficiile lui.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:05 0:00
Link direct

Despre sistemul din Moldova am discutat cu Comisia Veneția, cu autoritățile de la Chișinău, care spun că vor să le ofere cetățenilor șansa de a-și alege direct reprezentanții din Parlament. În principiu, acest lucru nu este rău. PD propune sistemul mixt, pe care îl știu foarte bine, pentru că funcționează în țara mea. Nu știm însă dacă merge în Moldova, trebuie făcută o analiză serioasă.”

Europa Liberă: În opinia sa, Comisia Veneția argumentează că acest sistem nu ar fi bun pentru o țară ca Moldova, deoarece banii ar deveni prea importanți la alegeri. Este la fel în Lituania?

Egidijus Vareikis: „Este și mult mit aici. Dacă i-aș întreba pe cetățenii din Lituania, pe votanții mei, dacă votează pentru bani, ei răspund că înțeleg că unele partide au mai multe posibilități să se exprime. Eu cred că oamenii înțeleg că banii, de fapt, nu contează. Desigur, dacă ai foarte mulți bani, atunci trebuie să existe o reglementare care să pună limite la cheltuirea acestor bani în campania electorală.

În Lituania, de exemplu, legea promovează și ajută partidele politice mai sărace, decât pe cele bogate. Vedeți, depinde foarte mult de cum vede societatea aceste lucruri. De multe ori, guvernele cred că dacă schimbă sistemul, țara va merge bine deodată. Dar nu este așa. Suntem ca într-o orchestră. Aranjăm muzicienii frumos, dar dacă aceștia nu cântă partitura corect, sau dacă nu toți cântă corect partitura, rezultatul nu va fi unul bun. Sigur, trebuie supravegheată cheltuirea banilor în campanie.

Dar acum depinde de Moldova. Dacă autoritățile pot convinge Consiliul Europei că acest sistem nu va conduce la corupție în campania electorală, este in regulă. Totuși, din experiență pot spune că și în sistemul proporțional banii joacă un rol important. Este adevărat, că la votul uninominal sunt avantajați politicienii cu bani. Dar dacă oamenii vor să aleagă pe cineva direct, mă gândesc că înțeleg despre ce este vorba și ce fac…”

Europa Liberă: Domnule Vareikis, vă întreb: poate un singur politician să facă legi cu consens național? Vorbim de alegeri parlamentare. Nu ar trebui oare oamenii învățați să aleagă echipe care au proiect pentru țară, decât persoane singulare care poate au proiecte diferite și divergente, care nu pot fi puse in aplicare ca proiect de țară?

Egidijus Vareikis: „Este foarte frumos și adevărat ceea ce spuneți. Eu aș merge mai departe și aș spune că poate ar trebui să educăm și politicienii. Există școli pentru doctori, ingineri, dar nu există școli pentru politicieni. Nimeni nu spune că este politician. Sună rău să spui că ești de profesie politician. Este responsabilitatea țării, a oamenilor, să decidă în ce idee politică investesc. Și pentru o țară ca Moldova (care, ca și Lituania) este poziționată într-un mediu internațional interesant, este important ca politicienii să aibă expertiză, să fie calificați in diverse aspecte, de la politicile interne la relațiile internaționale. Eu sunt ales pe listă de partid, dar am o responsabilitate față de alegători, căci la noi există și așa numitele puncte preferențiale, deci sunt responsabil pentru programul politic al partidului din care fac parte și imi aduc contribuția la reusita acestui program.”

Europa Liberă: Aici avem diferența dintre alegerile locale si cele pentru parlament. La locale un primar poate fi ales prin vot uninominal, are in responsabilitate o comunitate mai mica. Dar un parlament ar trebui să fie ales pe baza unor programe ale unor echipe, respectiv, partide.

Egidijus Vareikis: „Vedeți, in Occident se face greșeala să se creadă că populația din țările estice nu stie ce să aleagă. Ba da, crec ca știe foarte bine. Și oamenii nu aleg banii, neapărat, pentru că, la urma urmei, parlamentul nu este o mașină de făcut bani. Produce posibilitatea pentru societate să fie mai bogată sau să se dezvolte pe alte planuri. Desigur că există multă dezamăgire pentru că oamenii așteaptă schimbări rapide. Din păcate, chiar dacă se va schimba sistemul electoral, oamenii nu vor simti imbunătățiri peste noapte.”

Europa Liberă: Care sunt prioritățile Dvs ca co-raportor?

Egidijus Vareikis: „Noi nu avem priorități ci dorințe. Iar cea mai mare dorință a mea este să fiu ultimul raportor pentru Moldova. Aș vrea să fiu cel care va aduce la bun sfârșit procedura de monitorizare a APCE pentru Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG