Vor beneficia de aceste măști 2.300.000 de persoane, o modalitate prin care guvernul de la București încearcă să-i convingă pe oameni să se protejeze de epidemia de coronavirus, care continuă să facă victime în România.
Circa 400 de cazuri de infectare cu Covid-19 se înregistrează în fiecare zi. În ultimele 24 de ore au murit 14 persoane, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Trei dintre decese fac parte din grupul de vârstă 50-59 de ani, iar restul erau de peste 60 de ani.
Cele mai multe cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate până în prezent în judeţul Suceava – aproape 4000, în Bucureşti, circa 3000 şi în Braşov – peste 1300. În România, au fost confirmate peste 25.000 de cazuri de infecții cu Covid-19.
Au lăsat garda jos foarte mulţi oameni
Premierul român, Ludovic Orban a declarat că numărul crescut al cazurilor de infectări cu noul coronavirus nu are legătură cu numărul mare de teste din ultimele zile, ci mai degrabă cu faptul că în rândul cetăţenilor a intervenit relaxarea. „Au lăsat garda jos foarte mulţi oameni” a spus șeful guvernului român explicând că pe de o parte acest lucru ar fi un reflex psihologic și că pe de altă parte este vorba despre cităm „campanii iresponsabile care au fost derulate de lideri politici şi de reprezentanţi ai unor instituţii de presă”, dar și Avocatul Poporului, care în plină pandemie a atacat la Curtea Constituțională legea privind starea de alertă care prevede aplicarea amenzilor. O inițiativă a PSD, Pro România și ALDE de anulare a amenzilor aplicate în perioada carantinei generalizate a trecut deja de camera superioară a Parlamentului din România.
Cele trei partide din opoziție au insistat public prin canalele de televiziune cele mai populare pentru relaxarea definitivă a măsurilor, pe motiv că aceste măsuri au dus la concedierea unui număr de circa un milion de români de la debutul pandemiei până acum. În această ecuație Biserica Ortodoxă a a vut puncte de vedere oscilante. Vineri, mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, i-a îndemnat, de pildă, pe credincioşi să renunţe la frică, dar să respecte regulile de protecţie împotriva noului coronavirus, despre care spune că este este o boală invizibilă, ca o "otravă care te poate omorî şi o poţi da şi altora". Totuși, mulți preoți au continuat să-și împărtășească enoriașii cu aceeași linguriță, explicând că aceștia sunt apărați prin credința lor.
În același timp, mulți lideri de opinie din lumea culturală n-au înțeles de ce s-au deschis bisericile, dar teatrele au rămas închise.
Lucrurile rămân, deci complicate în România pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectări, deși numărul testelor făcute este aproximativ la jumătate față de perioada anterioară.