Șefa statului, Maia Sandu, a desemnat-o oficial pe Natalia Gavrilița drept candidată la funcția de premier. A fost singura candidatură pentru postul de premier și a venit din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, care deține o majoritate de 63 de mandate în legislativ. La aproape 30 de ani de la declararea independenței, Republica Moldova a avut mai mult de 20 de guverne, conduse de 15 prim-miniștri. Parlamentul de la Chișinău urmează să mai treacă un examen și să voteze un nou executiv. Încotro, Moldova, la trei decenii de independență? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.
Your browser doesn’t support HTML5
Așadar, Natalia Gavrilița, desemnată oficial de președinta Maia Sandu pentru a conduce Cabinetul de miniștri, are la dispoziție două săptămâni pentru a constitui echipa și pentru a elabora programul de guvernare, dar a declarat că va prezenta lista cu miniștri în câteva zile. Citez: „La începutul săptămânii viitoare voi face publică lista de miniștri și sper tot săptămâna viitoare să avem învestirea în parlament. Urmează o perioadă de reorganizare a instituțiilor de stat și recuperare economică”, a precizat Natalia Gavrilița.
Oamenii cu care am discutat la Cahul spun că au oferit credit de încredere noii guvernări și acum așteaptă schimbări radicale pentru a le fi îmbunătățită calitatea vieții lor.
– „Eu socot că a venit timpul de-acum să mai facem o cotitură așa, radicală.”
Europa Liberă: Ce așteptări aveți de la proaspătul parlament ales?
– „Eu în mulți am crezut, dar în aceștia sunt convins, mai ales în dna Sandu. Eu gândesc că ea a ajuns un lider național, mai bine zis, eu respect cursul pe care dumneaei îl duce.”
Europa Liberă: Deputații ce trebuie să facă acum, prioritar?
– „Prioritar trebuie să pună un guvern ca lumea.”
Europa Liberă: Cine să conducă guvernul?
– „Dar chiar să fie și Gavrilița și tare mi-aș fi dorit ca să fie introdusă legea englezilor – vino și dovedește de unde ai luat tu toată averea asta și trăiește mai departe, plătește naloguri (impozite) statului și n-avem nimic împotriva ta, dar majoritatea șed acum uzi într-un loc, fiindcă știu ce este asta. Și eu gândesc că asta va fi.”
Europa Liberă: Una din promisiunile Partidului Acțiune și Solidaritate a fost ca să modifice Constituția și celor care nu pot să-și justifice averea să le fie confiscată, dar au 63 de mandate, le mai trebuie...”
– „Da, le mai trebuie 4.”
Europa Liberă: O să le găsească?
– „Da!”
Europa Liberă: De unde, din sânul opoziției?
– „Din sânul opoziției... În afara legii, Șorul. Pentru ce trebuie tâlharii aceștia care toți au dosare și el acum vine și vrea să ne arate cum se conduce țara?”
Europa Liberă: Cu ce asemănați, cu ce comparați Republica Moldova, iată, la acești 30 de ani de independență?
– „O compar cu o țară care a fost în amorțire, în comă. Iată acum, într-adevăr, oleacă moldoveanul nostru, ca și vorba ceea, cam greu, dar olecuță s-a trezit și-mi pare că nu olecuță, dar chiar mai mult.”
Europa Liberă: Problema transnistreană ar trebui să se regăsească printre prioritățile legislativului?
– „Problema transnistreană numaidecât, aici un rol foarte mare îl joacă Chișinăul, cel mai mare rol îl joacă, deoarece noi cumpărăm gazul de la Rusia, ei fac electricitate, noi plătim gazul pentru ei și tot noi cumpărăm electricitatea. Care-i logica?”
### Vezi și... ### Dumitru Alaiba (PAS): Vorbim despre schimbarea unui sistem compus din legi și din oameni
Europa Liberă: De la Cuciurgan?
– „De la Cuciurgan, da. Care-i logica, nu-i clar că aici merge o șmecherie? Și nu numai asta.”
Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult?
– „Ce îmi doresc? O pensie cât de cât. Vedeți Dvs., au promis minimum 2.000 de lei, astea să nu fie vorbe aruncate în vânt, deoarece vor juca un rol crucial.”
Europa Liberă: De la 1 octombrie...
– „Dacă nu vor îndeplini, să știți că la 50% le scade ratingul. De atâta măcar ceea ce s-a promis, să se facă. Mai departe... Mai departe vremea ne va arăta.”
Valentina Ursu, Europa Liberă, în ospeție aici, la Cahul, și întrebăm cetățenii: cum s-a trăit în acești 30 de ani de independență?
– „Văleu, văleu, văleu, foarte greu, foarte greu, foarte greu! N-am avut conducere cum trebuie, de atâta. Oamenii muncesc, dar conducerea n-a fost pentru oameni, a fost pentru dânșii.”
Europa Liberă: Și acum?
– „Acum sperăm că o să fie mai bine, au să ne mărească pensia, au să ne dea locuri de lucru la tineret, chiar și nouă, ca să nu stăm pe arșiță pe marginea drumului. Sperăm numai la bine, 38 de ani am lucrat. 38! Și acum am 1.300 de lei pensie.”
