Serviciul secret GRU, în spatele unei false companii militare private implicate în războiul din Ucraina

După moartea lui Evgheni Prigojin, un grup militar pretins privat, numit Redut, a fost prezentat ca fiind potențialul succesor al grupului Wagner. O investigație a Europei Libere dezvăluie că Redut este, în realitate, o rețea secretă operată de serviciile secrete militare rusești.

Serviciile secrete militare rusești folosesc o companie militară privată (PMC) fictivă ca paravan pentru a recruta și desfășura soldați pentru războiul Kremlinului din Ucraina, a constatat o anchetă Radio Europa Liberă/Radio Libertatea.

Falsa companie militară privată Redut („redută”, în limba rusă) susține că este o companie de mercenari asemănătoare grupului de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin. Acesta a murit în urma prăbușirii unui avion în august, iar Washingtonul a impus chiar sancțiuni împotriva unei entități juridice rusești omonime.

După scurta rebeliune a companiei Wagner care a avut loc în iunie, urmată de moartea lui Prigojin, două luni mai târziu, analiștii spun că Redut este potențialul înlocuitor al grupului Wagner devenind cea mai importantă forță de luptă privată din Rusia.

Dar forțele rusești care operează sub eticheta Redut în Ucraina nu fac parte dintr-o rețea corporatistă reală de tipul celei folosite de Prigojin pentru a conduce grupul Wagner folosind miliardul de dolari cu care președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că i-a susținut pe mercenari.

În realitate, ceea ce este cunoscut sub numele de Redut este un sistem de recrutare pentru unitățile de luptă coordonate și finanțate de armata rusă, în special de agenția sa de informații, cunoscută sub numele de GRU, potrivit investigațiilor făcute de Scheme și Sistema, echipele de investigație ucraineană și, respectiv, rusă ale Europei Libere.

Unitățile de luptă au fost desfășurate în ofensivele rusești cheie din Ucraina, după invazia pe scară largă pe care Putin a lansat-o în februarie 2022.

Investigația comună întreprinsă de Scheme și Sistema se bazează pe un set de documente și înregistrări recuperate de pe câmpul de luptă de la una dintre aceste unități Redut, precum și pe interviuri cu luptători Redut și cu rudele lor, conversații cu recrutori și o analiză a contractelor Redut, a profilurilor de socializare ale mercenarilor Redut și a imaginilor și metadatelor din telefoanele lor mobile.

Scheme a obținut date și înregistrări de la un batalion Redut numit Lupii, ai cărui membri au fost capturați de forțele ucrainene în estul regiunii Harkov în septembrie 2022 și condamnați ulterior pentru torturarea civililor ucraineni.

În urma condamnării lor în ianuarie 2023, doi dintre acești luptători au declarat în interviurile acordate din închisoare pentru Scheme că au plecat să lupte ca parte a Brigăzii 16 GRU de Gărzi Separate Speciale.

Cei doi luptători - Valentin Bici și Maksim Volvak - au spus că batalionul lor a fost condus direct de un ofițer GRU cu indicativul „Amur”, care a ordonat, de asemenea, ca localnicii să fie reținuți pentru interogatorii în timpul cărora au fost torturați, după cum au constatat procurorii ucraineni.

Luptătorii condamnați spun că au fost trimiși în Ucraina de la o unitate de antrenament din satul Triguliai din regiunea Tambov, aparținând Brigăzii 16 GRU de Gărzi separate speciale.

Documentele interne ale batalionului Lupii obținute de Scheme se referă, de asemenea, în mod direct la unitatea Lupilor ca făcând parte din GRU, în timp ce doi dintre membrii batalionului condamnați pentru torturarea prizonierilor ucraineni au declarat că au luptat în Ucraina ca parte a companiei Redut.

Un document eliberat unui membru al batalionului Lupii, legat de Redut, arată legătura unității cu o unitate militară GRU și cu o bază de antrenament GRU din regiunea Tambov.

Pe o notă scrisă de mână de către membrii batalionului Lupii, cu puțin timp înainte de capturarea lor de către forțele ucrainene, în septembrie, se află acronimul GRU scris cu litere de tipar.

