„Decizia a fost adoptată în unanimitate”, a spus vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale de la Moscova, Nikolai Bulaiev, citat de agenția rusă de stat TASS.
Pe de altă parte, aceeași comisie a recunoscut zilele trecute că va fi mai greu să se țină alegeri în străinătate, inclusiv din cauza expulzării de diplomați ruși din unele țări în ultimii ani.
Nu este limpede dacă în martie se va vota la „prezidențialele” rusești și în regiunea transnistreană a R. Moldova.
La alegerile parlamentare rusești din 2021, dinaintea invaziei rusești în Ucraina și a sancțiunilor diplomatice amplificate împotriva Rusiei, în Transnistria s-au deschis 27 de secții de votare, cu șase mai multe decât la alegerile precedente.
Rusia a ținut deja alegeri în teritorii ucrainene anexate sau ocupate ilegal, în ciuda protestelor Kievului și ale lumii democratice, care nu a recunoscut acele scrutine.
Ucraina a declarat încă înaintea deciziei rusești de luni că nu va recunoaște alegerile prezidențiale ținute fără permisiunea ei în teritoriile ocupate din est și a cerut comunității internaționale să facă la fel, sancționându-i pe cei implicați în organizarea lor.
Alegerile prezidențiale rusești vor avea loc între 15 și 17 martie 2024, iar președintele în exercițiu Vladimir Putin, care nu are practic contracandidați, va putea rămâne la putere cel puțin până în 2030.
### Vezi și... ### Rușii au stabilit data alegerilor. Mai rămâne să le câștige Putin