Parlamentul European a votat, marți, Raportul „Moisă” pentru acordarea unui pachet de asistență macro-financiară în valoare de 100 milioane de euro Republicii Moldova, dintre care 60 de milioane împrumut, 40 de milioane ajutor nerambursabil.
Andi Cristea: „Este foarte bine că acest pachet de asistență macrofinanciară a fost aprobat, a trecut de votul Parlamentului cu o largă majoritate. Acest ajutor era esențial, din punctul meu de vedere, pentru continuitatea reformelor în Republica Moldova, pentru că pentru a face reforme nu e necesară doar voință politică e nevoie și de resurse. Din aceste resurse fiind disponibile, acum trebuie să votăm voința politică. Acest pachet, 100 de milioane de euro, reprezintă, dacă vreți, trofeul, banii pe care Uniunea Europeană îi pune pe masă, dar sunt însoțiți de condiționalități stricte, corecte, spun eu, care sunt în raport cu valorile europene în care noi credem aici, la Bruxelles și la Strasbourg. Și acest valori sunt cele către care societatea din Republica Moldova tinde. Aș vrea să mai adaug faptul că colegul meu, Sorin Moisă, merită felicitări și salut și spiritul constructiv la care s-a ajuns de o serie de colegi din alte grupuri politice.”
Europa Liberă: Cum ar trebui autoritățile Republicii Moldova să înțeleagă acest vot care a avut loc în Parlamentul European?
Andi Cristea: „Semnalul către Chișinău este foarte clar - este ceva de genul: țineți-vă de treabă și Europa este alături de voi; nu vă țineți de treabă – tranșele nu vor fi plătite. Eu sunt optimist în a crede că semnalul a fost recepționat corect la Chișinău și că ponderea masivă a votului în Parlamentul European arată încrederea în faptul că Republica Moldova trebuie să procedeze european, în spirit reformator, pe calea integrării economice și a asocierii politice cu Uniunea Europeană. Adoptarea asistenței macrofinanciare nu trebuie transformată, mă refer în politica internă din Republica Moldova, într-o victorie politică a unei tabere contra altei tabere; nu trebuie politizată. Eu cred că această victorie este a tuturor și trebuie consumată în liniște, nu să fie folosită pentru a agita viața politică internă și așa foarte tumultoasă.”
Europa Liberă: Domnul Cristea, să vă întreb cât de mult se va ține cont și de modalitatea în care autoritățile de la Chișinău vor aplica recomandările recente ale Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemului electoral?
Andi Cristea: „Va fi esențial ca autoritățile de la Chișinău să implementeze avizul Comisiei de la Veneția. Este absolut esențial să-l respecte, sigur.”
Europa Liberă: Dar faptul că, până la moment, nu s-a ajuns încă la un consens larg pe marginea acestei reforme electorale îi va fi greu Chișinăului să obțină și respectarea acestei condiționalități care se referă la modificarea sistemului electoral?
Andi Cristea: „Este o chestiune care e în desfășurare. Nu vreau eu să intervin în acest proces care se dorește larg de consultare a tuturor părților. Eu îmi doresc ca seriozitatea despre care noi vorbim mereu a politicienilor de la Chișinău să primeze.”
Europa Liberă: Și rămâneți la ideea că se ajută Republica Moldova, și nu politicienii?
Andi Cristea: „Cu siguranță, pentru că aceste condiționalități pe care noi le tot vehiculăm și spunem despre ele și le explicăm au tocmai acest rol: ca banii care vor ajunge să fie folosiți în proiecte pentru cetățeni nu sunt bani adresați politicienilor. Banii aceia sunt atent monitorizați, sunt atent verificați; toți ochii instituțiilor europene de resort sunt pe acești bani și acesta este rolul lor – de a ajuta oamenii.