În România președintele interimar al Partidului Social Democrat, aflat la putere, Viorica Dăncilă, a spus că partidul își va anunța candidatul pentru alegerile prezidențiale, care să fie validat fie la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august, dar până pe 11 august, când va începe strângerea de semnături. Mai multe despre PSD-iștii cu șanse la președinția Partidului Social Democrat, președinte ce va fi ales mâine la congresul partidului.
Ecaterina Andronescu, 71 de ani, ministra Educației; Nicolae Șerban, 51 de ani, președintele Comisiei juridice din Senat; Liviu Pleșoianu, 39 de ani, deputat, și Viorica Dăncilă, 55 de ani, prim-ministra României. Aceasta e lista finală a candidaților pentru șefia celui mai mare partid, PSD. Bătălia e dură, chiar dacă șefa guvernului a negat că și-ar fi amenințat colegii că-și dă demisia din fruntea executivului, dacă nu e aleasă în fruntea social-democraților.
Dăncilă are șanse să câștige cele mai multe voturi la congresul de mâine, după cum sugerează baronii partidului. Totuși nimic nu e sigur, mai ales că de mai multe ori au existat surprize majore la alegerile pentru șefia PSD.
De data aceasta lucrurile sunt mai complicate, pe de o parte, facțiunile din interior nu au în fruntea lor lideri puternici și, pe de altă parte, candidații înscriși sunt oarecum lipsiți de ștaif. Viorica Dăncilă a devenit demult ținta glumelor politice din România din pricina greșelilor pe care le face când vorbește și chiar fruntași din partid au vorbit despre rușinea pe care o suportă partidul din cauza ei. Singurul ei atu este fotoliul pe care îl ocupă și pe care i l-a dat fostul președinte al PSD, aflat la închisoare pentru fapte de corupție, pentru că știa că este maleabilă.
### Vezi și... ### România: O revoluție flămândăO eventuală demisie a Viorică Dăncilă din fruntea Guvernului ar avea însă consecințe dramatice pentru partid, fiindcă președintele Klaus Iohannis ar putea într-o astfel de situație să numească un premier de la alt partid sau un tehnocrat. PSD nu e pregătit să intre în opoziție, chiar dacă din punct de vedere strategic ar fi o mișcare bună, pentru ca greșelile social-democraților să fie uitate până anul viitor când vor avea loc alegeri parlamentare.
Deci, într-un fel, Congresul PSD se află sub presiune pentru numirea Viorică Dăncilă ca președintă a social-democraților. Contracandidații ei, cu toate că au notorietate în partid și vorbesc mult mai bine decât ea, au șanse mai mici.
Ecaterina Andronescu este în PSD de 25 de ani, și-a demonstrat loialitatea și atașamentul în mai multe guverne PSD și a fost printre puținii social-democrați care s-au revoltat împotriva lui Liviu Dragnea. Are vechime, cunoaște partidul, nu are probabil suficientă autoritate politică.
Senatorul Nicolae Șerban, deși cu 20 de ani mai tânăr decât ministra Educației, Ecaterina Andronescu, se află în preajma PSD tot de aproape un sfert de secol. E cunoscut pentru ideile lui pro-grațiere și amnistie pe care le-a susținut permanent și pentru felul lui prea puțin reverențios în care se comportă și vorbește. Ar fi un lider de mână forte dacă ar fi ales.
### Vezi și... ### Liviu Dragnea a ajuns la Penitenciarul RahovaCu excepția, Ecaterinei Andronescu, toți ceilalți candidați la șefia PSD, sunt oameni cultivați și lăudați de Sputnik, site-ul de propagandă al Rusiei. Deputatul Liviu Pleșoianu, probabil cel mai tânăr candidat la această funcție din istoria PSD, este prezentat de Sputnik drept analist și strateg politic. De mai multe ori discursul lui Pleșoianu a fost anti-european sau chiar cumva admirativ față de ce se întâmplă în Rusia. Și el este la fel ca senatorul Șerban Nicolae un susținător al grațierii și amnistie.