Rușii din Letonia, obligați să cunoască limba de stat. Altfel, riscă să fie expulzați

La o lecție de letonă pentru cetățenii ruși, Riga, Letonia, 2 mai 2023.

​​​​​​​Cetățenii ruși care vor să trăiască în Letonia sunt obligați să susțină un examen la cunoașterea limbii de stat. Curtea Constituțională de la Riga a constatat că amendamentele la legea imigrației adoptate după invazia rusă în Ucraina sunt conforme cu Legea supremă a țării.

Rușii din Letonia sunt obligați să susțină un examen la limba letonă și să prezinte autorităților sursele de venit, dacă vor să obțină un permis de ședere în această țară baltică, a decis joi, 15 februarie, Curtea Constituțională de la Riga. Dacă nu, riscă să fie expulzați.

În verdictul său, Înalta Curte a constatat că cerința de a demonstra cunoașterea limbii letone de către solicitanții permisului de ședere este justificată.

Mai mult, magistrații consideră că cetățenilor ruși li s-a oferit suficient timp - doi ani – pentru a învăța limba de stat, iar dacă nu depun eforturi ca să-și mențină statutul legal în Letonia, nu s-au înscris la examen, nu au depus documente etc., atunci decizia de expulzare a acestora poarte fi considerată „proporțională”.

Decizia de expulzare este individuală, nu este vorba de o expulzare colectivă, a subliniat instanța.

De asemenea, Curtea a stabilit că deținerea cetățeniei ruse – în contextul războiului din Ucraina – ar putea fi luată în considerare de autorități, atunci când în discuție se află securitatea statului.

### Vezi și... ### Mii de ruși vor fi deportați din Letonia în baza unei legislații înăsprite după invazia din Ucraina

Preşedintele Curții Constituționale, Aldis Laviņš, a spus că revizuirea permiselor de ședere a cetățenilor ruși este o acțiune întemeiată a autorităților letone, care doresc să se asigure că nu există vreo amenințare la adresa securității statului.

Laviņš nu consideră că cerința cunoașterii limbii letone de către străini ar fi excesivă, deoarece fiecare locuitor al acestui stat baltic are dreptul să comunice în limba letonă. În plus, cunoașterea limbii este un semn de respect față de limba și cultura țării, a spus președintele Curții Constituționale de la Riga.

Rușii se simt discriminați

Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională de un grup de aproape 30 de cetățeni ai Rusiei și foști non-cetățeni ai Letoniei. Mulți ruși care trăiesc în Letonia consideră noile cerințe ca fiind discriminatorii.

Prezentând poziția petiționarilor în fața magistraților Curții, jurista Elizaveta Krivțova a invocat Convenția europeană a drepturilor omului, care interzice expulzarea în masă a unor grupuri de oameni.

Președintele Curții Constituționale, Aldis Laviņš, a spus că verdictul ține cont de îngrijorările legate de securitatea națională a Letoniei și că, în actuala conjunctură geopolitică, doar străinii care nu constituie o amenințare la adresa statului şi a societăţii pot rămâne în Letonia.

### Vezi și... ### Letonia începe să demoleze monumentele de pe vremea URSS

Peste 1.000 de persoane, amenințate cu deportarea

Amendamentele la Legea privind imigrația au fost adoptate în toamna anului 2022, pe fondul invaziei rusești în Ucraina. Sub incidența noilor prevederi ar fi intrat circa 25.000 de așa-numiți „non-cetățeni” care au dobândit cetățenia rusă după 2003, potrivit presei letone.

Non-cetățenii sunt locuitorii Letoniei cărora le-a fost refuzată cetățenia când țara baltică și-a restabilit independența în 1991. Este vorba despre cei veniți în Letonia în timpul ocupației sovietice și urmașii lor - o comunitate numeroasă de vorbitori de limbă rusă, majoritatea etnici ruși. Apropiindu-se de UE, Letonia le-a oferit non-cetățenilor posibilitatea de a deveni cetățeni, dacă vor trece printr-un proces de naturalizare, care include și cunoașterea limbii.

În august 2023, Ingmars Lidak, șeful Comisiei pentru cetățenie și migrație din Parlamentul leton, a declarat că 6.000 de cetățeni ruși din Letonia vor primi scrisori oficiale prin care li se va cere să părăsească țara. Potrivit lui Lidak, este vorba de cetățeni ruși care nu au solicitat permise de ședere în Letonia și nu s-au înscris pentru a participa la examenul de limbă letonă. Ministerul de Interne leton a confirmat aceste informații.

Permisul de ședere al celor care se încadrau în această categorie putea fi anulat, începând cu 2 septembrie 2023. Pentru a obține un nou statut de rezident permanent al UE în Letonia, aceștia trebuiau să parcurgă un șir de proceduri. Astfel, persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 75 de ani trebuiau să prezinte un certificat de cunoaștere a limbii letone, categoria A2, eliberat după 1 februarie 2001.

Până în septembrie anul trecut, testul la cunoașterea limbii l-au susținut mai puțin de jumătate din cei înscriși la examen. În aceste condiții, Parlamentul a decis să le vină în întâmpinare celor care fac eforturi, prelungindu-le permisul de ședere cu doi ani, astfel încât să aibă suficient timp pentru studierea limbii și susținerea testului.

### Vezi și... ### Turiștii ruși nu mai pot intra în Lituania

La începutul acestui an, Departamentul pentru Cetățenie și Migrație al Letoniei a anunțat că 1.167 de ruși se aflau în situația de a fi expulzați, majoritatea având vârsta de peste 60 de ani. Potrivit legislației letone, persoanele care nu obțin permisul de ședere sau prelungirea termenului legal de ședere pot fi expulzate în termen de 30 de zile.

Măsuri similare au luat autoritățile din Estonia și Lituania. Printre cerințele pentru cei care intenționează să obțină permise de ședere permanentă sau cetățenia acestor țări se numără cunoașterea limbii de stat și dezacordul cu agresiunea rusă din Ucraina.