Fondatorul companiei Facebook, Mark Zuckerberg, va fi audiat marți seară în comisia de afaceri juridice a Senatului, iar miercuri în comisia pentru comerț a Camerei Reprezentanților, după ce s-a aflat că datele personale ale aproximativ 87 de milioane de oameni au ajuns, fără asentimentul persoanelor vizate, în posesia firmei Cambridge Analytica, care le-a folosit în campanii politice. Între alte, a lucrat pentru campania electorală a președintelui Donald Trump, din 2016.
Este de așteptat ca Zuckerberg să fie întrebat și despre rolul Facebook în manipularea electoratului american, prin știri false, de interpuși ai Rusiei.
În depoziția de deschidere, care a fost deja făcută publică de Facebook, Zuckerberg o să prezinte măsurile pe care compania sa le ia și le va lua pentru a proteja datele personale și pentru a împiedica sau limita manipularea electoratului. Va declara între altele că Facebook este decis să facă investiții în securitatea datelor, care vor costa compania mulți bani. Vor fi verificate toate aplicațiile care au primit, până în 2014, dreptul de a strânge un volum important de date despre utilizatorii Facebook. Totodată, Zuckerberg va recunoaște că Facebook a realizat foarte târziu că este manipulat de Rusia. Se estimează că peste 125 de milioane de persoane au fost expuse, timp de doi ani, la informațiile furnizate de așa-numita „fabrică de troli” sau Institutul de Cercetare a Internetului de la Sankt Petersburg.
Este de așteptat ca Zuckerberg să fie întrebat de a trebuit un ziar să descopere că datele personale ale utilizatorilor de Facebook erau folosite în scopuri politice, fără asentimentul posesorilor de conturi, dar și fără asentimentul companiei Facebook (susține ea). Și de ce nu avertizat imediat utilizatorii și autoritățile de control, în loc de a încerca, inițial, să blocheze dezvăluirile despre Cambridge Analytica.