Lupii sunt doar una dintre cele cel puțin 20 de formațiuni care luptă în Ucraina sub umbrela Redut, potrivit unei analize a Europei Libere.

Un bilet lăsat de batalionul Redut, cunoscut sub numele de Lupii, cerând ajutor după ce au fost izolați de forțele rusești în estul regiunii ucrainene Harkov. În colțul din stânga jos apare acronimul serviciului secret rus GRU.

Reporterii de la Sistema au sunat la numerele de telefon din anunțurile de recrutare pentru a afla ce li se spune rușilor obișnuiți despre batalioanele (aparent) private ale Redut care luptă în Ucraina. Cinci dintre acești recrutori au declarat clar că Ministerul rus al Apărării și GRU se află în spatele finanțării și funcționării sistemului Redut.

„Majoritatea celor care luptă în ceea ce jurnaliștii numesc companii militare private sunt, pur și simplu, soldați care luptă sub controlul Ministerului Apărării”, a declarat pentru Sistema o sursă apropiată de GRU atunci când a fost întrebată despre Redut. Sursa a vorbit sub rezerva anonimatului, spunând că nu este autorizată să comenteze despre direcția de informații militare rusești.

Nici Ministerul rus al Apărării și nici purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu au răspuns la solicitările scrise privind Redut.

Unitățile Redut și un premiu din partea lui Putin

Printre detașamentele care luptă în Ucraina sub umbrela Redut se numără și altele asociate cu Brigada 16 GRU de trupe speciale separate , precum și formațiuni de cazaci și unități legate de un grup numit Uniunea Voluntarilor din Donbas, o organizație rusă semioficială care recrutează luptători pentru războiul din Ucraina și care a fost trecută de Statele Unite pe lista entităților sancționate.

### Vezi și... ### Dicționarul companiilor private de mercenari ruși

Aceste unități nu au o structură corentă sau o ideologie unificatoare. În schimb, ceea ce au în comun este o schemă de recrutare conform căreia luptătorii semnează contracte cu o companie inexistentă, sunt repartizați la o unitate militară - adesea, doar pe hârtie - și primesc plăți de la Ministerul rus al Apărării.

Mihail Ivanov, unul dintre luptătorii din batalionul Lupii condamnat pentru tortură în Ucraina, a declarat pentru Scheme că agenția cu care a semnat contractul a fost o societate cu răspundere limitată (SRL) numită Redut, având un director numit „fie Șirokov, fie Șirokih”.

Europa Liberă a obținut copiile a două contracte Redut semnate de luptătorii înrolați pentru a lupta în Ucraina. În ambele documente, directorul presupusei companii este Igor Ivanovici Șirokov. Rudele altor luptători au declarat pentru Sistema că același nume figura pe contractele Redut, dar au refuzat să furnizeze copii ale documentelor.

În contractele Redut obținute de RFE/RL apare numele lui Igor Ivanovici Șirokov. Un luptător Redut care a vorbit cu Scheme și-a amintit că a văzut același nume de familie pe contractul pe care l-a semnat

Sistema a găsit aproape 50 de persoane din registrele publice rusești cu numele Igor Ivanovici Șirokov, dar niciuna nu avea legături documentate cu o entitate juridică înregistrată care să includă numele Redut.

Companiile enumerate în contracte - identificate ca „RLSPI Redut” și „OO Redut (RCPS)” - nu există ca entități înregistrate legal în Rusia.

Reporterii au obținut, de asemenea, contractele care indică unitățile militare la care sunt repartizați luptătorii din aceste formațiuni. Una dintre acestea este unitatea militară nr. 35555, care nu figurează în registrul de entități juridice al Rusiei. Totuși, unitatea respectivă este menționată în mai multe surse deschise ca făcând parte din Centrul secret de informații 78 al GRU cu sediul în Rostov-pe-Don.

Alte unități militare legate de luptătorii Redut includ unitatea GRU nr. 54607, cunoscută și sub numele de Brigada a 16-a de misiuni speciale separate, a cărei unitate de antrenament din afara Tambovului este folosită de luptătorii Redut; și unitatea militară nr. 06512, pe care serviciile de informații ucrainene au legat-o de Brigada a 3-a de forțe speciale separate a GRU.

