Rusia atacă Odesa cu drone și rachete. Luptele se intensifică în estul și sudul Ucrainei

Pompierii se luptă cu un incendiu izbucnit într-un supermarket după atacurile aeriene rusești asupra orașului portuar ucrainean Odesa, la 14 august.

Rusia a vizat principalul port ucrainean Odesa de la Marea Neagră cu un nou val de drone și rachete, au anunțat în dimineața zilei de 14 august apărarea aeriană ucraineană și un oficial regional, în timp ce luptele grele continuau pe fronturile din est și sud.

Apărarea aeriană ucraineană a raportat că Rusia a atacat cu 15 drone Shahed de fabricație iraniană și opt rachete de tip Kalibr. Toate au fost doborâte, a precizat apărarea aeriană.

### Vezi și... ### Crește numărul morților civili ucraineni în bombardamentele din Herson

Deși atacul de la Odesa a fost respins, trei persoane au fost rănite de clădirile căzute, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe 14 august.

„Oamenii au primit asistența medicală necesară... mai multe incendii au izbucnit din cauza rachetelor căzute. Ferestrele unor clădiri au fost spulberate de unda de șoc a exploziilor”, a adăugat Kiper.

TELEGRAM: Video cu urmările atacurilor rusești la Odesa din 14 august

Statul Major ucrainean a raportat pe 14 august că în ziua precedentă au avut loc 33 de confruntări violente în sectorul Kupiansk din regiunea de est a Harkovului.

În Donețk, trupele ruse au încercat să recâștige terenul pierdut în zona Bahmut, dar au fost respinse, a anunțat Statul Major în briefingul zilnic, adăugând că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât un elicopter de atac rusesc deasupra orașului Bahmut.

În sud, forțele ruse au făcut „încercări nereușite” de a contraataca în sectorul Robotine din Zaporojie, spune și armata rusă, la o zi după ce a transmis că trupele ucrainene au obținut „succes parțial” în jurul Robotine.

Conform unor postări pe rețelele de socializare, trupele Kievului au intrat în Robotine, o mică așezare pe direcția ofensivei ucrainene din sud către Melitopol.

Informațiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi confirmate din surse independente.

### Vezi și... ### Kievul afirmă că, de la începutul invaziei rusești, au fost uciși peste 500 de copii

Rachetele rusești continuă să omoare civili

Pe 13 august, mai mulți civili, inclusiv o familie formată din părinți și cei doi copii ai lor - o fată și un băiat de 12 ani - au fost uciși de bombardamentele rusești în sudul Ucrainei.

Ministrul de Interne Ihor Klimenko a declarat pe Telegram că familia a fost ucisă în municipalitatea Șiroka Balka din regiunea Herson. El a adăugat că un total de șapte civili au fost uciși și 20 au fost răniți în regiunea Herson în timpul bombardamentelor care au deteriorat clădiri rezidențiale din mai multe așezări. „Teroriștii nu vor înceta niciodată să ucidă civili. Teroriştii trebuie opriţi. Prin forţă. Ei nu înţeleg nimic altceva”, a spus el.

Guvernatorul Hersonului, Oleksandr Prokudin, a declarat că printre morții din satul Stanislav se numără preotul și unul dintre angajații bisericii din satul Stanislav.

Vadim Rogov, un oficial instalat de ruși în zona ocupată a regiunii Zaporojie a Ucrainei, a declarat că forțele ucrainene au străpuns liniile rusești și au cucerit capăt de pod în așezarea Urojaine, în partea de sud-vest a regiunii Donețk.

Rogov a spus că forțele ucrainene încearcă să preia controlul asupra orașului Staromlinivka din apropiere.

Tot pe 13 august, agențiile de presă ruse au relatat că traficul pe podul care leagă Rusia de Crimeea ocupată peste strâmtoarea Kerci a fost oprit temporar . Nu a fost oferit niciun motiv pentru suspendarea traficului, reluat ulterior, după cum spune oficialii rusi.

Podul a fost avariat de mai multe ori în ultimele luni de atacuri (se presupune că ucrainene) cu rachete și drone.

În iulie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că podul este „folosit pentru a furniza muniție pentru război și acest lucru se face în fiecare zi” și că trebuie neutralizat.

### Vezi și... ### Volodimir Zelenski face apel la partenerii Ucrainei să trimită echipamente de deminare