Consiliul Federației din Rusia, camera superioară a parlamentului, va examina joi o propunere de organizare a următoarelor alegeri prezidențiale pe 17 martie, a declarat un deputat de rang înalt.
„Chestiunea va fi dezbătută la următoarea ședință plenară a Consiliului Federației din 7 decembrie 2023”, a anunțat Andrei Klișas, șeful Comisiei pentru legislație constituțională, într-un mesaj pe Telegram.
Stabilirea datei alegerilor este o formalitate, dar va deschide calea pentru un anunț așteptat din partea președintelui Vladimir Putin că va candida pentru un nou mandat de șase ani, notează agenția Reuters.
Putin, în vârstă de 71 de ani, se află la putere ca președinte sau prim-ministru începând cu ultima zi a anului 1999, când Boris Elțîn a demisionat și l-a numit președinte interimar.
El nu are niciun rival serios care să-l confrunte în următorul scrutin. Cel mai cunoscut politician de opoziție din Rusia, Aleksei Navalnîi, execută sentințe care totalizează peste 30 de ani într-o colonie penală. Politicienii din opoziție consideră că alegerile sunt o bătaie de joc la adresa democrației și nu fac decât să creeze aparența unei competiții politice reale în Rusia. Susținătorii lui Putin resping aceste critici, arătând că sondajele independente îi atribuie actualului președinte o susținere de peste 80% din partea alegătorilor.
Dacă va finaliza încă un mandat de șase ani la Kremlin, Putin îl va depăși pe Iosif Stalin - care a condus Uniunea Sovietică din 1924 până în 1953 - și va deveni cel mai longeviv lider al Rusiei de la împărăteasa Ecaterina cea Mare în secolul al XVIII-lea.
Putin călătorește în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită
Între timp, președintele Vladimir Putin a început, miercuri, o călătorie în Emiratele Arabe Unite (EAU) și Arabia Saudită, sperând să-și consolideze sprijinul în Orientul Mijlociu din partea a doi mari producători de petrol și aliați ai SUA, în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se întețește.
Totodată, este o rară vizită în străinătate a liderului rus, pe numele căruia Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandat de arestare pentru crime de război în Ucraina. Nici Arabia Saudită și nici Emiratele Arabe Unite nu au semnat tratatul de înființare a CPI, ceea ce înseamnă că nu au nicio obligație de a-l reține pe Putin.
În ajun, Kremlinul a anunțat că Putin va purta discuții despre cooperarea în cadrul grupului OPEC+ al principalilor producători de petrol, precum și despre războaiele din Gaza și Ucraina.
Agențiile ruse de stat relatează că, la Abu Dhabi, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan.
După discuțiile de la Abu Dhabi, Putin se va îndrepta spre Riad, unde are programată o întâlnire cu prințul moștenitor saudit și președintele Consiliului de Miniștri, Mohammed bin Salman Al Saud.