Linkuri accesibilitate

„Nu vom încheia un pact faustian cu președintele Putin”, promite senatorul republican John McCain (Video)


Senatorul McCain se alătură colegilor săi cerînd sancțiuni mai severe contra Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00

Secvențe din timpul interviului acordat de cei trei senatori Serviciului ucrainean al RFE/RL

Un interviu în exclusivitate realizat la Kiev de redacția ucraineană a Europei Libere.

Senatorul republican John McCain a dat asigurări că Statele Unite nu vor încheia niciodată „un pact faustian” cu președintele rus Vladimir Putin. Aflat la Kiev, McCain a declarat redacției ucrainene a postului nostru de radio, că orice înțelegere cu Putin „ar submina libertățile și democrațiile” pe care le avem astăzi.

Comentariul vine pe fundalul recentei declarații a președintelui Vladimir Putin care a explicat că pentru moment nu va reacționa la sancțiunile impuse de administrația Obama, în așteptarea noului președintele republican Donald Trump, care preia Casa Albă pe 20 ianuarie. Președintele ales american a salutat mișcarea lui Putin drept „una foarte deșteaptă”. Comentariul a fost făcut pe Twitter. Ultimele sancțiuni sunt legate de atacurile cibernetice din timpul campaniei electorale americane și de tratamentul diplomaților americani în post la Moscova.

Congresul american a impus din 2014 o serie de sancțiuni Rusiei și ca urmare a anexării abuzive a peninsulei Crimeea.

Senatorul republican Lindsey Graham, aflat de asemenea la Kiev, a confirmat că sancțiunile impuse de Congres vor continua, ba chiar că ar putea fi extinse pentru a cuprinde în 2017 „sectorul energetic și cel bancar”. „O să facem două lucruri”, a explicat Graham jurnaliștilor de la Europa Liberă, „vom concentra sancțiunile pe oamenii apropiați președintelui Putin și ne vom ajuta și mai mult prietenii, cum sînt cei de aici din Ucraina”.

Interviu: Trei senatori americani se exprimă sever la adresa Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:39 0:00

Cei doi senatori republicani sunt însoțiți la Kiev de senatoarea democrată Amy Klobuchar, care a declarat că în Congres crește numărul celor care sprijină ideea de a furniza Ucraina „arme defensive letale” pentru a sprijini țara în lupta cu separatiștii pro-ruși din est.

Cei trei senatori au acuzat din nou Rusia că nu respectă prevederile acordurilor de pace de la Minsk, menite să pună capăt luptelor din estul Ucrainei și să ducă la o soluționare politică a crizei. „Cum să organizezi alegeri libere și democratice în estul Ucrainei când acolo sunt staționate 700 de tancuri rusești?” - s-a întrebat retoric senatorul Graham.

El a ținut să precizeze că Congresul se va opune oricărei tentative a noului președintele Trump de a recunoaște anexarea penisnsulei Crimeea, una din promisiunile controversate făcută de Trump în timpul campaniei electorale americane.

John McCain a declarat că Statele Unite ar trebui să impună sancțiuni și mai grele Moscovei pentru atacurile cibernetice lansate în timpul campaniei electorale americane. Ținta acestora au constituit-o, în primul rând, organizațiile Partidului Democrat, motiv pentru care Moscova a fost acuzată chiar de CIA că ar fi influențat alegerile în favoarea republicanului Donald Trump.

„În ultimă instanță vorbim despre un atac împotriva Statelor Unite și împotriva democrației , dacă distrugi procesul electoral, distrugi democrația”, a subliniat McCain. Iar senatoarea democrată Klobuchar a reamintit că ceea ce a făcut Rusia în Statele Unite, face de ani de zile în țările baltice și ar putea face și în Franța și Germania, unde anul viitor au loc alegeri prezidențiale și generale.

XS
SM
MD
LG