Centrul naţional britanic pentru securitate cibernetică a susține că serviciul militar rus de informații,GRU este responsabil de organizarea unei serii de atacuri cibernetice în lumea întreagă, de la cele din timpul campaniei prezidențiale americane, la atacuri împotriva Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) și a reţelei de transport ucrainene sau a unei mici rețele britanice de televiziune.
### Vezi și... ### Putin îi îndeamnă pe sportivii ruși să ignore scandalul de dopaj care a exclus Rusia de la Jocurile OlimpiceCentrul britanic pentru Securitate cibernetică a precizat că poate spune „cu toată încrederea” că serviciile militare ruse de informații sunt „aproape sigur” responsabile de toate aceste atacuri. Ministrul britanic de externe Jeremy Hunt a calificat aceste atacuri drept „nejustificate și aleatorii” și „lipsite de orice legătură cu apărarea intereselor ruse de securitate”. Ministrul britanic al apărării Gavin Williamson a declarat astăzi că Rusia acţionează ca „un stat paria", nu ca o mare putere.
Ministerul rus de externe a respins acuzaţiile britanice drept lipsite de orice temei, așa cum a mai făcut-o și în trecut.
Potrivit Centrului britanic, printre țintele hackerilor de la GRU s-au aflat: baza de date a Agenției Mondiale Antidopig, Comitetul Național al Partidului Democrat din America în timpul campaniei pentru prezidențialele din 2016; metroul din Kiev și aeroportul de la Odesa. Un fost diplomat britanic, citat de BCC, crede că țintele au fost alese aleatoriu pentru a testa mai degrabă capacitatea unor astfel de atacuri.
### Vezi și... ### Ludmila Savciuk: „Trolii pro-Putin sunt mult mai bine plătiți decât medicii sau profesorii din Rusia” (VIDEO)Nu este prima data că Marea Britanie acuză Rusia de atacuri cibernetice sau susține că atacurile ar avea legături cu Kremlinul, dar este pentru prima dată că serviciile britanice de informații identifică GRU, serviciile militare ruse, drept responsabile.
Între timp, autoritățile din Olanda au anunțat că au expulzat patru cetețeni ruși în aprilie, suspectați de a fi ofițeri ai serviciilor militare de informații, care ar fi încercat să „spargă” computerele Organizației pentru interzicerea armelor chimice. Ministrul olandez al apărării Ank Bijleveld a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că rușii lansaseră atacul cibernetic dintr-o mașină plină de echipament electronic, care era parcată în fața sediului Organizație pentru interzicerea armelor chimice, organizație care a anchetat circumstanțele atentatului împotriva fostului agent dublu britanic Serghei Skripal în Anglia. Agentul neurotoxic folosit impotriva lui Skripal, fusese dezvoltate de URSS, în scopuri militre, în timpul Războiului Rece.
Agenții GRU, a mai spus ministrul olandez al apărării, au încercat să fure și date privind Ancheta internațională legată de doborîrea unui avion malaiezian de pasageri peste estul Ucrainei, în 2014. Concluzia anchetei a fost că Rusia este responsabilă de doborîrea avionului.