Rezultatele scrutinului au dat peste cap prognozele deduse din sondaje, care de altfel au supraestimat rata de participare şi au subestimat sprijinul de care se bucura preşedintele Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr", Andrei Năstase. Doar Barometrul Opiniei Publice a anticipat însă victoria lui Nicolae Grigorişin la Bălţi.
Rezultatele preliminare anunțate de CEC au fost confirmate de numărătoarea paralelă a voturilor desfășurată de Asociația Promo-LEX, care a monitorizat alegerile de duminică ce au avut loc în şapte localităţi. În șase dintre ele primarii au fost aleşi în primul tur. La Leușeni, Nemțeni, Volovița, Pârlița au învins candidaţii PD de guvernământ, la Bălţi – candidatul formaţiunii Partidul Nostru, iar la Jora de Mijloc – candidata Partidului lui Shor.
La Chişinău în turul doi de scrutin se vor duela candidatul socialiştilor Ion Ceban, care a acumulat duminică aproape 41 la sută de voturi, şi candidatul PPDA Andrei Năstase, cu 32 la sută.
PL şi PUN ale căror candidaţi au acumulat mai puţin de cinci la sută au anunţat că-l sprijină necondiţionat în turul doi pe Andrei Năstase, îndemnându-și susținătorii să procedeze la fel.
Liberalul Valeriu Munteanu: „Îndemn cu tărie alegătorii care m-au votat ieri să-şi dea votul în data de 3 iunie pentru Andrei Năstase pentru a face posibil să fie câștigată Primăria Chișinăului de forţele proeuropene, iar acest lucru să ducă în mod implicit ca la toamnă aceleași forţe reunite să câștige alegerile parlamentare debarcând de la guvernare binomul Plahotniuc-Dodon.”
unii comentatori califica drept oarecum tardivă această consolidare a forțelor de dreapta, care în primul tur au ratat șansa de a se mobiliza în jurul unui singur candidat...
Şi liderul PUN Anatol Şalaru: „În acest moment prioritatea reprezintă evitarea căderii Primăriei Chișinău în mâinile PSRM. Din acest motiv PUN îl va sprijini necondiţionat pe Andrei Năstase la funcţia de primar al capitalei. Facem apel la toţi membri şi simpatizanţii PUN, la toţi unioniştii să participe la turul doi al alegerilor şi să-l voteze pe Andrei Năstase.”
Candidaţii celor două formaţiuni, Valeriu Munteanu şi, respectiv, Constantin Codreanu au acumulat la un loc puţin peste 8 la sută, cam atât cât a făcut diferența între primii doi clasaţi, Ceban şi Andrei Năstase. Iată de ce unii comentatori califica drept oarecum tardivă această consolidare a forțelor de dreapta, care în primul tur au ratat șansa de a se mobiliza în jurul unui singur candidat.
Celelalte formațiuni ale căror candidați au acumulat sub un procent fiecare nu au anunțat deocamdată pe care dintre cei doi candidați îi sprijină. Nu a făcut-o nici Silvia Radu care în calitate de canditat independent s-a clasat duminică pe locul trei, cu un scor de 17,65 la sută. După înfrângerea de duminică, Silvia Radu, despre care sondajele ziceau că va ajunge în turul doi, a anunțat azi că a făcut demersurile oficiale pentru încheierea activității de interimară la Primăria Chișinăului.
Candidatul socialiștilor Ion Ceban şi-a invitat contracandidatul Andrei Năstase să participe zilnic, începând de marţi, la dezbateri publice în centrul capitalei.
„Andrei, hai să discutăm despre oraş în detaliu pe fiecare subiect în particular. Ne vedem mâine la 12.00 în faţa Acrului de Triumf să discutăm subiectul legat de lupta contra corupţiei în municipiul Chişinău. Andrei, vin-o, nu te teme, să dicutăm soluţii, programe, nu vorbim alte lucruri.”
„Nicio problemă, dar nu este Ceban cel care ne face agenda”, a comentat pe o reţea de socializare vicepreşedintele PPDA Alexandru Slusari. El a precizat că Andrei Năstase va participa la toate dezbaterile pe care le vor organiza mass-media. În intervenția publică din seara zilei de ieri Năstase la fel a lăsat să se înțeleagă că nu are de gând să accepte propunerea candidatului socialiștilor.
Alegerile de duminică s-au desfășurat cu multiple încălcări semnalate de observatorii Asociația Promo-LEX. Printre acestea transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare, folosirea urnelor de vot nesigilate corespunzator, nereguli în listele electorale, inclusiv prezenta unor persoane necunoscute înregistrate în locuințele alegătorilor sau oameni decedați în liste. Şeful misiunii de observare a alegerilor Pavel Postică spune că nu se poate vorbi despre alegeri corecte:
„Multiplele constatări pe care le-am avut noi, în special pe durata campaniei electorale nu oferă posibilitatea să zicem că sută la sută alegerile au fost corecte. Deja e rolul instanţelor de judecată să aprecieze şi să se expună dacă aceste devieri pot duce cumva la anularea sau nerecunoaşterea rezultatelor alegerilor.”
În mediul analiștilor este anticipată o bătălie strânsă în turul doi care va avea loc pe 3 iunie. Învingător va ieşi candidatul care v-a acumula cele mai multe voturi, indiferent de rata de participare a alegătorilor. Amintim că edilul capitalei va fi ales pentru un singur an, urmând ca în 2019 să fie desfășurate alegeri locale regulamentare.