Rustaveli: Bulevardul protestelor din Georgia

Protestatarii trag focuri de artificii spre poliție pe 4 decembrie, în timpul protestelor de pe bulevardul Rustaveli din Tbilisi.

Tulburările actuale legate de decizia guvernului georgian de a întrerupe negocierile de aderare la UE s-au concentrat în jurul acestei artere din Tbilisi. Aceasta este cea mai recentă dintr-o lungă listă de tulburări politice cărora celebra stradă le-a fost martor.

Bulevardul Rustaveli de astăzi, fotografiat în anii 1910, când era numit Prospectul Golovin, după numele unui general rus.

Artera a fost construită în anii 1840 de guvernatorul Rusiei în Caucaz, când Georgia făcea parte din Imperiul Rus. Autoritățile țariste au încercat să transforme capitala georgiană „dintr-un oraș în stil persan într-o nouă metropolă europeană”.

Un trotuar de pe Aleea Rustaveli fotografiat la începutul anilor 1900.

Bulevardul a fost numit după Șota Rustaveli, poetul Georgiei din secolul al XII-lea, și era cunoscut pentru hotelurile sale de calitate și trotuarele largi, pe care se putea admira moda zilei.  

Bulevardul Rustaveli, cu Galeria Națională a Georgiei, fotografiat la începutul secolului al XX-lea.

Rolul bulevardului în politica modernă a început atunci când naționaliștii azeri exilați au declarat independența țării lor, pe atunci ocupată de forțele bolșevice, de la Hotelul Orient de pe actualul bulevard Rustaveli, în mai 1918.

Bulevardul Rustaveli a devenit punct central al protestelor atunci când o catedrală ortodoxă de pe stradă a fost demolată de bolșevici în 1930, iar în locul ei a fost construită clădirea parlamentului Georgiei (fotografiată aici în 1966).

Istoricul georgian Gabriel Ciubinidze a declarat pentru RFE/RL că „în ultimii 200 de ani, bulevardul Rustaveli a fost inima politică a Georgiei”.

O curte interioară a clădirii Parlamentului Georgiei, fotografiată în anii 1950, când era cunoscută drept Casa Guvernului Republicii Sovietice Socialiste Georgiene.

Trupele sovietice s-au adunat pe bulevardul Rustaveli într-o demonstrație de forță pe 11 aprilie 1989. 

Bulevardul Rustaveli a fost locul unuia dintre cele mai infame acte ale imperiului sovietic târziu pe 9 aprilie 1989. În primele ore ale acelei dimineți, protestatarii pentru independență din fața parlamentului au fost atacați de trupele sovietice. Douăzeci și una de persoane au fost ucise, inclusiv câteva care au fost bătute cu lopețile.

Un luptător antiguvernamental încarcă un mortier pe bulevardul Rustaveli în timpul războiului de la Tbilisi.

În decembrie 1991, pe fondul destrămării U.R.S.S., Rustaveli a devenit literalmente o zonă de război, deoarece luptătorii antiguvernamentali au desfășurat mortiere, tancuri și artilerie grea pe bulevard în încercarea de a lua cu asalt parlamentul.

Școala publică nr. 1 din Tbilisi, pe bulevardul Rustaveli, în ruine după războiul de la Tbilisi.

Conflictul din 1991-1992 a distrus câteva dintre clădirile istorice de pe bulevard și a dus la înlăturarea de la putere a primului președinte ales al Georgiei.

O fotografie nedatată a unui vânzător ambulant care vinde lucrări de artă pe bulevardul Rustaveli.

În Georgia independentă, bulevardul Rustaveli a devenit un centru de cumpărături și cultură, unde localnicii se puteau plimba la umbra platanilor, departe de orașul vechi turistic. Dar datorită poziției sale în fața parlamentului și a potențialului său de a închide efectiv traficul din Tbilisi, „toate protestele, indiferent de unde încep”, converg în cele din urmă spre Rustaveli, spune Ciubinidze.

Georgieni adunați pe bulevardul Rustaveli în fața parlamentului în noiembrie 2007, cerând demisia președintelui Mihail Saakașvili. 

Multe proteste au avut loc de-a lungul străzii Rustaveli în secolul XXI, inclusiv „Revoluția trandafirilor”, care l-a adus pe Saakașvili la putere în 2003, și protestele anti-Saakașvili din 2007 (foto), care au fost reprimate violent de controversatul lider pro-occidental.
 

În timpul protestelor antiguvernamentale din 2009, demonstranții organizează un baraj rutier improvizat pe bulevardul Rustaveli. 

În 2008, scriitorul georgian Guram Odișaria a prezis că, „fără o relație armonioasă între autorități și societate, speranțele oamenilor vor fi mereu înșelate, iar principalul actor în istoria politică a țării noastre va fi Bulevardul Rustaveli, și nu politicienii georgieni”.

Oamenii se plimbă de-a lungul bulevardului Rustaveli pe 3 decembrie 2024. 

În mijlocul tulburărilor actuale, istoricul Ciubinidze spune că se fac eforturi zilnice pentru a curăța bulevardul Rustaveli. „Guvernul încearcă să ascundă semnele protestelor, astfel încât în timpul zilei totul funcționează normal, chiar și graffiti-ul este curățat”. Dar, a declarat el pentru RFE/RL, „de la ora 19.00, strada începe să se schimbe, devine un câmp de luptă”.

Protestele care au zguduit Tbilisi în ultimele zile au izbucnit pe o stradă istorică care a devenit „inima politică” a Georgiei moderne.