VIDEO Petru Chiriloaie, fermier, piața din Cahul
Europa Liberă: Și vă descurcați cu banii aceștia?
– „Dacă mă descurcam, ședeam acasă. Acasă stăteam. Dar așa ce? Aduc o sticlă de borș, am livadă, din noapte până în noapte lucrez, hoții mă fură de rămân cu nimic. Îi foarte greu de lucrat, foarte greu.”
Europa Liberă: Dar ce povară cade acum pe umerii guvernării noi?
– „Ca să ne schimbe traiul nostru. Dacă o să ni-l schimbe, o să fie bine. Să ne dea locuri de muncă, să ne dea pensii, că am muncit o viață întreagă și acum la ce am ieșit, la 299 de lei cu comuniștii? Asta-i foarte greu, nu s-au gândit defel, ei s-au gândit numai pentru dânșii, dar pentru norod nu s-au gândit absolut defel.”
Europa Liberă: Ei mai promit să pornească schimbarea de la lupta împotriva corupției. Credeți că poate da roade această luptă împotriva corupției?
– „Da! Să le confiște tot ceea ce au apucat cu două mâini. Eu tot am două mâini, dar n-am atâta putere.”
Europa Liberă: Deci, confiscarea averilor nejustificate, da?
– „Foarte bine ar fi! Foarte bine, ca toți banii ceia să se ducă în buget, iar din buget se va face cu ei tot ceea ce trebuie.”
Europa Liberă: Dar Dvs. credeți că ei au să cedeze averea?
– „Nu-ți convine, eliberează!...”
### Vezi și... ### După alegeri. Învinșii caută explicații
Europa Liberă: Dar relația dintre putere și opoziție în parlament cum ați vrea să fie?
– „Igor Dodon?... Până acum unde a fost el? Ce a făcut el în anii aceștia, ce noi l-am votat pe dânsul ca să murim de foame? De atâta? Să nu creadă că lumea care-i pe pământ e proastă toată, gata, vsio, nu mai judecă nimeni nimic. Lăsați că are de ajuns el, are, are, noi nu știm, dar el are. Are, are de ajuns! Așa că sperăm că o să fie mai bine, noi sperăm la o pensie mai bună, că dacă ai banul, cu banul faci toate celea. Sănătatea și banul, dar banul dacă nu-i...”
Europa Liberă: Câți bani i-ar trebui unui cetățean, să zică că are o viață decentă?
– „Mie dacă îmi dădeau 6.000 de lei pensia, habar de grijă nu aveam, nu vindeam nici aici, nici pe drum nu trebuia să ies să vând, nu-mi trebuia.”
– «Поднялись бы цены и всё равно мы бы остались на нуле. Я жила и в России, жила и здесь, мы очень мученный народ, но нам нужно чтоб медицина была бесплатная особенно для пенсионеров и детей. А они что сделали? Приват, приват…» („Prețurile ar fi crescut și oricum am fi la zero. Am trăit și în Rusia, am trăit și aici, suntem un popor foarte chinuit, de aceea avem nevoie ca medicina să fie gratuită, mai ales pentru pensionari și copii. Dar ei ce au făcut? Privată, privată...”)
– „Da, da...”
### Vezi și... ### Igor Dodon: „Oamenii și-au dorit schimbarea, și au obținut-o”– „Dar Dodon să pună mâna la gură și să tacă din gură și să nu-i facă atâta rău lui Maia, atâta rău să nu-i facă, că noi tot vedem și noi.”
– «Но и Мая Санду тоже ничего не сделает, потому что она женщина...» („Nici Maia Sandu nu va face nimic, fiindcă ea-i femeie...”)
– „…она женщина, ей да, конечно (ei și ce dacă-i femeie), n-o să fure atâta cât au furat comuniștii și socialiștii. Noi am avut la conducere în parlament numai hoți. Hoți mari! În fiecare țară se fură, dar este o măsură oarecare, nu așa ca la noi. Nu-i așa ca la noi! Este fiecare, iaca, ai 5 degete, d-apoi pe aista, dar nu tot, cu mâna până la cot, nu se poate așa, mai gândește-te și la ceilalți.”
Valentina Ursu, Europa Liberă, în ospeție aici, la Cahul...
– „Da, îmi pare bine!”
### Vezi și... ### Noul mandat de deputat îi va oferi vreo protecție lui Ilan Șor?
Europa Liberă: Și întrebăm cetățenii - ce așteptări au la acești 30 de ani de independență?
– „Așteptăm să fie bine, dar binele nu se prea vede, că-s hoți mulți. De exemplu, Ilan Șor. Stă în Israel, dar el vrea în parlament aici? Cum se poate așa ceva? Pentru dânșii nu sunt legi, nu este nimic.”
Europa Liberă: El acum promite să aducă miliardul.
– „Dar nu trebuie să promită, trebuie să-l aducă. A furat 3 bănci și acum să-l aducă? Sau el se laudă că a furat, dar a și făcut. Cum asta se permite așa ceva în Republica Moldova? Și, iaca, poate dna președintă acum o să facă ceva, că se vede, noi am votat-o, o susținem și sperăm să fie ceva.”
Europa Liberă: Dar ce povară cade pe umerii noii guvernări?
