Vladimir Putin, care are 71 de ani, încă nu anunțase până la votul din parlament dacă va candida sau nu pentru încă un mandat, dar anunțul va fi veni cu siguranță în orele sau zilele următoare.
Legea rusă, modificată în ultimii ani tocmai din dorința lui, îi dă dreptul lui Putin la încă două candidaturi prezidențiale, pentru mandate de câte șase ani, după expirarea celui actual, la anul.
Reuters notează, relatând despre votul din Dumă, că victoria lui Putin la anul este „ca și sigură”, dat fiind controlul total pe care l-a instituit asupra politicii ruse.
El nu are niciun rival serios care să-l confrunte în următorul scrutin. Cel mai cunoscut politician de opoziție din Rusia, Aleksei Navalnîi, execută sentințe care totalizează peste 30 de ani într-o colonie penală.
Politicienii din opoziție consideră că alegerile sunt o bătaie de joc la adresa democrației și nu fac decât să creeze aparența unei competiții politice reale în Rusia. Susținătorii lui Putin resping aceste critici, arătând că sondajele independente îi atribuie actualului președinte o susținere de peste 80% din partea alegătorilor.
Nici campania militară costisitoare din Ucraina, nici revolta eșuată a mercenarilor Wagner nu i-au diminuat popularitatea lui Putin, care are, după alegerile de la 17 martie anul viitor, șansa de a rămâne la putere până în 2030.
Dacă va finaliza încă un mandat de șase ani la Kremlin, Putin îl va depăși pe Iosif Stalin - care a condus Uniunea Sovietică din 1924 până în 1953 - și va deveni cel mai longeviv lider al Rusiei de la împărăteasa Ecaterina cea Mare în secolul al XVIII-lea.