Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: „Toate recomandările Comisiei de la Veneția trebuie implementate. Dacă nu, banii nu vor veni”


Interviu în exclusivitate cu europarlamentarul român, după decizia de marți a Parlamentului European.

Parlamentul European a votat marți Raportul „Moisă” pentru acordarea unui pachet de asistență macro-financiară în valoare de 100 milioane de euro Republicii Moldova, dintre care 60 de milioane împrumut, 40 de milioane ajutor nerambursabil.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:09 0:00
Link direct

Europa Liberă: Parlamentul European a aprobat asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, Dvs. însă spuneți că asta nu înseamnă că banii vor veni imediat și asta pentru că acești bani, dacă vor fi acordați, vor fi strict condiționați. Să ne spuneți cum trebuie să înțeleagă și să tălmăcească autoritățile de la Chișinău acest vot din Parlamentul European?

Siegfried Muresan
Siegfried Muresan

Siegfried Mureșan: „Decizia de astăzi nu înseamnă că autoritățile de la Chișinău primesc banii, ci dimpotrivă, înseamnă că suntem în punctul în care tot procesul a fost întârziat, deoarece autoritățile de la Chișinău, majoritatea parlamentară și Guvernul au încercat să schimbe legislația electorală și mai ales au spus că nu vor ține cont de toate recomandările Comisiei de la Veneția. Or, acum atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European sunt în punctul în care spun foarte clar că recomandările Comisiei de la Veneția trebuie implementate în totalitate, a spus-o președintele Consiliului European, a spus-o vicepreședintele Comisiei Europene aseară în Parlamentul European; dacă nu – banii nu vor veni. Toate recomandările Comisiei de la Veneția trebuie implementate și mai ales ținând cont de schimbarea intempestivă a sistemului electoral, fără acordul opoziției, în mod neconsensual, nu este în concordanță cu standardele democratice europene. Și ne aflăm acum în punctul în care Republica Moldova are un Guvern care, din păcate, nu se bucură de încrederea partenerilor internaționali, în special, a Uniunii Europene. Și spun din păcate, fiindcă este rău mereu pentru oameni, dacă țara e condusă de oameni politici în care partenerii internaționali nu au încredere. Există aceste amânări tocmai din cauza încercărilor autorităților de a modifica legislația electorală, și Comisia Europeană este foarte hotărâtă pe implementări de literă cu literă a acelor condiționalități – stat de drept, lupta împotriva corupției, întărirea sistemului bancar, combaterea spălării banilor, alegeri libere și democratice, sistemul multipartinic autentic. Deci, toate acestea vor fi evaluate extrem de riguros de către Comisia Europeană. În cel mai bun caz, dacă autoritățile respectă tot ce Comisia cere, banii vor merge la Chișinău în luna decembrie. Noi vrem să ajutăm cetățenii, vrem acordăm asistență, însă condițiile sunt clare. Iar dacă banii nu vor merge la Chișinău, nu înseamnă că Uniunea Europeană nu ajută; înseamnă că Guvernul nu respectă condiționalitățile care îi sunt cunoscute și pe care noi le-am comunicat foarte clar în ultimele săptămâni în repetate rânduri.”

Europa Liberă: Dvs. cum vă asigurați că sprijinul acesta financiar pe care UE îl oferă Republicii Moldova ajunge acolo unde trebuie, și nu se încurcă buzunarul statului cu buzunarul politicianului?

Siegfried Mureșan: „Știm că rezultatele obținute de pe urma folosirii fondurilor europene nerambursabile, adică banilor acordați Republicii Moldova, rezultatele obținute au fost dezamăgitoare în ultimii ani. Știm că școlile nu arată mai bine, infrastructura nu e mai bună, drumurile nu sunt mai bune, spitalele, instituțiile, administrația publică. Și ca atare avem acum un raport al Curții de Conturi care spune exact ce trebuie făcut pentru ca banii să ajungă la oameni. În primul rând, mai multă transparență în gestionarea fondurilor europene, mai multă profesionalizare în administrația publică, combaterea corupției. Vedem că în toate clasamentele internaționale credibile situația în Republica Moldova s-a înrăutățit în ultimul an în materie de transparență și combaterea corupției. Deci, Curtea Europeană de Conturi a făcut niște recomandări foarte clare vizând măsurile necesare pentru ca banul să ajungă la oameni și să se obțină mai mult pentru fiecare cent pe care contribuabilul european îl acordă cetățenilor Republicii Moldova, iar eu recomand o lectură atentă a materialelor Curții de Conturi de către autoritățile de la Chișinău, fiindcă adoptarea acelor recomandări ale Curții de Conturi va fi exact ceea ce Comisia Europeană va urmări pentru a acorda fiecare tranșă din asistența macrofinanciară – pe justiție, pe stat de drept, pe combaterea corupției, pe combaterea spălării banilor, pe transparență în administrarea publică, în licitațiile publice, doar atunci banul va ajunge acolo unde e nevoie de el.”

Europa Liberă: Și în luna decembrie ce sumă va ajunge la Chișinău, dacă se ține cont de aceste condiționalități pe care le-ați enunțat ceva mai devreme?

Siegfried Mureșan: „Ajutorul total sunt 100 de milioane de euro, din care 40 de milioane fonduri rambursabile și 60 de milioane credit. Banii să vină în trei tranșe în doi ani și jumătate. Deci, în principiu o treime din acest ajutor poate veni la Chișinău înainte de sfârșitul acestui an. Dar, repet: numai dacă condiționalitățile sunt respectate. Asta așteaptă și cetățenii Republicii Moldova.”

XS
SM
MD
LG