„APCE salută voința politică a guvernului Maia Sandu de a acorda prioritate reformei sistemului de justiție ca și consultările la nivel înalt dintre autorități și reprezentanții Consiliului Europei”, se spune într-o rezoluție referitoare la progresul R. Moldova în procesul de monitorizare în perioada ianuarie-decembrie 2020, dezbătută marți de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), reunită plenar în sesiune virtuală.
Your browser doesn’t support HTML5
Într-o altă rezoluție referitoare la sistemele juridice din R.Moldova și Polonia, APCE arată că de-a lungul timpului, guvernele Republicii Moldova au subminat in mod grav independența sistemului judiciar. Documentul subliniază că „instanțele influențate în mod nejustificat de Vlad Plahotniuc au invalidat alegerile democratice primare din Chișinău, după victoria candidatului opoziției Andrei Năstase. Acest lucru a stârnit proteste și critici subminând încrederea Uniunii Europene în intenția țării de a se integra și a creat un precedent periculos. Cazul Domnicăi Manole, care a pronunțat hotărâri incomode pentru autorități, este un exemplu izbitor de hărțuire politică a unui judecător.”
### Vezi și... ### Constituția, la terapie intensivă preelectorală. Unii politicieni vor s-o vindece, alții vor doar voturiSubminarea independenței sistemului judiciar și manipularea hotărârilor sale pentru obținerea unor câștiguri politice reprezintă uzurparea justiției de către puterile legislativă și executivă, se mai arată în rezoluție. Adunarea parlamentară îndeamnă guvernul Republicii Moldova să restabilească independența sistemului judiciar și ordinea constituțională în conformitate cu normele și oblIgațiile sale europene și internaționale.
Adunarea reiterează faptul că respectarea statului de drept este una dintre valorile esențiale ale Consiliului Europei, este strâns legată de democrație și respectarea drepturilor omului și poate fi realizată doar într-un mediu propice. Corupția și conflictele de interese sunt întotdeauna dăunătoare realizării sale depline.
### Vezi și... ### Peter Michalko: „Sectorul Justiției din R. Moldova este deocamdată departe de a fi independent și imparțial”APCE este preocupată de apropierea unei părți a sistemului judiciar de autoritățile politice, ceea ce ridică întrebări cu privire la eficacitatea eforturilor de combatere a abuzului de putere și a corupției. Adunarea solicită autorităților Republicii Moldova să continue reforma sistemului judiciar, a Consiliului Superior al Magistraturii și a Parchetului în conformitate cu recomandările organelor Consiliului Europei și, în special, să finalizeze adoptarea modificărilor articolului 122 din Constituție. De asemenea, APCE solicită Chișinăului să ia măsurile necesare pentru punerea în aplicare a noii strategii de reformă a sistemului judiciar, ținând seama de evaluarea experților Consiliului Europei; în acest scop, autoritățile moldovenești ar trebui să acorde prioritate problemei evaluării judecătorilor și procurorilor și să utilizeze pe deplin procedurile deja disponibile pentru asiguraa integrității sistemului judiciar. Autorităților din Republica Moldova li se mai solicită să își intensifice semnificativ eforturile de combatere a corupției în rândul judecătorilor și procurorilor și, în acest scop, să aplice recomandările GRECO, să continue cooperarea cu Comisia de la Veneția și cu celelalte organe și organe ale Consiliului Europei.
ERATĂ: Referirea la Maia Sandu este în primul raport și nu în cel despre care a relatat corespondenta noastră inițial. Ne cerem scuze și le mulțumim celor care ne-au atras atenția.