Unul dintre recrutorii afiliați la Redut cu care a vorbit Sistema a recunoscut fără să ezite că Redut este o „companie-paravan”.

Armata rusă și oficialii de rang înalt nu au menționat niciodată în mod public existența unei presupuse companii militare private numite Redut. Putin însuși a declarat la 5 octombrie că în Rusia nu există companii militare private legale.

Dar documente exclusive obținute de reporteri arată că Putin a acordat un premiu de stat unui bărbat despre care procurorii militari ruși au declarat că a fost plătit de Redut.

Documentele se referă la soarta lui Aleksandr Kopîlțsov, un luptător din cadrul batalionului Lupii, care a lăsat în urmă în Ucraina un depozit de documente cercetat după aceea de Scheme. Kopîlțov, un lunetist care folosea indicativul „Nemo”, a fost ucis în luptă la sfârșitul lunii martie 2022 în apropiere de Kiev.

În timpul încercărilor kafkiene de a obține ajutoare de deces de la guvernul rus, rudele lui Kopîlțsov au primit cel puțin cinci scrisori de la Ministerul rus al Apărării și de la procurorii militari, în care se spunea că nu există nicio înregistrare că acesta ar fi luptat în Ucraina în cadrul forțelor regulate ale Ministerului Apărării sau în brigăzile de „voluntari”. În mod curios, patru dintre aceste scrisori sunt datate după ce Putin i-a acordat post-mortem Ordinul Curajului, o distincție de stat, în noiembrie 2022.

În cele din urmă, în luna iulie a acestui an, procurorii militari ruși au informat familia lui Kopîlțov că aceasta primise deja despăgubiri la câteva săptămâni după moartea sa de la „compania militară privată Redut”.

Este singura mențiune oficială a autorităților ruse despre un presupus grup militar privat numit Redut pe care Europa Liberă a reușit să o descopere. Nu este clar cum anume a aflat guvernul rus despre o plată de la Redut, dacă nu avea nicio înregistrare a lui Kopîlțov ca soldat rus sau ca voluntar.

Investigația realizată de Scheme și Sistema a ajuns, de asemenea, la concluzia că Redut pare să aibă coordonatori politici printre figurile influente din cadrul serviciilor secrete militare rusești.

Redut și „păpușarii” GRU

Pe 4 februarie 2023, Uniunea Voluntarilor din Donbas a organizat un „congres” în Mariupol, oraș ucrainean ocupat de Rusia de pe coasta Mării Azov. Peste 450 de luptători, dintre care mulți veniți „direct de pe front”, au participat la eveniment, potrivit presei de stat ruse.

În timpul reuniunii, organizatorii au anunțat că toate milițiile „voluntare” au fost concentrate într-un singur grup, numit Corpul Voluntarilor Ruși, o încercare aparentă de a face ordine în aceste formațiuni, de altfel fără legături consistente între ele. Mai mulți recrutori au declarat pentru Sistema că nucleul acestui corp a devenit rețeaua Redut.

Sistema a obținut un document eliberat pentru un luptător Redut prin care se confirma participarea sa la ceea ce statul rus numește „operațiunea militară specială” din Ucraina. Documentul respectiv precizează că Corpul Voluntarilor Ruși a fost creat pe 27 februarie „din ordinul Ministerului Apărării al Federației Ruse”. Actul are ștampila Ministerului Apărării și este semnat de colonelul A. Kondratiev, care este prezentat ca fiind „comandantul unității de luptă a Corpului de Voluntari”. Aleksei Kondratiev, colonel GRU în retragere și fost primar al orașului Tambov, și-a reprezentat regiunea și în parlamentul rus. Semnătura de pe documentul emis de Ministerul Apărării este identică celor cu care Kondratiev a semnat documente parlamentare disponibile public.

