Retrospectiva săptămânii: Politicienii și electoratul, două lumi paralele

La Retrospectiva săptămânii, Corneliu Rusnac și Vitalie Vovc evaluează cele mai recente desfășurări politice și implicațiile acestora.

Your browser doesn’t support HTML5

Retrospectiva săptămânii: Politicienii și electoratul, două lumi paralele

Dizolvarea parlamentului, încuviințată de Curtea Constituțională care a decis că s-au întrunit toate condițiile, este o hotărâre previzibilă, care nu va atenua însă conflictul dintre instituția prezidențială și cea legislativă, este de părere redactorul-șef al stației Radio Chişinău, Corneliu Rusnac. În opinia lui, opozanții Maiei Sandu vor căuta în continuare temeiuri pentru a zădărnici scrutinul anticipat iar cetățenii vor fi martorii inclusiv a unui război mediatic:

Maia Sandu va face tot posibilul ca să accelereze aceste alegeri

„Acest conflict între președinție și parlament sau, mai exact, între Partidul Socialiștilor și Partidul Șor asociat lor și forțele concentrate în jurul președintelui Maia Sandu, sigur că va dura. Întâi de toate pentru că în cazul unui eșec la alegeri ar fi afectate interesele financiare ale unor persoane din aceste partide. Prin urmare, ei se vor opune cu toată ființa lor acestor alegeri anticipate sau vor încerca să tergiverseze cât de mult posibil convocarea lor. Pe de altă parte, Maia Sandu va face tot posibilul ca să accelereze aceste alegeri pentru că doar așa ea poate să-și promoveze ideile și inițiativele. Cu acest parlament ea nu poate colabora, este clar.”

### Vezi și... ### Președinta Maia Sandu: data alegerilor anticipate va fi stabilită după decizia CC privind starea de urgență

Jurnalistul Corneliu Rusnac notează că evoluția disputelor politice de la Chișinău mai depinde momentan și de o altă decizie a magistraților Curții Constituționale, anume dacă lasă sau nu în vigoare starea de urgență până la sfârșitul lunii mai, perioadă în care parlamentul nu poate fi dizolvat.

Bloggerul de la Paris, Vitalie Vovc crede că încercarea de a împiedica alegerile anticipate este, mai degrabă, un joc asumat pentru electorat:

„De la independența republicii încoace, formalitățile constituționale au fost întotdeauna respectate. Eu cred că, cu rezistență, fără rezistență, partidele se vor conforma deciziei Curții Constituționale și dacă președintele va semna decretul despre dizolvarea parlamentului, acest lucru se va întâmpla. Întotdeauna o forță politică care este puternică și majoritară ,,trebuie să-și păstreze fața”, în fața propriului electorat, și trebuie să facă anumite declarații, să insiste asupra faptului că nu sunt de acord, dar discursul e una, realitatea e alta.”

Vitalie Vovc

Vitalie Vovc observă că în timp ce situația pandemică din țară nu arată semne de îmbunătățire, politicienii își văd de agenda lor, care nu se suprapune cu interesele cetățenilor:

Constatăm că de criza sanitară se ocupă mult mai mult, să zicem România, decât Republica Moldova,

„Constatăm cu tristețe și amărăciune că există două lumi paralele în Republica Moldova, lumea politică și realitatea cetățenilor din Republica Moldova. Criza sanitară, criza economică care este legată direct de această criză sanitară, se întâmplă undeva, pe fundal, și nu interesează pe nimeni în sferele înalte ale noastre. Observăm și constatăm că de criza sanitară se ocupă mult mai mult, să zicem România, decât Republica Moldova, cetățenii din Republica Moldova pleacă și se vaccinează în România. Deci sunt două lumi paralele care au ieșit în vileag în special acum, când a apărut o criză de această amploare, dar aceste lumi paralele există, de fapt, de treizeci de ani.”

Bloggerul Vitalie Vovc este sceptic în privința unui deznodământ apropiat al crizei politice, iar unul dintre motive e că viitorul legislativ nu se va deosebi prea mult de actualul.