România: protestul organizațiilor societății civile. Noul guvern de mare coaliție a fost votat

Liberalul Nicolae Ciucă va conduce noul guvern de mare coaliței din România, format de liberali și social-democrați, împreună cu UDMR, București, noiembrie 2021.

În România, zeci de asociații civile și personalități publice au lansat miercuri, 24 noiembrie, un manifest public în care acuză Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat și pe președintele Klaus Iohannis de „cea mai nerușinată trădare a votului popular de după 1990” prin realizarea coaliției ce susține guvernul Ciucă.

Semnatarii protestului denunță faptul că social-democrații au fost readuși la guvernare, în ciuda votului din 2020 și a protestelor masive de stradă din anii precedenți.

Vezi și: Sabina Fati despre protestul de la București vs. „tradiționala nepăsare

Noul guvern de coaliție între liberali (PNL) și social-democrați (PSD), din care face parte și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), a fost votat joi, 25 noiembrie, de Parlament cu o largă majoritate de 318 voturi. Pentru validare era nevoie cel puțin 234 de voturi.

Guvernul, în baza înțelegerii dintre PNL și PSD, va fi condus printr-un sistem de rotație, o premieră în politica românească.

Primul la conducere este liberalul Nicolae Ciucă, care va fi urmat, peste 18 luni, de liderul social-democrat, Marcel Ciolacu.

Noua „mare coaliție” pune capăt unei crize politice, declanșată în septembrie, când parlamentul i-a dat un vot de neîncredere fostului premier liberal Florin Cîțu, liderul PNL.

În ultimii șase ani, din noiembrie 2015 și până acum, în funcția de premier (inclusiv interimar) s-au perindat zece persoane, notează Hotnews.ro.