El a vizitat șantierul autostrăzii Comarnic-Brașov, aflat pe Valea Prahovei și deci pe pe axa București-Brașov, cu trecere prin cele mai cunoscute stațiuni montane din România.
La începutul acestui an, ministrul Transporturilor, Lucian Bode anunța că ar fi nevoie de doi ani până la demararea lucrărilor la Autostrada Comarnic-Brașov și de alți patru ani până la finalizarea acestora. Potrivit calculelor făcute până acum, proiectul acestui tronson de autostradă costă un miliard de euro, iar banii vor veni din mai multe părți, de la Comisia Europeană, de la Banca Mondială, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și de la bugetul de stat. Nu este deocamdată foarte clar dacă tunelurile și viaductele care sunt necesare pentru această lucrare inginerească se vor face în parteneriat public privat și dacă vor exista taxe la trecerea lor.
Premierul Ludovic Orban, brașovean din naștere a spus că vrea ca peste 6 ani să poată parafraza expresia latină „toate drumurile duc la Roma” printr-una autohtonă care să se materializeze în „toate drumurile duc la Brașov”. Acest oraș transilvănean se află în centrul țării, astfel încât obiectivul primului ministru român are sens atunci când spune că Brașovul trebuie să fie conectat cu toate punctele principale ale țării, în special cu Bucureștiul prin viitoarea autostradă Comarnic-Brașov și cu autostrada care face parte din Coridorul Patru Pan-European. Acest coridor este prevăzut să plece de la Istanbul să treacă prin capital bulgară Sofia, să se bifurce în România prin două brațe, unul care merge din Constanța-București-Pitești-Sibiu-Arad, iar cel de-al doilea braț, să treacă Dunărea spre Craiova și de acolo mai departe spre Timișoara-Arad. Coridorul Patru traversează Budapesta –Bratislava-Viena-Praga –Dresda.
România și-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeană să construiască această cale prin care Europa Occidentale se leagă de Orient prin Turcia. E nevoie de autostrăzi care să se încadreze în acest proiect care traversează continentul, dar și de căi ferate rapide. România și Bulgaria sunt singurele rămase în urmă în această arhitectură a infrastructurilor continentale.
Înaltul oficial român a ținut să spună că din 2008, când a deținut chiar el portofoliul Transporturilor și până acum s-au construit doar 6,3 kilometri, între Comarnic și Brașov.
Ludovic Orban promite să aloce „sume fără precedent” pentru a lega centrul țării cu toate orașele importante ale regiunilor istorice ale țării.
România are 866 de kilometri de autostradă, față de Ungaria, spre exemplu, o țară pe jumătate cât România care are aproape 1600 de kilometri. Anul trecut au fost construiți doar 43 de kilometri și practic doar circa 5% din drumurile naționale ale țării sunt reprezentate de autostrăzi.
Premierul român insistă acum în alocarea unui buget mare pentru investiții, pentru că aceasta este calea liberală cea mai simplă de ieșire din criză: investiții publice, care crează locuri de muncă inclusiv în industriile conexe, cele de materiale de construcții în acest caz și care pot da un impuls economiei naționale.