– „Să facă ordine. Asta-i principalul, dar trebuie și noi să-i susținem, și să-i susținem până la urmă de-amu, că se arată ceva spre bine. De exemplu, dl Ghimpu a stat în parlament atâția ani și n-a vrut pensie, acum a ridicat mâna că el 6 mii are puțin, măcar 8 mii cere de la Maia Sandu. Dar d-lui când a fost în parlament de ce n-a făcut? Am văzut pe internet că Zinaida Greceanîi are pensie 11 mii și jumătate, plus salariul de deputat – 42 de mii, dar un pensionar, de exemplu, mama mea a lucrat 38 de ani la grădiniță și i-au dat 1.550 de lei pensie, lui tata tot la fel, în octombrie i-au mărit cu 7 lei lui tata. El e invalid, are 70 de ani și i-au mărit cu 7 lei, iar alde Dodon voia să-l susținem.”
Europa Liberă: Dar cum credeți că se va aranja relația putere-opoziție în parlament?
– „Eu nu știu cum ei au decis să iasă în parlament Ilan Șor, dacă el, iaca, la Cahul aici de câte ori l-au sudit (judecat) și i-au dat 7 ani în libertate, și el e în Israel, dar comandă în Moldova. Cum așa ceva se poate? De exemplu, dacă un om simplu fură sau ceva încalcă, deodată îl pedepsește, dar pe dânsul de ce nu se găsesc legi să-l pedepsească? Oamenii speră la ceva, dar să fie totul real, să se lucreze conform legii, dar nu ei au milioane, Dodon la Sadova ceea a înconjurat totul, a luat și a îngrădit toate celea și-i a lui. Cum se poate așa ceva? Când la alegeri, dl Dodon a ieșit de la votare și era cu feciorul lui, prima dată la votare, că are 18 ani și a vorbit, și a zis că el în China se va duce să-și facă studiile. Dar de ce? Că în Moldova nu se poate, înțelegeți cum? Iaca, vedeți? Ș-apoi ce să mai vorbim de noi, de un simplu cetățean?”
### Vezi și... ### Trei ani cu Dodon la cârmă (VIDEO)
Valentina Ursu, Europa Liberă, în ospeție aici, la Cahul. Sunt 30 de ani de la proclamarea independenței...
– „Aha, asta ați vorbit la Soroca...”
Europa Liberă: Cum au fost acești 30 de ani pentru țară, pentru cetățeni?
– „A fost greu, bani nu-s, îi nedreptate, hoți din toate părțile ne-au furat...”
Europa Liberă: Și ce așteptări aveți acum?
– „Așteptăm să ne mărească pensia, băieții să aibă post de lucru, să vină acasă, la casa părintească și să aibă de lucru.”
Europa Liberă: Dar credeți că cei plecați se vor întoarce?
– „Nu, că ai mei singuri au zis că nu mai vin. Nu-i mai trage inima ca să vină în țară, nu-i mai trage.”
Europa Liberă: Și atunci, cine decide soarta palmei astea de pământ?
– „Nu știu. Noi o să trăim așa cum putem, dar măcar să ne mărească pensia și să le dea post de lucru la copiii care sunt încă aici, dar corupții – toți jos. Pe alde Plahotniuc să-l aducă din Turcia, de unde-o fi să-l aducă în țară și să-l sudească (judece) cum îi sudește pe iștilalți.”
### Vezi și... ### Nicolae Negru: „Cetățenii așteaptă cu nerăbdare să trăiască mai bine, că asta ni s-a promis”
Europa Liberă: Acum, Ilan Șor a promis că el întoarce miliardul...
– „Aha, Ilan Șor, că el l-a furat... Ei cu toții au furat, nu numai Ilan Șor.”
Europa Liberă: Dacă îl întoarce, îl iartă moldovenii?
– „Nu-l iertăm, las’ să facă pușcărie, să vadă cum îi fără bani.”
Europa Liberă: Și peste 4 ani cum vedeți Moldova?
– „Ei, Moldova peste 4 ani poate se va reînnoi, că ea și așa-i bogată, Moldova-i tare bogată, are de toate, dar peste 4 ani o să fim și mai bogați. Maia Sandu îi o femeie așa cumsecade, are putere, îi deșteaptă și o să facă dreptate.”
Europa Liberă: Dar are cu cine?
– „Are! Cu partidul ista, cu acei 63 de deputați pe care i-au ales, îs tari, îs tineri, ei au să schimbe...”
Europa Liberă: Sprijinul populației va fi?
– „Populația o s-o sprijinească numaidecât! Pe Maia Sandu o sprijinește. Dar cum să n-o sprijinească dacă noi am ales-o? Și ea o să ne facă dreptate, ea o să ne susțină și pe noi.”
Valentina Ursu, Europa Liberă, în ospeție aici, la Cahul. Suntem în ajunul celor 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Cum a fost această perioadă pentru țară și cum ați vrea să fie viitorul statului?
– „Așteptăm pensii mai bune oleacă, mai ridicate. Mulțumim că ni le dau la vreme, dar să mai mărească puțin pensiile și să se mai uite și la sătenii de prin sate. Au promis că până la 3 mii de lei să fie pensia, că lumina îi scumpă, gazul îi scump, dar cu pensia asta numai supraviețuim, dar să mai dăm la un nepot ceva, nu putem da nimic.”
