Linkuri accesibilitate

Putin promite să „facă totul” pentru a-și proteja țara după ce trupele Wagner au preluat controlul în orașul Rostov-pe-Don


Combatanți din grupul de mercenari Wagner patrulează o stradă în apropierea sediului Districtului Militar de Sud din orașul Rostov-on-Don, Rusia, pe 24 iunie.
Combatanți din grupul de mercenari Wagner patrulează o stradă în apropierea sediului Districtului Militar de Sud din orașul Rostov-on-Don, Rusia, pe 24 iunie.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut apel la unitate națională și a promis să facă „totul pentru a proteja țara”, după ce forțe ale mercenarilor ruși conduși de Evgheni Prigojin au preluat controlul asupra orașului Rostov-pe-Don din sud-vestul Rusiei, ca parte a unei posibile tentative de a avansa către Moscova.

Adresându-se țării în direct la televiziune pe 24 iunie, Putin a descris ocuparea orașului de către compania privată de mercenari Wagner drept o „revoltă armată” și a spus că vor fi luate „măsuri decisive” pentru a stabiliza situația din sud-vestul Rusiei.

Putin a declarat că Prigojin și-a „trădat” țara în numele unor „ambiție personale”. Acesta anunțase un „marș al dreptății” asupra Moscovei pentru a răsturna conducerea militară rusă, după ce mercenarii săi care luptă în Ucraina ar fi fost atacați pe la spate de artileria armatei ruse și elicoptere de atac.

Prigojin a răspuns prompt acuzațiilor de trădare ale lui Putin, spunând într-un mesaj audio pe Telegram după discursul președintelui rus că acesta „s-a înșelat amarnic”, iar el și soldații săi ar fi „patrioți ai patriei”.

În discursul televizat, Putin a amenințat să pedepsească toți „trădătorii” implicați în cele comise de Wagner, confirmând că mercenarii au blocat organele de conducere civile și militare din Rostov-pe-Don și că se îndreaptă spre nord prin regiunea rusă Voronej.

Președintele rus a declarat că țara sa dă acum „cea mai grea luptă pentru propriul viitor”. El a cerut concetățenilor unitate în fața a ceea ce a descris drept amenințare occidentală la adresa suveranității Rusiei și pentru a contracara „lovitura în spate" dată de Wagner.

„Este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru. Iar acțiunile noastre de apărare a patriei împotriva unei astfel de amenințări vor fi aspre”, a spus Putin. „Toți cei care au pășit în mod deliberat pe calea trădării, care au pregătit o insurecție armată, care au luat calea șantajului și a metodelor teroriste vor suporta inevitabil pedeapsa, vor răspunde atât în fața legii, cât și în fața poporului nostru", a spus președintele rus.

Putin a mai spus că împotriva țării sale a fost îndreptată „întreaga mașină militară, economică și informațională a Occidentului”, care a sprijinit Ucraina în urma invadării ei neprovocate de către Rusia în februarie 2022.

Înalți oficiali și personalități ruse, inclusiv fostul președinte Dmitri Medvedev, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, și șeful Dumei de Stat a Rusiei, Veaceslav Volodin, au reiterat apelul lui Putin ca cetățenii ruși să se unească și ca trupele Wagner să oprească ceea ce a fost descris pe drept o rebeliune.

„Combatanții Wagner trebuie să facă singura alegere corectă – să fie alături de poporul lor, să rămână de partea dreaptă a legii, să protejeze securitatea și viitorul patriei noastre și să urmeze ordinele comandantului suprem”, a scris Volodin, adăugând: „Orice altceva este trădare."

Ce s-a întâmplat

La Rostov-pe-Don se află baza logistică principală pentru operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina.

În zorii zilei de 24 iunie, Prigojin a anunțat pe Telegram că forțele sale au preluat controlul asupra cartierului general militar rus din oraș precum și asupra unităților militare și aeroportului din oraș. Dar, a precizat că avioanele care participă la acțiunile militare ale Rusiei împotriva Ucrainei „decolează normal”, iar forțele sale au preluat aeroportul „pentru ca aviația de atac să nu ne lovească pe noi, ci să lovească ucrainenii”.

Prigojin a declarat că nu va împiedica efortul de război al Rusiei contra Ucrainei, unde forțele ucrainene au lansat recent o contraofensivă majoră pentru a recuceri teritoriul ucrainean ocupat de Rusia.

El a spus că mercenarii săi au revenit în Rusia din Ucraina, iar la revenire nu s-au confruntat cu vreo rezistență din partea militarilor ruși în termen pe care i-ar fi întâlnit. Prigojin a spus că Wagner nu „luptă împotriva copiilor”, dar „va distruge pe oricine ne stă în cale”.

Înregistrări video apărute pe rețelele de socializare înfățișează vehicule militare, inclusiv tancuri, pe străzile din Rostov-pe-Don și scene cu reprezentanți ai Wagner , inclusiv Prigojin, care s-ar fi întâlnit față în față cu oficialii militari ruși din oraș.

