Președintele Klaus Iohannis le-a spus managerilor de spitale că este „esențial” să existe un plan pentru „scenariul extrem” în care sistemul medical românesc „să fie pus sub presiune” de un număr „foarte mare” de persoane infectate cu coronavirus.
Președintele României a anunțat astăzi personal măsura carantinei generalizate și scoaterea Armatei pe străzi pentru supravegherea situației.
### Vezi și... ### În România, președintele Iohannis anunță înăsprirea măsurilor de combatere a pandemiei
Tonul optimist și relaxat pe care șeful statului român îl avea săptămâna trecută s-a transformat treptat într-unul foarte îngrijorat, fiindcă deja transmiterea pandemiei se face la nivel comunitar. Trei spitale românești sunt deja compromise din cauza infestării pe scară largă a virusului atât printre cadrele medicale, cât și printre pacienți, este vorba despre două spitale din București și de spitalul Județean Suceava, unul dintre cele mai modern din țară, o investiție mare făcută din fonduri europene.
În același timp, potrivit federației sindicale Solidaritatea Sanitară, spitalele autohtone au intrat în lupta cu pandemia având un deficit de circa 40.000 de angajați, deficitul de personal la nivelul țării fiind estimate la 17%.
Președintele Klaus Iohannis a spus astăzi la videoconferința cu liderii de spitale că trebuie „să se descurce cât se poate de bine” cu ceea ce există, explicând că sistemul medical românesc „suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde și de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetățean”.
### Vezi și... ### Iohannis: „Statul român va fi supus la grea încercare.” Încrederea în armată crește la aproape 90%
Șeful statului român le-a cerut celor managerilor de spitale să asigure testarea medicilor, protejarea acestora și a celorlalți angajați care lucrează în prima linie, precizând imperativ că e nevoie urgentă de „dotarea cu echipamente de protecție și dezinfectanți”. Președintele român a îndemnat la calm, la organizarea muncii în spitale în așa fel încât să fie evitate situațiile de epuizare, la achiziții inteligente, dar mai ales i-a cerut ministrului Sănătății să organizeze un sistem de consultații online și de acces la medicii de familie chiar și fără cardul de sănătate aferent, în condițiile în care sistemul de folosire a cardului se blochează de ani de zile.
Cei care se află în carantină și izolare vor fi supravegheați electronic
Printre măsurile anunțate astăzi de Klaus Iohannis se numără și interzicerea ieșirii din casă a persoanelor de peste 65 de ani, considerate cele mai expuse în fața virusului. Nu e clar cine le va face cumpărături acestor oameni și nici care va fi sistemul prin care vor putea să-și cumpere medicamente. În plus, cei care se află în carantină și izolare vor fi supravegheați electronic, a anunțat președintele. Au fost deschise 230 de dosare penale pentru cei care nu au respectat izolarea și carantina. În România au fost confirmate 762 de cazuri de persoane testate pozitiv cu Covid 19, dintre care 79 au fost declarate vindecate. 8 oameni au murit, potrivit ultimului bulletin oficial, peste 5.500 sunt în carantină și circa 84.000 se află în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.
Orice ieșire din casă poate fi controlată de poliție sau armată
Așadar, începând cu această seară de la ora 22.00 cetățenii români pot ieși din casă în trei situații: să meargă la medic, la muncă sau la cumpărături, dar numai în proximitatea casei. Cei care continuă să lucreze au nevoie de o hârtie doveditoare în acest scop, de la angajator, iar orice ieșire din casă poate fi controlată de poliție sau armată. Cei care ies din casă au nevoie de o hârtie semnată pe proprie răspundere că merg la medic sau au o altfel de urgență.