„Scenariile FSB de reocupare a R. Moldova” | În Transnistria nu sunt doritori de a muri pentru cauza lui Putin

Exerciții militare comune ale armatei transnistrene cu forțele militare ruse din regiune, noiembrie 2019

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Prima persoană condamnată la Tiraspol pentru critica războiul Rusiei în Ucraina ar fi încercat să se sinucidă. Promo-LEX solicită acordarea asistenței medicale urgente și eliberarea din detenție a lui Victor Pleșcanov, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit autorilor, în seara de 25 spre 26 noiembrie, pe una dintre rețelele sociale au apărut informații despre o presupusă tentativă de suicid a lui Pleșcanov. Ulterior, informația fiind confirmată pentru Promo-LEX „de mai multe surse credibile”. „Nu se cunoaște care ar fi fost starea de sănătate a acestuia la moment, deoarece accesul rudelor este respins. Se cunoaște doar faptul că deținutul și-ar fi tăiat venele fiind în detenție solitară”, se arată în apelul Asociației Promo-LEX.

FSB a elaborat trei scenarii de reocupare a Republicii Moldova, scrie analistul Nicolae Negru în ziarulnational.md, dar în niciunul dintre ele nu se prevede instalarea unei guvernări „neutre”. Moscova are nevoie de o guvernare marionetă, care să „conlucreze” la proiectul de refacere a „patriei istorice”, în hotarele URSS. Ideea repetată mereu că „Gazprom” ar scădea prețul la gaz, dacă Maia Sandu „ar lăsa mândria la o parte” și l-ar suna pe Putin e cel puțin naivă. Chișinăul se vede nevoit să ocupe o poziție clară. Dacă nu rezistă Ucraina, următoarea țintă a Rusiei putem fi noi.

Nu există indicii că în raionale de est ale țării noastre (n.r. R. Moldova) ar avea loc o campanie de recrutare sau înrolare în forțele armate ruse, se arată într-un comentariu al Biroului politici de reintegrare pentru agora.md. Autorii materialului amintesc însă despre anchetele jurnalistice care au confirmat (de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina) „o mobilizare ascunsă” în regiunea transnistreană. Totuși, „după 24 februarie a devenit foarte clar că acolo nu sunt doritori de a lupta, de a ucide și de a muri pentru cauza lui Putin. Sunt cazuri în care oamenii au reziliat contractul și s-au retras pe malul drept al Nistrului. Atunci când circular fake news-urile despre începutul mobilizării în stânga Nistrului, foarte mulți au venit pe malul drept al Nistrului”, comentează deputatul și analistul politic Oazu Nantoi.

Republica Moldova se îndreptă spre o nouă etapă a pandemiei. Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în țările europene, arată că în câteva săptămâni virusul va face ravagii și în Moldova, scrie sanatateinfo.md. Nicolae Furtună, șeful Direcției prevenirea și controlul bolilor transmisibile, Agenția Națională de Sănătate Publică, îndeamnă populația să se vaccineze pentru a evita complicațiile sau internarea în spital din cauza COVID-19. Iar pentru a trece mai ușor prin sezonul virozelor, Furtună recomandă și imunizarea antigripală.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Dintre cele mai populare postări distribuite pe Facebook de mass-media moldoveană s-a evidențiat transmisiunea live a postului TV 8 de la protestele din fața Procuraturii Generale. Protestul Partidului Șor a fost așteptat de câțiva susținători ai actualei guvernări, care și-au exprimat dezacordul față de protestele antiguvernamentale, organizate aproape săptămânal în ultimele luni de formațiunea fugarului Ilan Șor.

Pe Instagram, nokta.md publică un vox cu locuitorii din regiunea găgăuză. Reporterii întreabă trecătorii dacă și cum își încălzesc locuințele. „Lemne nu-s și nu știm de unde să cumpărăm, dar cum vom plăti pentru gaz habar nu avem”, răspunde o femeie. Cele mai multe persoane spun că-și încălzesc locuințele cu lemne.