România: număr record de contaminări, restricții de călătorie în spațiul european

Miercuri s-a înregistrat un număr record de contaminări pentru o singură zi: 555 de cazuri. Iar peste zece state au impus deja restricţii de călătorie cetăţenilor români.

Este cel mai mare număr de infectări de la debutul epidemiei. Peste o treime dintre acestea au fost confirmate în Bucureşti şi în trei judeţe: Dâmboviţa, Braşov şi Argeş.

Dincolo de relaxarea în ritm grăbit a măsurilor luate împotriva extinderii Covid-19, dincolo de absența controalelor sau de superficialitatea acestora, discursul public ambiguu îi încurajează pe mulți să nu respecte regulile care i-ar putea feri de contaminare.

### Vezi și... ### Coronavirus în România: Evoluții complicate

Practic, în România epidemia devine tot mai politizată, pe măsură ce social-democrații și aliații lor din opoziție vorbesc despre o relaxare totală. În plus, mai mulți parlamentari din această tabără s-au afișat fără mască în diferite locuri publice, inclusiv în parlament.

Peste 30.000 de oameni s-au îmbolnăvit de coronavirus în România. De ieri până astăzi au murit 18 români diagnosticați cu COVID-19, doi dintre ei având vârste sub 60 de ani. Peste 1800 este este bilanțul tragic al deceselor.

### Vezi și... ### Unde și cum vor putea merge în vacanța de vară cetățenii R. Moldova?

Respectarea măsurilor de protecție cu strictețe ar fi singura soluție care ar putea duce la scăderea numărului de îmbolnăviri, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Îndemnurile privind purtarea măștii, păstrarea distanței, evitarea contactului direct cu alte persoane, igienizarea frecventă a mâinilor nu sunt luate însă în serios de cel puțin jumătate dintre români, dacă ținem cont de sondajul IRES publicat acum o lună și jumătate. 50% dintre români cred că„statul a ascuns informații importante în această criză și tot atâția consideră că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID-19”.

### Vezi și... ### Covid-19: în România, peste 550 de pacienți contaminați s-au externat după decizia CCR

Creșterea în ritm rapid a îmbolnăvirilor a dus România pe locul al patrulea în Europa, după Suedia, Portugalia şi Luxemburg potrivit statisticilor dramatice afișate în fiecare zi. Din acest motiv peste zece state au impus restricţii de călătorie cetăţenilor români. Trei ţări au anunţat că nu mai permit accesul cetăţenilor români: Malta, Norvegia şi Finlanda. De asemenea, Cipru și Austria au anunţat că românii vor fi primiţi în interiorul graniţelor doar dacă prezintă un raport medical, efectuat cu 72 de ore înainte de intrarea în ţară, în care să se certifice că a fost testat negativ la noul coronavirus. Austria alternează această condiție cu intrarea în carantină pentru 14 zile. În schimb, Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia şi Slovacia permit accesul românilor, cu obligativitatea intrării în izolare pentru 14 zile.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe din România a avertizat că autorităţile din Grecia, destinația preferată de vacanță pentru români, pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de infecţie cu Covid-19 care vor fi înregistrate în România.

Între timp, Grecia a anunțat că vor fi testate toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, ca urmare a înregistrării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos (nordul Mării Egee), a relatat joi postul de radio naţional bulgar (BNR), citat de novinite.com.