### Vezi și... ### Virgiliu Pâslariuc: „Banii vor lucra pentru cetățeni”. Despre prioritățile PAS
Europa Liberă: Și cu excepția pensiei, ce alte probleme trebuie rezolvate?
– „Moldova noastră, dacă dintr-o 100% avea numai 50% de hoți - numai 50! -, era să fie foarte bogată, dar așa-s 100. Trebuie de lichidat măcar până la 10% să rămână, atunci noi o să ne ridicăm în sus, nu ne mai trebuie...”
Europa Liberă: Dar cine trebuie să lupte împotriva corupției?
– „Chiar și noi! Noi, toată lumea și cu conducerea. Noi o ascultăm pe dna Maia Sandu, pe dna președinte și ce a făgăduit ea, ea să ne facă, dar mai mult cerem să deschidă vreo 100 de locuri la piața de la Cahul pentru lumea de la sate în afară de bișnițarii aceștia, că nu poți vinde. Iată, vedeți, din noapte stau, de la ora 6. Ne referim la locuitorii, vânzătorii de prin sate care vin cu producție proaspătă, nu au unde vinde, vindeau în stradă, i-au gonit. Noi am ruga așa, să facă o piață de vreo 100 de locuri special pentru oamenii de la sate, fără acești perecupșcici (precupeți), ori aici, ori în altă parte.”
Valentina Ursu, Europa Liberă, astăzi în ospeție aici, la sud, la Cahul, și întrebăm: cu ce dispoziție întâlniți cei 30 de ani de independență?
– „Acum așteptările sunt foarte mari. Gândiți-vă ce responsabilitate are guvernarea asta, dându-i-se 63 de mandate. Gândiți-vă ce responsabilitate! Au de făcut niște schimbări enorme. Dacă nu se schimbă sistemul judiciar, polițienesc, Internele...”
VIDEO Nadejda Mihăeș, vânzătoare la piața din Cahul
Europa Liberă: Cum vreți Dvs. să se facă ordine în justiție?
– „Cum, cum? Legea ad-hoc, se desființează structura și se formează alta. Poate să fie și așa cum au spus, să aducă procurori din altă parte, poftim, lăsați-i să lucreze șefii de sus altfel, ca să fie ordine.”
Europa Liberă: Dar de ce sunteți atât de mult supărați pe justiție?
– „D-apoi cum dacă îl prinde că a furat un sac și, gata, în 3 zile îi face și judecata, dar a lui Șor cât durează judecată și se fură miliarde?”
Europa Liberă: Apropo, Șor aici este judecat, la Curtea de Apel Cahul.
– „Da, și cine ține crîșa (argou - umbrela) la Cahul, așa, popular vorbind?
Europa Liberă: Șor acum a anunțat repetat că el e gata să vină să întoarcă miliardul.
– „Păi, cum să-l întoarcă? În ce fel poți să întorci miliardul când dolarul era 12 lei și acum îi 18? Euro îi 21 și era 14, cum îl întorci? Se vede că-i furat. Deci, cine în țara noastră poate să-și permită în 20 de ani să aibă milioane sau case de milioane? Asta-i poveste, doamnă!”
### Vezi și... ### A furat cineva miliardul din bănci? Sau el s-a evaporat?
Europa Liberă: Procuratura cum ar trebui să reacționeze la această declarație?
– „Procuratura trebuie să-și facă treaba, dar dacă nu și-o face, suntem o țară mică și toți sunt în cârdășie. Și un om simplu când cade într-o problemă, așa-i că se duce și caută cumva s-o rezolve? Iaca, acum vorbim de partea de jos care ați spus că se curăță peștele de la coadă, iaca acum îi responsabilitatea celor de sus să curețe. Și un om se educă să nu mai dea bani ca să-și facă prava (permis de conducere), să facă tot ce-i de făcut, că, practic, toți se duc și dau bani, numai că nu se duc în buzunarul care trebuie...”
„Europa Liberă: ...al statului.
– „Și suferim în consecință toți, nu-s bani pentru pensii, nu-s bani pentru asigurări medicale.”
Europa Liberă: Iată, Dvs. vindeți aici, la piața din Cahul, cum ați descrie sărăcia, pentru că în funcție de cât câștigați la piață vă dați seama dacă oamenii au sau nu au bani?
– „Un exemplu de pe pielea mea. Ca să țin 13 capre pe iarnă, am cheltuit în jur de 17 mii de lei, doar să le întrețin, pentru că a fost lucerna 80, grăunțele 5 lei ș.a.m.d. Am ținut evidența cheltuielilor la capre, în jur de 17 mii până la data de 1, când le-am dat la mocan, la stână când le-am dus.”
Europa Liberă: Ce sfat aveți pentru politicieni?
– „Când au să aibă vacanță, să nu se ducă la mare, chiar dacă au bani, că eu nu mă duc la mare, dar să vină și să vadă ce fac oamenii la țară, unde se produce, unde se muncește, să vină și să vadă problemele și să caute soluții ca să le rezolve. Nu să se plimbe la mare Dodon...”
VIDEO - Alexandru Nucă, vânzător la piața din Cahul
Europa Liberă: Cu ce comparați Republica Moldova, cu ce o asemănați?
