Rezist Zürich: Pandemia va impune votul prin corespondență. Cerem guvernului să comunice data alegerilor

Mihnea Mihai, președintele Rezist Zurich

În România a început la 1 aprilie înscrierea pentru votul prin corespondență pentru alegerile parlamentare.

Your browser doesn’t support HTML5

Rezist Zürich: Pandemia va impune votul prin corespondență. Cerem guvernului să comunice rapid data alegerilor

Procesul evoluează lent „și anumite deficiențe constatate în procesul de înscriere din toamna lui 2019 nu au fost remediate” atrag atenția într-o scrisoare adresată autorităților de la București 3 asociații civice din diaspora. „Îl rugăm pe dl premier Orban să comunice cât mai curând dată alegerilor și să promoveze înscrierea la votul prin corespondență în rândul românilor cu domiciliul sau reședința în străinătate. Dacă timpul permite, recomandăm extinderea practicii votului prin corespondență pentru alegerile locale și pentru persoanele cu domiciliul în România la alegerile parlamentare.” spune într-un interviu cu Europa Liberă Mihnea Mihai, președintele Rezist Zurich. Linkul pentru votul prin corespondență este: https://www.votstrainatate.ro/VotCorespondenta

Europa Liberă: Mihnea Mihai, solicitați guvernului într-o scrisoare să comunice în următoarele două luni la ce dată vor avea loc alegerile, să promoveze înscrierea la votul prin corespondență în rândul românilor cu domiciliul sau reședința în străînătate precum și extinderea practicii votului prin corespondență pentru alegerile locale și pentru persoanele cu domiciliul în România la alegerile parlamentare.

Mihnea Mihai: „Această nouă scrisoare este de fapt un bilanț pornind de la bilanțul publicat de Autoritatea Electorală Permanentă. Problema alegerilor în vreme de pandemie este una foarte actuală, și cu ea se confruntă multe state de pe glob. Unele state au anulat alegerile, altele le-au decalat, că timp. Elveția trebuia să aibă un referendum la mijlocul lui mai, care nu va mai avea loc, fiind amânat pentru toamnă.

Ar fi ideal, cred eu, să se înscrie cât mai multă lume pentru votul prin corespondență

Ceea ce noi le spunem guvernanților, dar mai ales alegătorilor care au această posibilitate și anume alegătorilor care locuiesc în străinătate și au reședința fie chiar domiciliul în afară României, le recomandăm să se înscrie la votul prin corespondență. De ce? Există două posibilități mari de a vota în străinătate: fie te înscrii pentru votul prin corespondență, fie te duci să votezi fizic la o secție de vot, care însă trebuie organizată. Ce înseamnă să organizezi o secție de vot? Trebuie un spațiu suficient de mare, voluntari, să găsești suficiente săli că să nu se mai formeze cozi. Iar aici intervin restricțiile care țin de pandemie: dacă vrem un spațiu suficient de mare trebuie să ținem cont dacă vor fi măsuri de distanțare, și cel mai probabil vor mai fi, spațiul respectiv va trebui să fie mult mai mare decât în condiții normale. Apoi, să nu uităm că sunt o mulțime de evenimente care trebuiau să aibă loc în prima jumătate a lui 2020 și care sunt împinse practic pentru a două jumătate a anului, deci va există o solicitare mai mare de săli pentru acea perioadă a anului. Nu știm ce alte situații pot apărea: poate va trebui să luăm măsuri sanitare, ce vom face în situația unei cozi, sunt o mulțime de lucrurile neclare în ceea ce privește votul la secție. Votul prin corespondență nu este nici el perfect, dar este o modalitate prin care putem evita complicațiile legate de organizarea secțiilor. Ar fi ideal, cred eu, să se înscrie cât mai multă lume pentru votul prin corespondență și doar cei care au probleme cu votul prin corespondență să meargă să voteze la secție.”

Europa Liberă: Apelul Dvs se adresează autorităților, este adevărat, dar mai degrabă, aș zice, publicului. După cum vedem, pandemia afectează multe aspecte ale vieții noastre, inclusiv democrația. Ce trebuie să facă cei care doresc să voteze prin corespondență?

Este un sistem care funcționează și a fost deja aplicat la ultimele alegerile prezidențiale

Mihnea Mihai: „Este relativ simplu. Cei care doresc, trebuie să aibă o poză după un act de identitate românesc, valabil în momentul votului, o poză după un drept de ședere sau după un pașaport care să ateste altă cetățenie decât cea română sau dreptul de a locui în țara respectivă, aceste două fotografii plus date personale se încarcă pe site, se lasă o adresă de email de contact, primesc un email prin care confirmă că adresa de email trimisă de ei este valabilă se da un click pe un link, după care vine un al doilea link care confirmă că înscrierea a avut loc cu succes. În următoarele 5 zile lucrătoare Autoritatea Electorală Permanentă verifică acele acte, iar apoi notifică faptul că la adresa respectivă vor fi trimise buletinele de vot pentru votul prin corespondență. Este un sistem care funcționează și a fost deja aplicat la ultimele alegerile prezidențiale.”

Europa Liberă: Alegeri pe care de altfel le-ați monitorizat. Sunteți mulțumiți de cum au fost organizate?

Mihnea Mihai: „Au existat anumite probleme. Au venit relativ puține buletine de vot înapoi față de numărul de oameni care s-au înscris. Și cauzele sunt multiple: oameni s-au înscris și nu a existat un dialog transparent între Autoritatea Electorală și cei ale căror documente nu erau recunoscute sau valabile. Apoi o parte dintre buletinele de vot (cam 5%) au fost trimise la adrese care nu mai erau valabile. Mai ales în turul 2 cei care au optat să trimită buletinul prin poștă în România au avut surpriză să nu le ajungă la timp în țară. Eu am trimis la al doilea tur direct la ambasada, și eu aș recomandă acesta varianta, pentru a scurtă acest traseu al voturilor până să fie numărate.”