Președintele Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă într-un interviu pentru postul public de televiziune că dacă până pe 21 iunie deputații nu aprobă nicio lege și nu reușesc să învestească un Guvern, atunci Parlamentul ar putea fi dizolvat și anunțate alegeri anticipate. Șeful statului s-a arătat optimist că discuțiile vor fi mai constructive odată cu apropierea termenului de dizolvare a Parlamentului, anticipând o eventuală cooperare între PSRM și Blocul ACUM.
Your browser doesn’t support HTML5
Şeful statului a declarat că Partidul Socialiștilor, la fel ca și formațiunile Blocului ACUM, ar fi în opoziție față de partidul de guvernământ al democraților, de aceea „ar trebui să găsească un limbaj comun ca să-și unifice forțele împotriva guvernării”.
Bloggerul stabilit la Paris, Vitalie Vovc, crede că formațiunile PAS și PPDA ar trebui să cântărească de șapte ori înainte de a intra în coaliție cu socialiștii. O asemenea cooperare ar însemna, în opinia lui Vitalie Vovc, o sinucidere politică, iată de ce Blocul ACUM nu ar trebui să excludă o înțelegere cu democrații:
„Ei ar trebui să încerce să explice alegătorilor că vor constitui Guvernul și-l vor constitui cu PDM fiindcă, ideologic vorbind, este partidul cel mai aproape de ACUM, dar nu intră în coaliție. Deci, la fel cum propun ei cu socialiștii, adică, «noi nu facem o coaliție, dar facem o înțelegere de moment». Deci, exact același lucru ar trebui să facă ACUM cu PDM și după aia să continuă să se opună PDM, să lupte cu corupția, exact ceea ce au făcut sau ceea ce au pretins că fac înainte de campanie.”
Europa Liberă: Cunoscând deja pozițiile formațiunilor, anticipați că ACUM ar accepta un asemenea scenariu sau, dimpotrivă, ar fi gata pentru anticipate?
Vitalie Vovc: „Nu pot să știu. Din păcate, sunt pesimist din acest punct de vedere, dar trebuie să înțelegem că altă ieșire nu au efectiv. Alegerile repetate sunt absolut zădarnice fiindcă rezultatele vor fi aceleași, or chiar pot favoriza PDM, care tace chitic acum și urmărește cum cad în ridicol ACUM și PSRM. PDM are toată resursa administrativă, respectiv, în cazul unor anticipate democrații vor fi clar favoriții scrutinului.”
Un nou raport despre libertatea presei în lume al organizației cu sediul la Paris „Reporteri fără frontiere” constată că libertatea de exprimare a devenit o problemă cronică în Republica Moldova. Cercetarea plasează Republica Moldova pe locul 91, imediat după Serbia, cu 11 poziții mai jos față de raportul pentru 2017. Cercetătorul media Victor Gotișan constată că situația este mai gravă, or, în comparație cu anul 2014, țara a pierdut aproape 40 de poziții.
Avem încă o mass-media foarte politizată și care servește oligarhilor...
„În primul rând, acesta este unul din indicatorii democrației și în momentul în care regresezi la acest capitol înseamnă că unul din elementele democratice scade și, respectiv, duce în jos nivelul întreg al democrației într-o țară anume. Ce înseamnă toată această pierdere? Înseamnă că instituțiile internaționale care monitorizează și care fac astfel de clasamente media și indicatori deja nu se mai prind la faptul că să modifici sau să modernizezi legislația înseamnă că faci progrese pe sectorul mass-media, pentru că, de fapt, anul trecut în Republica Moldova doar asta s-a făcut.
Însă am regresat la capitolul intimidări asupra jurnaliștilor și instituțiilor mass-media. Acestea au crescut și rapoartele instituțiilor media din Republica Moldova arată aceasta. Avem încă o mass-media foarte politizată și care servește, de fapt, oligarhilor, și nu informării publicului larg.”
Raportul organizației „Reporteri fără frontiere” menționează și principalele cauze ce au dus la degradarea situației presei în Republica Moldova. Printre acestea: politica editorială influențată de interesele patronilor de media, concentrarea proprietăților din presă și o autoritate de reglementare a audiovizualului lipsită de independență.