– „Nu-i o țară întreagă...”
Valentina Ursu, Europa Liberă, în ospeție aici, la Cahul, și întrebăm cetățenii: cum vor sărbători cei 30 de ani de la proclamarea independenței?
– „Cum o să sărbătorim? Cu greutăți, cu neajunsuri, măcar pensia să ne-o mărească, să nu ne mai chinuim aici. Pensia să fie la trei mii de lei, dar la noi îi o pensie vai de capul nostru.”
Europa Liberă: Ce pensie aveți?
– „1.100 de lei.”
Europa Liberă: De la 1 octombrie, cei care au câștigat alegerile promit să ridice pensia până la două mii.
– „Ei, măcar două mii las’ să fie, totuși îi mai bun, dar cei care au două mii vor trei mii. Trei mii ca să nu mai venim aici la piață să ne chinuim. Uite, nici nu vindem, măcar să fac câte ceva, să ducem roșiile acestea ale noastre să fie.”
Europa Liberă: De la ce oră ați venit la piață?
– „La ora 6 m-am suit în autobuz și la 7 am ajuns aici.”
Europa Liberă: Și cât ați câștigat azi la piață?
– „Ce am câștigat? Am dat un kil de pătlăgele și niște fructe am mai dat, fructele merg. Am câștigat puțin, drumul și piața, și cam atât.”
– „Ai făcut măcar 50 de lei?”
– „Poate, poate 50 de lei... 26 drumul și piața 10 și când ai căuta, te mai duci și la veceu...”
Europa Liberă: Dar cu ce asemănați Republica Moldova? Cu ce o comparați?
– „Cu ce s-o comparăm? Îi bogată Republica Moldova în cereale și în toate celea, dar nu sunt realizări ca să nu se mai chinuie omul pe la piață și-i sărăcie...”
### Vezi și... ### Gh. Cojocaru: Aceste alegeri ar putea reînnoda speranțele investite în Declarația de Independență
Valentina Ursu, Europa Liberă, în ospeție aici, la Cahul, și întrebăm cetățenii: în ajunul celor 30 de ani de la proclamarea independenței, pe ce drum se îndreaptă astăzi țara?
– „Se îndreaptă pe un drum foarte bun, drumul înspre Europa noastră, că-i altă lume acolo. Eu am fost și în Rusia, am lucrat și în Europa.”
Europa Liberă: Și care-i diferența?
– „Îi mare diferența. Îs liberi copiii acolo, muncesc, dar îs liberi, orele care trebuie, nimic nu se ia acolo, justiția-i justiție, e altă viață, parcă-i cerul și pământul între ei și noi.”
Europa Liberă: Ce probleme așteptați acum să fie soluționate, în primul rând?
– „Să se pornească guvernul și promisiunile pe care le-au făcut trebuie să le îndeplinească. Până acum ați văzut cum s-au îndeplinit toate promisiunile, dar eu pe oamenii aceștia nu știu de ce, dar îi cred, îndeosebi pe Maia Sandu. Ea cred că o să-i pună la punct pe toți. Vrem ordine în justiție, de lucru să am, să nu umblu cu căutatul unui loc unde să muncesc, ca în Europa, te-ai dus și te-ai aranjat la lucru, cu documente, cu tot oficial, plătești la stat, n-ai probleme. Dacă au să facă treabă cum au spus ei că au să mărească pensiile până la minimum două mii și au să facă treaba asta, lumea o să aibă toată încrederea într-înșii. Și rusul cela o să se ducă cu dna Maia Sandu dacă o să fie așa, că Dodon ce a spus nu a îndeplinit nimic, chiar nimic n-a făcut. Cu 5 lei a mărit pensia și cu 10 a scăzut, a scos compensațiile și ce a mai făcut el acolo.”
Europa Liberă: Dar acum mai contează totuși relația Republicii Moldova cu Federația Rusă cum va fi clădită?
– „De asta ei trebuie să trăiască cu toți bine.”
Europa Liberă: Problema transnistreană credeți că are șanse să fie rezolvată?
– „După cum mă uit eu, îi cam greu, că rusul îi greu de fugărit. Știți, rusul unde a vârât piciorul... Nu știu cum, să ne ajute doar altă lume, Europa, dar ei nu se duc.”
Europa Liberă: Cum ar putea fi reglementată problema?
– „Trebuie să vadă oamenii ceia că la noi e bine, să vadă cum trăim noi, dar să trăim cum trebuie și eu mă gândesc că ei au să treacă, singură lumea o să facă referendum, numai trebuie să vadă bunătățile, ca să poată oamenii să trăiască.”
Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult?
– „Să fie pace în țară și să se rezolve toate problemele care sunt puse în fața guvernanților. Au dat promisiunile, să le facă și atunci ei au să fie votați ani de zile înainte. Asta ei trebuie să înțeleagă de la lume, nu să vină și să se apuce de furat. Nu trebuie de furat, că omul departe nu ajunge, bogăția rămâne, iar el pleacă.”
Voci adunate la sudul Moldovei, în municipiul Cahul.