PE REȚELELE SOCIALE: Martori oculari spun că mai multe clădiri administrative din Rostov-on-Don sunt înconjurate de două inele: inelul interior este format de soldați ai Armatei Ruse care poartă banderole roșii, fiind însă supravegheați de oameni cu banderole albe, mercenari din grupul Wagner, care formează inelul exterior.

Ministerul britanic al Apărării a spus într-un raport proaspăt pe 24 iunie că „alte unități Wagner se deplasează spre nord prin regiunea Voronej, aproape sigur cu scopul de a ajunge la Moscova”. Având în vedere că există „foarte puține dovezi” ale unor lupte între Wagner și forțele de securitate rusești, se spune în raport, forțe de securitate rusești au rămas probabil „pasive” și „acceptă” acțiunile întreprinse de Wagner.

Agenția Reuters a citat o sursă de securitate rusă care a declarat pe 24 iunie că luptătorii Wagner au preluat controlul asupra unor obiective militare din orașul Voronej, situat la 500 de kilometri sud de Moscova. Reuters și RFE/RL nu au putut confirma în mod independent aceste informații.

Șeful regiunii Voronej, Aleksandr Gusev, a respins relatările privind „presupusa deplasare a coloanelor de echipamente militare pe teritoriul regiunii”, spunând că sunt „informații false”.

Gusev a declarat ulterior că armata rusă ia „măsurile militare necesare” în regiune, pe fondul unor afirmații neverificate pe rețelele de socializare că forțele aeriene ruse au lovit un convoi Wagner pe șoseaua principală care leagă Moscova de partea de sud-vest a Rusiei, de la granița cu Ucraina.

La scurt timp după aceea, Gusev a declarat că pompierii au intervenit pentru a stinge un incendiu la un depozit de combustibil din regiune.

„Marșul dreptății”

Aceste evoluții au loc după ce Prigojin a sugerat pe 22 iunie că a trimis un convoi militar într-un „marș al dreptății” asupra Moscovei, într-o încercare incertă de a răsturna conducerea militară rusă.

Prigojin a declarat că este susținut de 25.000 de combatanți, inclusiv militari ruși, iar scopul lor este de a da jos conducerea Ministerului rus al Apărării, inclusiv pe ministrul Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major, Valeri Gherasimov.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat activarea unor protocoale antiteroriste în capitala rusă, inclusiv controale sporite de trafic și restricții asupra întrunirilor.

La Sankt Petersburg, sediul Grupului Wagner a fost izolat, potrivit TASS.

Kremlinul a anunțat, de asemenea, că Putin l-a sunat pe liderul belarus Aleksandr Lukașenko, care a sprijinit războiul Rusiei împotriva Ucrainei și a permis ca țara sa să fie folosită ca punct de pregătire pentru operațiunile militare rusești, precum și pe președinții Uzbekistanului și Kazahstanului pentru a-i informa despre situația actuală.

Reacția Ucrainei

Ucraina și partenerii săi occidentali au reacționat, NATO spunând că „monitorizează situația”, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski - că „slăbiciunea Rusiei este evidentă”.

„Cu cât Rusia își menține mai mult trupele și mercenarii pe pământul nostru, cu atât mai mult haos, durere și probleme va avea pentru ea însăși mai târziu”, a adăugat Zelenski într-un mesaj pe Telegram.

Mîhailo Podoliak, consilier principal al președintelui ucrainean, a descris acțiunile lui Prigojin drept o operațiune „antiteroristă” care a dat la iveală în mod clar mod clar disputa mocnită din sânul conducerii Rusiei. „Totul abia începe în Rusia”, a spus Podoliak.

Prigojin, care a contestat în mod deschis conducerea militară a Rusiei în ultimele săptămâni pe fondul luptelor grele din Ucraina, a spus că invadarea la scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a fost decisă pe baza unor „minciuni”.

Putin numește ocuparea orașului Rostov-pe-Don de către Wagner „revoltă armată”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00

„Războiul nu a fost necesar pentru a demilitariza sau 'denazifica' Ucraina", a spus Prigojin, referindu-se la motivele frecvent invocate de Putin pentru lansarea războiului împotriva Kievului. „Era nevoie de război... astfel încât Șoigu să poată deveni mareșal... să poată obține o a doua medalie de Erou [al Rusiei]", a spus șeful Wagner.

Ministerul Apărării a răspuns, spunând că aceste afirmații „nu corespund realității” și reprezintă numindu-le o „provocare”. În seara zilei de 23 iunie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a lansat o anchetă penală, spunând că Prigojin a chemat „la o revoltă armată”, iar un general rus de prim rang a cerut forțelor Wagner să renunțe la opoziția lor față de armata rusă.

Pe baza relatărilor Serviciului rusesc al Europei Libere, agențiilor AP, AFP, dpa, Reuters, Interfax și TASS
XS
SM
MD
LG