Rostul unui concurs pentru cel mai bun placat politic

Unul din afișele distinse cu premii de încurajare. „Cultura Moldovei”, 29 Iulie 1962.

Uniunea pictorilor din RSSM și Editura „Cartea moldovenească” au organizat în vara lui '62 al doilea „concurs republican” pentru cea mai bună „placardă politică”, consacrată îndeplinirii hotărârilor congresului al XXII-lea al PCUS. Au fost depuse 30 de lucrări de la pictori profesioniști și amatori.

Premiile I și II n-au fost acordate, iar două premii III au fost împărțite de pictorii Iu. Durimanov pentru placatul „Omul pentru om este prieten” și V. Kubanya – autorul afișului „Fiecărei familii – o locuință”. B. Șirokorad și Ia. Averbuh au luat premii de încurajare. Presa a popularizat, în special, placatele în care porumbul, „regina ogoarelor” în epoca lui N.S. Hrușciov, era la loc de cinste. Și, nu întâmplător.

Un afiș cu dedicație porumbului din RSS Moldoveneasca. „Cultura Moldovei”, 29 iulie 1962.

La 24 august Chișinăul își deschidea larg porțile pentru „eroii frontului cultivării popușoiului”. Cei mai harnici truditori ai ogoarelor, tractoriști și combaineri, conducători de echipe și de brigăzi erau chemați să raporteze „partidului și norodului” că vor strânge de pe câmpuri „la timp și fără pierderi” roada întreagă.

Printr-un apel către toți agricultorii din RSS Moldovenească, cultivatorii de porumb se angajau, în fața partidului, Guvernului sovietic și a lui N.S. Hrușciov, să recolteze de pe cele 168 de mii de hectare cu păpușoi nu mai puțin de 50 de chintale de grăunțe la hectar. Noua roadă trebuia vărsată în hambare până la 10 octombrie. În câmp nu trebuia să se piardă nici un grăunte.