* * *
Deputatul PAS, Lilian Carp, va conduce Comisia parlamentară pentru securitatea națională, apărare și ordine publică. El a declarat Europei Libere că majoritatea parlamentară va promova legi care să-i ajute pe cetățeni să scape de sărăcie, corupție și banditism. Alesul poporului a mai spus că acum ca niciodată este nevoie de oameni care să poată cu adevărat să modernizeze acest stat, iar schimbarea, în opinia lui, începe de la schimbarea mai multor șefi de la cârma instituțiilor de stat.
Lilian Carp: „Din păcate, instituțiile de forță din Republica Moldova au servit ca paravan pentru grupările criminale, acoperite de politic și de mai multe ori am făcut dezvăluiri despre acțiunile ilegale ale unor politicieni care acopereau anumite hoții, scheme ș.a.m.d., dar, din păcate, instituțiile de forță nu interveneau. În primul rând, trebuie să pornim cu aceea ca instituțiile de forță să înceapă să reacționeze la încălcările care sunt. De exemplu, la o carieră de piatră, la care Inspectoratul de Mediu a demonstrat că a fost scos minereu de peste 683 de milioane de lei, fără acte, ceea ce înseamnă că din acești bani nu au fost plătite impozite pe parcursul a 6-7 ani de zile. De fiecare dată sunam la Serviciul 112 să vină și să intervină ca lucrările să fie oprite, dar de foarte multe apelurile noastre erau ignorate și asemenea situații sunt și în alte domenii. De aceea spun că, în primul rând, instituțiile de forță trebuie să înceapă a lucra și să nu mai servească drept paravan pentru hoți.”
Europa Liberă: Dar care sunt cele mai mari vulnerabilități pentru Republica Moldova, iată, după victoria Partidului Acțiune și Solidaritate?
Lilian Carp: „Noi nu vorbim de victoria unui partid care...”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dar, în general, vulnerabilitățile statului?
Lilian Carp: „Deci, noi avem mai multe puncte vulnerabile în ceea ce privește securitatea statului. Să nu uităm despre faptul că avem contrabanda care vine din Transnistria și pleacă mai departe în toată Uniunea Europeană, vorbim de țigări, vorbim de spirt, dar ați văzut și faptul că Republica Moldova este folosită ca centru de distribuire a drogurilor în tot spațiul ex-sovietic, dar și în Uniunea Europeană și nu o singură dată au fost
Am avut o discuție cu un polițist care în 2018 a fost prins cu peste două kilograme de droguri, caz ce a ajuns la Inspectoratul de Poliție de la Botanica, după care a fost dat un telefon și a venit cineva și le-a luat.
deconspirate asemenea scheme de trafic de droguri, dar, din păcate, ele s-au terminat doar cu „aducerea la cunoștința opiniei publice” despre anumite operațiuni, dar noi nu am văzut finalitate. De multe ori aceste scheme erau controlate de înșiși capii unor instituții din structurile de forță. Țin minte, am avut o discuție cu un polițist care în 2018 a fost prins cu peste două kilograme de droguri, caz ce a ajuns la Inspectoratul de Poliție de la Botanica, după care a fost dat un telefon și a venit cineva și le-a luat, fără a mai fi introduse în registru, trebuiau să schimbe, care, de fapt, a fost o altă acțiune, cât de cât cea că au fost ridicate două kilograme de droguri. Asemenea lucruri sunt multiple și ceea ce noi vrem să spunem e că chiar și prin votarea viitorului guvern, viitorul ministru al Afacerilor Interne va avea foarte mult de lucru pe acest domeniu, va trebui să schimbe și oameni care au fost implicați în acoperirea unor asemenea scheme sau chiar implicați nemijlocit în asemenea scheme.”
Europa Liberă: Noua garnitură guvernamentală va aduce în frunte noi miniștri.
Lilian Carp: „Da.”
Europa Liberă: Și la Interne, și la Justiție, și în fruntea altor ministere, dar mai sunt și agenții, acolo cum veți proceda? Iată, de exemplu, CNA, SIS, alte entități?
Lilian Carp: „Instituțiile respective, la fel, vor fi reformate. La unele din ele vor fi schimbați și conducătorii acestor instituții, unora, spre norocul nostru, le expiră și mandatul într-un viitor foarte apropiat. La Ministerul Afacerilor Interne, din câte cunosc, ne lasă o moștenire destul de interesantă, plecând în concediu o bună parte din funcționari, special pentru a nu putea schimba foarte repede anumiți funcționari, unii din ei sunt plecați până la sfârșitul lunii august, chiar început de septembrie. Nu m-aș mira dacă unii din ei se vor „îmbolnăvi” subit după odihnă, ca să mai tărăgăneze o lună-două procesul.”
Europa Liberă: Dar aceasta poate fi calificată ca o rezistență din interior?
Lilian Carp: „Aceasta poate fi calificată ca un sabotaj și o rezistență din interior. Aceasta este prima informație pe care am primit-o despre acțiunile pe care încearcă să le întreprindă acolo.”
Europa Liberă: Și dacă Dvs. ziceți că unii ar putea totuși să saboteze, să găsească diverse pretexte și să mai tergiverseze timpul, cetățenii v-au creditat cu încredere mare și dvs. ați promis să livrați rezultate în câteva luni?
