Ministerul de Externe de la Moscova acuză că pacificatorii ruși care se deplasează în Transnistria ar fi fost reținuți în repetate rânduri pe Aeroportul Chișinău, fără explicații.
„Calificăm aceste acțiuni drept neprietenoase și ar trebui să reacționăm mereu la ele în modul corespunzător”, a spus directorul departamentului CSI din cadrul Ministerului rus de Externe, Alexei Polișciuk, citat de RIA Novosti.
Declarația a fost făcută la o masă rotundă care a avut loc la Consiliul Federației Ruse (camera superioară a parlamentului rus), dedicată participării Rusiei în operațiunea de menținere a păcii și numită „30 de ani de stabilitate în regiune”.
Prim-adjunctul șefului statului major al Forțelor Terestre Ruse, Igor Sokorenko, a adăugat că Republica Moldova ar încerca să împiedice și livrările de tehnică și echipamente militare rusești către Transnistria. Potrivit lui, Chișinăul ar miza pe „uzura inevitabilă a bazei materiale de care dispune contingentul rus”.
„Această situație se desfășoară pe fondul închiderii secțiunii transnistrene a frontierei de stat moldo-ucrainene de către Kiev și denunțării acordului cu Rusia privind tranzitul unităților militare ale Federației Ruse și al mărfurilor militare pe teritoriul Ucrainei. Toate propunerile Ministerului rus al Apărării de a organiza consultări pe această temă nu au găsit răspuns din partea Republicii Moldova”, a acuzat Sokorenko.
Liderul de la Tiraspol, Vadim Kransnoleski, a declarat că pacificatorii ruși ar trebui să rămână în regiune, ca garanți ai păcii.
„În niciun caz nu trebuie să permitem escaladarea conflictului în Transnistria, care ar implica în conflict nu doar Moldova, dar și țări membre NATO. În cazul escaladării conflictului, pe teritoriul Transnistriei ar putea să aibă loc o ciocnire directă între Rusia și NATO”, a spus liderul republicii autoproclamate.
Solicitat de Europa Liberă, Biroul pentru Reintegrare a declarat că „nu cunoaște cazuri de reținere a militarilor din cadrul contingentului militar al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii”.
Joi, 21 iulie, se împlinesc 30 de ani de la încheierea acordului „cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, semnat de președinții de atunci Boris Elțin și Mircea Snegur. În urma acordului, a încetat focul și a fost instituită o misiune de pacificare.
Pe lângă pacificatori, în stânga Nistrului se află și trupe militare ruse fără acceptul autorităților de la Chișinău.