„România. Imagini din vremuri pierdute”. Aşa se intitulează volumul profesorului german de geografie umană, Wilfried Heller, apărut, de curînd, la Editura Schiller (din Sibiu şi Bonn). La prima vedere, volumul care cuprinde 255 de pagini, pare a fi o carte destinată turiştilor. Asta din cauza celor 736 de fotografii reproduse, însoţite de scurte note explicative. La o privire mai atentă şi după lectura textului, cititorul îşi dă seama că autorul volumului prezintă cu mult mai mult decît o simplă ilustrare a vremurilor pe care, în subtitlul cărţii, le consideră „pierdute”.
Your browser doesn’t support HTML5
Într-adevăr, 570 de fotografii ilustrează perioada de dinaintea Revoluţiei din 1989, iar 168 reflectă schimbările intervenite în perioada de tranziţie de la un sistem la altul.
Heller şi-a propus, în primul rînd, să vizualizeze prin intermediul fotografiilor cotidianul cuprins între anii 1970 şi 1989.
(Au mai fost incluse în volum şi cîteva fotografii, realizate de geograful Christof Kaiser din Berlin, şi el un foarte bun cunoscător al României şi Republicii Moldova. A se vedea „Despre călătorii în Republica Moldova”, RFE, 24.10.2018, „Starea deplorabilă a multor monumente istorice din Transilvania - interviu cu foto-documentaristul Christoph Kaiser”, RFE, 21.12. 2006.)
Volumul este structurat după criterii istorico-geografice, cuprinzînd provinciile româneşti: Transilvania, Banat, Crişana, Satu-Mare, Maramureş, Bucovina, Moldova, Muntenia, Oltenia şi Dobrogea. Pe lîngă numeroase date statistice, foarte utile, vechi şi noi, Heller oferă cititorului şi o sumedenie de informaţii istorice. Referinţele absolut obiective la istoria României sînt lipsite de ornamentele fals glorificatoare ale trecutulu, atît de des întîlnite în istoriografia română.
Wilfried Heller şi-a început activitatea de foto-documentare în anii 1970. Atunci a făcut şi o serie de excursii de studii, fiind însoţit, uneori, de profesori colegi şi studenţi din Germania. Pe cîteva fotografii pot fi văzuţi şi participanţii la aceste excursii.
Desigur, interesul său nu a rămas neobservat de către poliţia politică. După ce şi-a văzut dosarele întocmite de Securitate, Heller a publicat, în urmă cu 6 ani, un volum documentar în care a prelucrat materialul întocmit de cei care l-au urmărit.
Cartea a apărut, tot la Editura Schiller, sub titlul „Von „Horea“ zu „Hans“. Irrungen und Wirrungen der Securitate Rumäniens im Spiegel zweier Akten” (De la „Horea“ la „Hans“. Erori şi confuzii ale Securităţii oglindete în două dosare). (A se vedea, „Secretomania paranoică”, RFE, 17.9. 2014.) În această carte documentează cu acribie şi activitatea unor colegi români care au acceptat să ofere Securităţii mai mult decît simple informaţii. Unul dintre agenţii care l-au supravegheat pe vizitatorul german este conspirat în dosare sub numele de „Otto”. CNSAS-ul i-a dezvăluit profesorului din Germania şi identitatea lui „Otto”. Activitatea acestuia este documentată în 4 volume.
„Otto” face parte din conducerea locală a unei filiale a Forumului Democrat al Germanilor din România...
Echilibrul între discursul ştiinţific şi cel popular face din ultima carte a lui Wilfried Heller, „România. Imagini din vremuri pierdute”, un volum de excepţie, un volum documentar model, atît pentru cititorul de rînd, cît şi pentru specialişti.
Wilfried Heller, Rumänien. Bilder aus einer verlorenen Zeit (România. Imagini din vremuri pierdute), Editura, Sibiu-Bonn, 2020, 255 pp.