Lilian Carp: „Rezultate vor fi repede. Atâta timp cât ei sunt în concediu, vor fi numiți interimari care vor putea să conducă cu brio aceste instituții. Chiar dacă ei cred că pot boicota, sabota, există soluții și le recomand să înceteze sabotările și se conformeze realităților care sunt și ori să plece, ori să se apuce de lucru.”
Europa Liberă: Deci, Dvs. în lista vulnerabilităților Republicii Moldova ați inclus corupția, schemele, dosarul transnistrean per ansamblu?
Lilian Carp: „Da...”
Europa Liberă: Alte elemente?
Lilian Carp: „Am spus că cea mai mare problemă pe care o are Republica Moldova este corupția. Din păcate, corupția a măcinat toate instituțiile de sus în jos...”
Europa Liberă: Chiar statalitatea Republicii Moldova.
Lilian Carp: „Da, chiar statalitatea Republicii Moldova, pentru că principiul prin care se numea o persoană în funcție era astfel că aceasta își punea garnitura de un rang mai jos, ceilalți, la rândul lor, iarăși își puneau garnitura sub ei, sub fiecare instituție și astfel avea loc strângerea dijmei și așa, încetul cu încetul, ajungeau până la cea mai de frunte persoană. Nu în zadar noi am avut partide politice care au avut donatori generoși în campanii electorale, de fapt, asta este mită, dar am văzut și partide politice care și-au cumpărat votul la propriu în campaniile electorale. Aceasta este încă o problemă de securitate, fiindcă în condițiile în care este prejudiciat votul prin corupere, atunci avem un vot care nu reprezintă realitățile și preferințele.”
### Vezi și... ### A fost ales Biroul permanent al Parlamentului. Va avea 12 membri
Europa Liberă: Iată am citit ultima informație venită de la Procuratura Generală, că unul dintre deputații care a acces pe listele Partidului Șor, Denis Ulanov, este învinuit, inclusiv făcând parte din dosarul fraudei bancare. Cu ce se va termina, credeți, acest caz?
Lilian Carp: „O să vedem...”
Europa Liberă: El zicea că ar putea să câștige la CEDO.
Lilian Carp: „Din câte cunosc, în acel dosar erau contractele dintre Ulanov, prestări de servicii Ulanov pentru Șor și intermedierea unor afaceri, în care casa de avocatură a lui Ulanov a intermediat între Șor și un alt agent economic sau persoană juridică. Nu cunosc subtilitățile, procurorul atunci doar ne-a adus la cunoștință că Ulanov ar fi implicat în intermedierea acestei tranzacții în care au fost comise anumite încălcări. Sper că procuratura ne va oferi mai multe detalii, cel puțin, sperăm la un proces public, în care societatea să cunoască despre ce este vorba.”
### Vezi și... ### Fostul șef al Poliției, Alexandru Pînzari, reţinut de procurori
Europa Liberă: O altă informație este că fostul ministru a fost reținut și el.
Lilian Carp: „Acolo este mai interesant, pentru că sunt băieții din echipa lui Plahotniuc. Noi doar știm că apogeul corupției în Republica Moldova a fost în acea perioadă când Plahotniuc controla Republica Moldova. Mulți din reprezentanții Partidului Democrat de atunci, practic, îl ajutau ca aceste scheme să fie duse până la capăt. Și numirea unor persoane în funcție cu încălcarea legislației, apropo, avem și unul care este fugit peste hotare și o să vedem...”
Europa Liberă: Vă referiți la dl Cavcaliuc?
Lilian Carp: „Da, mă refer la dl și cred că și el nemijlocit trebuie să vedem în ce condiții. Din câte știu, existau anumite proceduri disciplinare pe interior, în Ministerul Afacerilor Interne legate de numirea ilegală a unor persoane și din câte am înțeles este implicat și el în acest dosar. Deci, nu cunosc exact, o să mă informez, fiindcă am avut doar câteva ore la dispoziție.”
### Vezi și... ### „Conducere nouă, programe noi” - despre resetarea Platformei „DA”
Europa Liberă: Dar la toate aceste cauze justiția trebuie să dea răspunsuri, ca să fie argumentate dacă s-a respectat buchea și spiritul legii, ca nu cumva după asta Republica Moldova să rămână iarăși perdantă, pentru că, dacă se ajunge la CEDO, cunoașteți foarte bine că trebuie de achitat prejudicii morale în sume destul de mari.
Lilian Carp: „Absolut. În general, trebuie să construim instituții de drept care să respecte norma juridică, să nu ne trezim că pe lângă faptul că am mai fost furați, nerespectându-se procedura juridică, încă să-i facem mucenici și să iasă cu fața curată și să zică: „V-am spus că n-am furat...” Cu toate că la CEDO am putea fi condamnați pe procedură juridică, și nu pe altceva. Și în aceste condiții, și Comisia juridică va avea foarte mult de lucru împreună cu Ministerul Justiției, cu viitorul ministru al Justiției pentru a crea instituții de drept care să ia decizii corecte, și nu părtinitoare.”
Europa Liberă: Cât de hotărâți sunteți și cât de multă voință politică este ca să fie reformată justiția?
