Linkuri accesibilitate

Alertă aeriană în Ucraina: dronele rusești lovesc Kievul și Odesa


O explozie a unei drone este văzută pe cer deasupra Kievului în timpul unei lovituri cu drone rusești pe 2 august.
O explozie a unei drone este văzută pe cer deasupra Kievului în timpul unei lovituri cu drone rusești pe 2 august.

În dimineața zilei de 2 august a fost declanșată o alarmă aerienă în toată Ucraina, după ce Rusia a lansat noi atacuri cu drone la Kiev și Odesa, unde a distrus mai multe silozuri de cereale.

„Toată Ucraina este în pericol de atac cu racheta”, a transmis apărarea aeriană ucraineană într-un mesaj pe Telegram.

Alarma, deja a doua pe parcursul a 24 de ore, a fost declanșată după ce Rusia a atacat, peste noapte, fără succes, capitala ucrainei cu un nou roi de drone iraniene Shahed.

„Toate țintele aeriene, mai mult de 10 drone, au fost detectate și distruse de forțele noastre de apărare aeriană”, a declarat guvernatorul regional al Kievului, Serhi Popko, pe Telegram.

„Unele unități administrative și drumuri au suferit daune, dar fără distrugeri grave sau incendii”, a spus Popko. Deocamdată nu s-au îmregistrat victime.

La Odesa, dronele rusești au lovit silozurile cu cereale, a informat guvernatorul regional Oleh Kiper. „Ca urmare a atacului, s-au declanșat incendii la obiective din incinta purtului și la obiectivele de infrastructură industrială din regiune, iar un elevator de cereale a fost avariat”, scrie Kiper pe Telegram.

Odesa, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, este tot mai supus bombardamentelor rusești și atacurilor cu drone, după ce luna trecută Moscova a refuzat să prelungească acordul intermediat de Turcia și ONU care permitea exportul de cereale și alte produse ucrainene pe mare.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au fost angajate în lupte grele în nord-est, unde forțele ruse au încercat să avanseze în direcția Kupiansk, și în sud-est, unde contraofensiva lor a înregistrat progrese moderate trecând de unele linii ale fortificațiilor masive realizate de armata rusă.

Trupele ucrainene au luptat în peste 40 de confruntări directe în ultima zi, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene în raportul său zilnic din 2 august, adăugând că bombardamentele nediscriminate și loviturile aeriene ale Rusiei au cauzat mai multe victime în rândul civililor.

"În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat o rachetă, 75 de atacuri aeriene și 68 de salve cu rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și în zonele populate de civili. Din păcate, există victime în rândul populației civile", informează armata ucraineană.

În ziua precedentă, un atac cu rachete rusești a lovit un spital din orașul Herson, ucigând un medic și rănind mai mulți lucrători medicali.

Într-un incident separat într-un sat din nord-est, o femeie în vârstă a fost ucisă, iar un bărbat a fost rănit în ziua de 1 august.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin spune că orașul capitală a Rusiei a respins un atac cu dronă ucraineană pe 1 august, dar un turn de birouri a fost avariat, în timp ce Aeroportul Internațional Vnukovo al orașului a fost închis pentru scurt timp.

„Mai multe drone au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană în timp ce încercau să ajungă la Moscova. Una a lovit același turn din oraș ca data trecută”, a scris Sobianin pe Telegram, referindu-se la clădirea care a fost lovită într-un atac cu drone de la sfârșitul săptămânii trecute.

Sobianin a spus că atacul cu drone nu a provocat victime. Autoritățile ruse au acuzat Kievul de acest atac. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a scris pe rețelele de socializare că Moscova „se obișnuiește rapid cu un război în toată puterea cuvântului”, fără a confirma sau infirma implicarea Kievului.

„Ocupatorii vor simți cu siguranță consecințele eforturilor noastre. O vor simți serios", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un videoclip pe Facebook, după o întâlnire cu ușile închise cu Kirilo Budanov, șeful Direcției de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Zelenski nu a oferit mai multe detalii despre ceea ce s-a discutat cu Budanov în timpul întâlnirii de dimineață, care a inclus și șefii agențiilor de aplicare a legii și ai agențiilor militare.

XS
SM
MD
LG