Senatorul american John McCain a încetat din viață (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

După ce boala lui a devenit publică, McCain a fost lăudat atât de republicanii săi, cât și de democrați.
### Vezi și... ### „Nu vom încheia un pact faustian cu președintele Putin”, promite senatorul republican John McCain (Video)

Politicianul american republican John McCain, care a avut șase mandate de senator și a fost prizonier de război în Vietnam, a murit de cancer la creier la 81 de ani.

Biroul lui de presă a spus că McCain a murit sâmbătă, la 4.28 după-masa, în prezența soției Cindy și a familiei. „A slujit Statele Unite ale Americii cu credință timp de 60 de ani”, se mai spune în declarație.

Vineri familia anunțase că McCain nu va continua tratamentul medical. „Ce noroc am avut să trăiesc aventura de a-l iubi pe acest om minunat vreme de 38 de ani”, a scris soția lui, Cindy, pe Twitter. „A plecat așa cum a trăit, după voința proprie, înconjurat de oameni pe care i-a iubit, în locul pe care l-a iubit cel mai mult”.

După ce boala lui a devenit publică, McCain a fost lăudat atât de republicanii săi, cât și de democrați. Dar președintele Donald Trump a continuat să-l atace verbal pe senatorul care s-a exprimat adesea critic la adresa lui.

### Vezi și... ### Senatorii americani John McCain şi Christopher Murphy au cerut guvernului de la București să continue progresele în combaterea corupţiei

După moartea lui McCain, Trump a trimis însă un mesaj de condoleanțe familiei senatorului: „Simpatia mea cea mai profundă și respect pentru familia senatorului John McCain. Inimile și rugăciunile noastre sunt pentru voi.”

Fostul președinte Barack Obama, care l-a învins pe McCain la alegerile prezidențiale din 2008, a spus că toți americanii îi sunt „îndatorați” fostului senator.

„John McCain și cu mine am făcut parte din generații diferite, veneam din medii complet diferite și am concurat în politica de cel mai înalt nivel”, a spus Obama într-o declarație. „Dar am împărtășit, cu toate aceste diferențe, o fidelitate față de ceva mai presus de ele – idealurile pentru care generații de americani și imigranți au luptat, mărșăluit și s-au sacrificat”.

McCain a fost lăudat de multe ori pentru capacitatea de a coopera cu democrații în chestiuni dificile.

Ministrul apărării, Jim Mattis, l-a salutat pe cel pe care îl consideră a fi un erou de răzbi, spunând: „Am pierdut un om care a reprezentat cu dârzenie cele mai înalte idealuri ale țării noastre”.

### Vezi și... ### Trei senatori americani promit în Georgia sancțiuni mai dure împotriva Rusiei (Video)

Potrivit CNN, care a citat membri de familie, McCain a spus că nu vrea ca președintele Trump să participe la înmormântarea sa. McCain a criticat mai ales declarații după părerea lui prea prietenoase ale lui Trump despre Rusia și despre președintele rus Vladimir Putin.

### Vezi și... ### John McCain: „Nu vom permite niciodată ca Rusia şi Vladimir Putin să lipsească poporul din R. Moldova de libertate și dreptul de a-și alege viitorul”

Luna trecută McCain a spus că „Putin nu este prietenul Americii, și nici un simplu concurent. Putin este inamicul Americii – nu pentru că așa vrem noi, ci pentru că așa a ales el”.

În 2017 McCain a dat în Senat votul decisiv pentru respingerea efortului lui Trump de a demola sistemul de asistență medicală conceput de Obama, înfuriindu-l pe Trump.

### Vezi și... ### Natalia Gherman: „Această vizită simbolizează solidaritate cu Republica Moldova

McCain a fost fiu și nepot de amirali de marină americani și a trecut prin aproape șase ani de captivitate și tortură într-o închisoare din Vietnamul de nord, după ce avionul său a fost doborât în 1967, când el avea 31 de ani, în timpul unei misiuni de luptă.

După ce au aflat din ce familie vine, nord-vietnamezii i-au oferit posibilitatea eliberării înainte de vreme, într-un truc care ar fi servit propagandei lor.

McCain a refuzat oferta, spunând că ar trebui eliberați mai întâi cei capturați înaintea sa.

A revenit în țară cu cârje și nu și-a recăpătat niciodată întreaga mobilitate a brațelor și a unui picior. (MT)