Lilian Carp: „Aceasta este prioritatea numărul 1. Când am mers în campania electorală, am avut două priorități de bază. Prima prioritate – reformarea instituțiilor de drept și asta rămâne prioritatea numărul 1, în caz contrar ne vom bălăci în corupție în continuare, și aici vorbim de marea corupție, și a doua– combaterea sărăciei. Acestea sunt două priorități mari pe lângă toate celelalte pe care noi trebuie să le reformăm, precum și în domeniul educației, și în alte domenii; să creăm facilități pentru oamenii de afaceri, deoarece dacă n-o să creăm facilități pentru ei, o să ajungem în situația în care n-o să aibă cine face afaceri, iar oamenii de afaceri trebuie protejați, pentru că asta înseamnă locuri de muncă, impozite la buget și bani pentru a putea realiza acele proiecte pe care ni le dorim.”
Europa Liberă: Vă propuneți să îmbunătățiți legislația, s-o armonizați la standardele Uniunii Europene, o să grăbiți și procesul ca să modificați și Constituția acolo unde găsiți de cuviință?
Lilian Carp: „Noi am spus că vom modifica și Constituția...”
Europa Liberă: Dar nu aveți suficiente mandate.
Lilian Carp: „Eu sper că partidele care au declarat că își doresc cu adevărat lupta cu corupția în Republica Moldova și au avut inițiative similare anterior, precum ridicarea imunității deputaților, eu nu cred că Republica Moldova are nevoie de show-uri în parlament de fiecare dată când un deputat încalcă legea, consider că deputații nu trebuie să aibă decât imunitate în ceea ce privește declarațiile, în rest nu trebuie să existe această imunitate, fiindcă de fiecare dată trebuie să vină procurorul în parlament și se încep aceste show-uri prin parlament. Noi considerăm că, dacă ai încălcat, fii binevenit, invitat la procuratură, procuratura îți trimite citație și tu răspunde pentru ceea ce ai făcut. Asta este cel mai corect, precum și alte proceduri, încălcări, nu este necesar...”
### Vezi și... ### Prioritățile imediate ale noii guvernări în domeniul justiției
Europa Liberă: Veți insista să modificați Legea Fundamentală, inclusiv ca acei care și-au dobândit averile pe cale nejustificată să fie pedepsiți?
Lilian Carp: „Da, aceasta este a doua lege. Dl Litvinenco deja a declarat că lucrează la două proiecte de lege pentru a fi înregistrare cu privire la modificarea Constituției: 1) ridicarea imunității deputaților și 2) confiscarea averilor printr-o procedură mai simplă în condițiile în care funcționarul nu poate argumenta de unde a luat bani având cheltuieli mai mari decât veniturile, să-i poată fi confiscată printr-o procedură mai simplă averea.”
Europa Liberă: Dl Litvinenco e posibilul candidat pentru funcția de ministru al Justiției?
Lilian Carp: „Da, este unul din posibilii, vom discuta mai pe larg. După ce a fost anunțată candidatura la funcția de prim-ministru a dnei Gavrilița, dumneaei va începe să lucreze, în 2-3 zile, cred că până luni o să avem garnitura de miniștri.”
### Vezi și... ### Valeriu Pașa: „Domnul Stoianoglo trebuie să plece”
Europa Liberă: Eu de ce v-am întrebat dacă aveți certitudinea că ați mai putea găsi câteva mandate ca să modificați Constituția? Pentru că ieri, după ce a fost aleasă conducerea legislativului, unii s-au întrebat cum de au venit voturi din partea Partidului Șor pentru susținerea candidaturii dlui Grosu pentru a ajunge speaker și din tabăra socialiștilor deja au și apărut declarații că uitați-vă cine a votat pentru candidatura dlui Grosu.
Lilian Carp: „Socialiștii mai bine s-ar uita în trecutul lor glorios, când au făcut chiar o majoritate, noi nu avem nevoie, noi avem o majoritate în parlament de 63 de mandate. În condițiile în care și socialiștii au votat pentru candidatura dlui Popșoi la funcția de vicespeaker al parlamentului, ce asta înseamnă că suntem... Asta clar că este o aberație pe ceea ce încearcă să pedaleze socialiștii. Noi sperăm că socialiștii se vor ține de cuvânt, doar ei au spus anterior că vor vota pentru ca deputații să nu aibă imunitate. Să vedem.”
### Vezi și... ### Canada și SUA condamnă „încălcarea drepturilor omului” în Transnistria
Europa Liberă: Pe ce mai insistă Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, prin vocea lui Igor Dodon am reținut declarația că ei vor apăra securitatea și neutralitatea Republicii Moldova. Sunt puse în pericol securitatea și neutralitatea?
Lilian Carp: „Securitatea și neutralitatea Republicii Moldova sunt puse în pericol prin prezența unei armate străine pe teritoriul ei. Asta Igor Dodon, dacă vrea să spună, s-o spună până la capăt. La etapa actuală, noi nu avem un război civil, un război pe criterii etnice, pe criterii religioase, noi avem o situație în care hoții din Republica Moldova împreună cu alți hoți care sunt în Transnistria, protejați de alți hoți din alte state din vecinătate, sunt cointeresați ca să existe Transnistria ca o gaură unde pot să-și facă afacerile murdare. Deci, noi nu avem un alt conflict în această zonă, decât interesele pur personale ale unor hoți care încearcă să protejeze situația existentă astăzi în regiunea transnistreană. Atât.”