Saptamina trecuta s-a dat la iveala ca datele personale ale peste 50 de milioane de americani, care sint membrii Facebook au ajuns pe miinile unei firme de consultanta, Cambridge Analytica, care a lucrat pentru campania lui Donald Trump. Exista reactii in mediile politice americane? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.
Ca o consecinta actiunile Facebook au scazut considerabil la bursa. Cei mai miniosi sint aliati ai gigantului digital, democratii din Congres. Se stie ca rusi au țintit milioane de alegatori americani cu clipuri si cu stiri false. Dar ceea ce nu se stia este ca Cambridge Analytica a obtinut date personale ale peste 50 de milioane de americani, ce e drept mimind un interes academic, de la Facebook. Si desi conexiunea intre cele doua situatii nu este dovedita, persista speculatia ca rusii nu aveau de unde sa stie cum sa targheteze, fara sa fie ajutati, cu date de genul celor pe care le detinea Cambridge Analytica.
Exista acum posibilitatea ca, daca cistiga alegerile pentru Congres, din toamna, democratii sa incerce sa ingradeasca influenta retelei de socializare Facebook. Grupari pentru drepturile consumatorilor au sustinut ani de zile si fara succes ingradirea drepturilor unor firme ca Google sau Facebook de a colecta informatii despre membrii lor.
Premiza criticilor este ca retelele de socializare pe Internet nu pot proteja informatiile respective. Un critic a devenit si fostul presedinte Barack Obama, care a spus ca firmele respective trebuie sa-si reexamineze rolul in societate.
Deocamdata, cu republicanii in control, nu exista riscul pedepsirii retelei Facebook. Presedintele Comisiei pentru comert din Senat, republicanul John Thune a cerut doar raspunsuri scrise din partea Facebook cu privire la scurgerea de informatii catre Cambridge Analytica.
Este putin probabil si ca executivul sa faca ceva. Repercursiuni imediate ar putea veni din Europa, unde agentia specializata britanica a inclus recentul caz intr-o investigatia mai ampla care urmeaza sa fie finalizata in mai. Facebook a suspendat accesul la retea al firmei Cambridge Analytica si a dispus efectuarea unei anchete interne.
Deputatul democrat Adam Schiff a indemnat la un control riguros al rolului firmelor respective, intrebind „daca ele pot ajunge instrumente de manipulare straina, avind ca efect balcanizarea populatiei”. Facebook sustine ca si-a schimbat platforma cu trei ani in urma si ca ea nu mai permite accesarea informatiilor „prietenilor” de pe retea, ceea ce s-a intimplat in cazul Cambridge Analytica.