Alegerile moldovene, în presa internațională

Imagine generică

Cetățenii au ales dintre opțiunea pro-europeană și pro-rusă, într-un scrutin ca dintr-un „film prost” (Robert Schwartz/Deutsche Welle).

Alegerile din Republica Moldova s-au soldat cu un parlament „suspendat”, adică fără o majoritate absolută, scrie Alexandru Tanas într-un articol pentru agenția Reuters. Jurnalistul subliniază că voturile s-au împărțit între forțele pro-occidentale și pro-ruse într-un moment în care „relațiile republicii ex-sovietice cu Uniunea Europeană s-au răcit”.

Your browser doesn’t support HTML5

Scrutinul parlamentar din 24 februarie prin ochii presei internaționale


Liderii de opoziție au anunțat proteste stradale împotriva rezultatelor din cauza suspiciunilor de cumpărare a voturilor, scrie Tanas. Autorul mai menționează că această campanie electorală a fost marcată de controverse.

Într-un articol de pe portalul analitic de expresie engleză Balkan Insight, Mădălin Necșuțu invocă voci care critică recenta campanie electorală din cauza abuzurilor, utilizării resurselor administrative și implicării Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova.

„Miza acestor alegeri este deosebit de mare, deoarece socialiștii au promis anularea Acordului de asociere cu UE, excluzând efectiv țara din mediul european”, scrie autorul. După ce secțiile de votare s-au închis, ONG-urile au raportat sute de incidențe de posibile fraude electorale, subliniază Necșuțu.

Cetățenii au ales dintre opțiunea pro-europeană și pro-rusă, într-un scrutin ca dintr-un „film prost”, scrie jurnalistul Robert Schwartz, într-un articol pentru Deutsche Welle. „Moldova este marcată de corupția larg răspândită, cu politica, economia și sectorul financiar controlate îndeaproape de oligarhi”, se scrie în material. Schwartz mai menționează că preferințele pro-europene și pro-ruse sunt aproximativ 50 la 50, deși influența Rusiei continuă să fie palpabilă mai ales în regiunile rurale din țară.

### Vezi și... ### Blocul ACUM, „principalul câştigător” al alegerilor (Adevărul)

„Coaliție sau alegeri anticipate. Trei partide și un bloc politic au fost ajuns în Parlamentul Republicii Moldova” – așa este intitulat un material de la rubrica „Panorama Internațională”, publicat pe site-ul agenției ruse informaționale TASS. Conform rezultatelor alegerilor, pe primul loc după numărul mandatelor s-au situat socialiștii, iar pe al doilea și al treilea – susținători ai integrării europene și apropierii de NATO. „În situația dată, crearea unei majorități de guvernământ este foarte problematică, ceea ce ar putea însemna alegeri parlamentare anticipate”, se arată în articol.

Publicația online din Rusia Gazeta.ru subliniază că în pofida numărului mare de mandate, Partidul Socialiștilor nu poate forma o majoritate parlamentară, deci ar urma discuții dificile despre coaliție.

Crearea unei majorități de guvernământ este foarte problematică...
Tass

„Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa, însă alegerile din această țară sunt importante pentru politica europeană, din cauza factorului transnistrean”, se menționează în material. Noul guvern va trebui să formeze politici noi referitoare la procesul de negociere cu Tiraspolul, conchide Gazeta.ru.

Într-un comentariu pentru portalul ucrainean „Evropeiskaia Pravda”, Iuri Pancenko scrie că pentru prima dată după conflictul transnistrean, locuitorii regiunii pro-ruse au votat masiv la alegerile parlamentare din Republica Moldova. Autorul subliniază că în ajunul alegerilor, campania era extrem de murdară, cu scheme de mită legalizate, pe care CEC nu le lua în seamă. Pancenko subliniază că în Moldova presupușii adversari politici sunt, de fapt, strâns legați și deseori acționează împreună. „Orientarea lor către Vest sau către Federația Rusă este deseori doar un instrument pentru formarea imaginii politice”, conchide jurnalistul ucrainean, pentru „Evropeiskaia Pravda”.