Mitropolitul Moldovei și Bucovinei este nevoit să fie activ și să-și construiască o popularitate suficientă, pentru momentul în care va fi în fruntea Bisericii Ortodoxe Române. Prin tradiție, mitropolitul Moldovei devine Patriarh, când se eliberează fotoliul de șef al Bisericii Ortodoxe.
Teofan Savu are 58 de ani (cu opt ani mai tânăr decât Patriarhul Daniel) și conduce Mitropolia Moldovei și Bucovinei din 2008. Și-a luat doctoratul la Paris, unde a studiat la Institutul Teologic Saint Serge între 1986 și 1990. A fost apoi, episcop-vicar patriarhal, un fel de prim-ministru, cu largi atribuții de politică externă din partea Bisericii Ortodoxe Române.
Poate că tocmai această perspectivă de a mai urca o treaptă ierarhică l-a mânat pe mitropolitul Moldovei să fie primul dintre înalții prelați care încurajează referendumul pentru familia tradițională, dacă nu cumva și interesul de a fi bine văzut de partidele tradiționale.
Teofan i-a apostrofat pe „mai marii țării”, care trebuie „să de ascultare glasului poporului” și „să organizeze (…) acel referendum pentru ocrotirea familiei”. „Să nu fie nimeni de aici de faţă care să lipsească, Doamne fereşte, la un asemenea eveniment”, le-a spus mitropolitul Teofan credincioșilor din Botoșani veniți la slujba sa, adăugând că ar fi bine ca fiecare dintre cei prezenți să mai aducă cel puţin câte 50 de persoane, „ca să se vadă care este, în cele din urmă, dorinţa oamenilor de bine din ţara aceasta”.
Teofan răspunde în acest fel atât doctrinei ortodoxe, cât și dorințelor puterii. Această subordonare a Bisericii Statului și politicului este o tradiție moștenită de la bizantini, și perpetuată în toate statele ortodoxe.
Liderul principalului partid de guvernământ din România, Liviu Dragnea, a anunțat acum o săptămână că PSD va organiza în mai un miting la care vor veni un million de susținători ai familiei tradiționale.
În toamna anului 2015, câteva zeci de organizații neguvernamentale susținute de toate bisericile autohtone au început strângerea de semnături pentru organizarea unui referendum prin care definirea căsătorie din Constituție să fie uniunea dintre o femeie și un bărbat.
Biserica Ortodoxă a fost vectorul principal al acestei campanii, care a adunat trei milioane de semnături. Între timp, însă, partidele din arcul de guvernământ trenează organizarea referendumului, fie pentru ca acesta să fie mai aproape de alegerile prezidențiale de anul viitor, fie din cauză că pe rolul Curții Europene este un caz, în care doi bărbați căsătoriți în Belgia, dintre care unul cu cetățenie română, au cerut recunoașterea mariajului lor în țară.
Organizațiile care militează pentru familia tradițională au dat deja semne de nervozitate, iar acum prin Mitropolitul Teofan se aude mai distinct de cât oricând glasul Bisericii.
PSD are nevoie de această voce, iar Biserica Ortodoxă Română are nevoie de PSD sau de orice alt mare partid care vine la putere.
Există o relație mutuală prin care cele două părți își satisfac reciporc interesele. Acest aranjament are loc pe fondul unei realități care arată că 63% dintre români nu au încredere în politicienii care nu cred în Dumnezeu. Chiar dacă încrederea în Biserică a scăzut în ultimii doi ani, un sondaj recent arată o ușoară revenire.
Oricum oamenii sunt reticenți față de preoții care le iau taxe exagerate pentru botezuri, nunți și chiar înmormântări, iar neîncrederea din cercetările sociologice se referă mai cu seamă la aceștia. Înalții prelați nu au neapărat o imagine negativă.
Teofan s-a confruntat însă în județele pe care le păstorește cu o respingere din partea unui grup mare de preoți și călugări, care l-au contestat, după ce a semnat, ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, documentele Marelui Sinod din Creta în 2016, între ele câteva cu valoare ecumenică evidentă, dar pe care hiper-conservatorii ortodocși le consideră o trădare a dreptei credințe.
Subiectul păstrării căsătoriei doar în forma sa tradițională are mare susținere în România. Potrivit unui sondaj CURS comandat de Coaliția pentru Familie, 83% dintre români sunt împotriva legalizării căsătoriilor între persoanele de același sex.