Document semnat de colonelul GRU în retragere Aleksei Kondratiev, în care se afirmă că grupul cunoscut sub numele de Corpul Voluntarilor Ruși a fost creat de Ministerul rus al Apărării

Kondratiev a fost unul dintre cei (cel puțin) trei oficiali de rang înalt cu legături în Ministerul rus al Apărării care au fost prezenți la adunarea din februarie 2023 a Uniunii Voluntarilor din Donbas.

Ceilalți doi au fost colonelul Serghei Drozdov, care a fost implicat în recrutarea oficială pentru armata rusă și care a lucrat pentru academia militară a Statului Major General de la Moscova încă din 2021, și generalul-locotenent Vladimir Alekseiev, șeful adjunct al GRU.

Generalul-locotenent Vladimir Alekseiev, adjunctul șefului GRU (încercuit), alături de deputatulAleksandr Borodai (primul din stânga), fost lider al separatiștilor din estul Ucrainei, și de magnatul Konstantin Malofeiev (al doilea din stânga), apropiat al Kremlinului

Un canal Telegram apropiat forțelor Wagner ale lui Evgheni Prigojin spune despre Alekseiev că este „unul dintre fondatorii” Wagner. În timpul scurtei rebeliuni a lui lui Prigojin din iunie 2023, Alekseiev a publicat un videoclip în care le cerea mercenarilor să pună capăt „loviturii de stat”. De asemenea, el a fost unul dintre oficialii de rang înalt ai Ministerului Apărării care au purtat discuții cu Prigojin în sudul Rusiei în timpul revoltei. Alekseiev nu a mai apărut în public după acele negocieri cu Prigojin la sediul central al Districtului Militar Sud al Rusiei din Rostov-pe-Don, pe 24 iunie.

### Vezi și... ### Putin promite să „facă totul” pentru a-și proteja țara după ce trupele Wagner au preluat controlul în orașul Rostov-pe-Don

Ideea de a crea Redut i-a aparținut lui Alekseiev, potrivit unor surse citate într-un documentar comun din mai 2023 realizat de The Insider, Der Spiegel din Germania și grupul de investigație cu sursă deschisă Bellingcat.

Nici Alekseiev, nici Drozdov, nici Kondratiev nu au răspuns la solicitările de comentarii, deși Alekseiev a marcat ancheta trimisă pe contul său de Telegram cu un emoticon-inimă.

Diverse surse, inclusiv luptători Redut intervievați de Scheme, indică faptul că recrutarea în cadrul companiei Redut a început în a doua jumătate a anului 2021.

Ivanov, luptătorul din batalionul Lupii care a fost condamnat pentru tortură după ce a fost capturat în Ucraina, a declarat pentru Scheme că s-a înscris în decembrie 2021, după ce a auzit despre posibilitatea de a se înrola în această companie de la un prieten.

De când Putin a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, relatările de presă au făcut legătura între Redut și o companie privată de securitate cu sediul la Moscova, care a supravegheat anterior instalațiile energetice rusești din Siria.

Această companie, numită Redut-Security, a fost chiar vizată de sancțiuni din partea guvernului american, care o descrie ca fiind „o companie militară privată” care „luptă în Ucraina” și care este „legată de GRU”, precum și de Ministerul rus al Apărării, în general.

Redut-Security este deținută de Evgheni Sidorov, un fost mercenar rus în Siria și un asociat de afaceri al lui Konstantin Mirzaianț, un ofițer în forțele speciale din cadrul Forțelor Aeriene ruse despre care ziarul Novaia Gazeta a scris acum o vreme că era liderul unui grup militar privat implicat în paza activelor energetice din Siria controlate de miliardarul Ghennadi Timcenko, care are legături cu Kremlinul.

Relatările de presă și informații anonime din Parlamentul britanic îl pun în relație pe Timcenko de compania Redut. Miliardarul rus nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Cu toate acestea, Europa Liberă nu a găsit nimic care să facă o legătură clară între Redut-Security sau Timcenko și forțele Redut desfășurate în Ucraina sub auspiciile GRU și ale Ministerului rus al Apărării.

Sidorov a refuzat să comenteze atunci când a fost contactat telefonic, în timp ce Mirzaianț nu a răspuns la o solicitare scrisă.