Retrospectiva săptămânii politice moldovenești

Vasile Botnaru a stat de vorbă cu analiştii politici Valeriu Vasilică şi Alexei Tulbure.

Câteva din temele discutate: summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles, referendumul eșuat pentru demiterea primarului de Chișinău și o nouă inițiativă pentru anularea sistemului de vot mixt.

Your browser doesn’t support HTML5

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești


Comentatorul politic Valeriu Vasilică pune mari speranțe în perspicacitatea europenilor care de această dată nu se vor mai lăsa îmbătați cu apă rece:

„Mă tem să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi acordat acest sprijin, și repercusiuni am fi avut previzibile. Tare vreau să cred că europenii știu ce fac. Dacă admitem că nu prea au fost informați până la jaful miliardului, că nu știau mai multe dedesubturi despre interesele guvernanților noștri atunci când s-au respins recomandările Comisiei de la Veneția, cred eu că europenii știu de ce a fost necesar să se meargă mai departe pe aprofundarea colaborării.”

Concluzia este că oamenii nu au ieșit la vot nu pentru că au fost „împotriva” cuiva sau „pentru” cineva, dar din apatie, o apatie care îngrijorează sălbatic de mult

Despre valențele plebiscitului ratat din capitală, Valeriu Vasilică spune următoarele:

„Concluzia este că oamenii nu au ieșit la vot nu pentru că au fost „împotriva” cuiva sau „pentru” cineva, dar din apatie, o apatie care îngrijorează sălbatic de mult, pentru că pe fundalul apatiei actorii politici pot face orice, administrația capitalei devine o clonă a Parlamentului modelată după același model. Sunt multe semne de tehnologii pe care le-am urmărit atunci când s-a reconfigurat componența Parlamentului.”

Fostul diplomat Alexei Tulbure consideră că în topul știrilor este vestea despre ideea unui nou referendum, care să doboare sistemul mixt de alegere a viitorului Parlament:

Lumea analizează comportamentul puterii, comportamentul opoziției, disponibilitatea opoziției de a lupta, de a se opune unor evoluții nedorite

„De participat la alegeri conform sistemului mixt n-are niciun rost, 15, chiar 20 de mandate din viitorul Parlament nu schimbă absolut nimic, va fi un grup marginalizat, care nu va putea schimba lucrurile. Poziția Europei în privința agendei politice a Republicii Moldova se formează în bună parte aici, în Chișinău. Nu este un centru mistic care elaborează politici și atitudini față de Moldova sau cum ar trebui să se desfășoare lucrurile aici, lumea analizează comportamentul puterii, comportamentul opoziției, disponibilitatea opoziției de a lupta, de a se opune unor evoluții nedorite, care este forța societății civile, care este potențialul celor care, în cazul nostru, se opun acestui sistem mixt. În cazul în care Bruxelles-ul, de exemplu, vede că în Republica Moldova cam toată lumea a lăsat mâinile în jos și, fără să dorească, dar a acceptat pregătirea față de aceste alegeri după sistemul mixt, atunci și Europa spune: „O să fim noi aceia, oare, care vom lupta cu fărădelegile care se comit în Moldova, dacă nu luptă opoziția de la fața locului? Bine, dacă ei nu pot face altceva, atunci cel puțin să propulseze în viitorul Parlament acolo câțiva oameni, să încerce din interiorul Parlamentului sau sistemului să schimbe ceva, și invers”.”

Europa Liberă: Promisele 100 de milioane de euro sunt morcovul sau biciușca?

Alexei Tulbure: „Și morcovul, și biciușca.”

Iată cum tălmăcește Alexei Tulbure rezultatele referendumului din municipiul Chișinău:

„Am văzut realul potențial al socialiștilor de a mobiliza electoratul, el scade, pentru că acest partid a intrat în cârdășii și în cooperare cu clanul oligarhic care guvernează. E un minus și pentru cei care nu au participat, nimerind în capcana sau făcând jocul PD-ului, mă refer la DA și la PAS. Consideram și consider că ei puteau mobiliza susținătorii lor de a participa la acest referendum, încercând să demită un primar care este totalmente compromis și discreditat. Deci, Partidul Democrat a preluat controlul asupra Primăriei fără să câștige alegerile.”