Cu stare de urgență, fără stare de urgență, ce măsuri antiepidemice vor fi valabile de Paște?
Your browser doesn’t support HTML5
Autoritățile din sănătate raportează în ultimele săptămâni mai puține îmbolnăviri de Covid-19, în scădere fiind și numărul de decese. Diminuarea numărului de cazuri noi înregistrate este temporară, anticipează experții care susțin că după sărbătorile pascale, numărul de contaminări ar putea să crească. Prin urmare, se face în continuare apel la vigilență și respectarea restricțiilor sanitare, spune Boris Gîlca, adjunctul direcției de sănătate a Municipiului Chișinău.
### Vezi și... ### Măsuri de relaxare în ajunul sărbătorilor pascaleEl sugerează că bisericile s-ar fi conformat deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale de săptămâna trecută, organizează slujbele în aer liber și așa vor proceda și în noaptea Învierii.
Pentru a evita aglomerațiile care sporesc riscul de infectare, administrația municipală a decis să țină închise cimitirele de Paștele Blajinilor. Boris Gâlca spune că situația pandemică este în continuare îngrijorătoare:
„Populația trebuie să înțeleagă că este spre binele tuturor. Vom avea în continuare mulți ani înainte, toată viața să sărbătorim împreună cu cei dragi multe evenimente, multe sărbători pascale, vom merge în siguranță în anii viitori la cimitire de Paștele Blajinilor. În acest an, situația epidemiologică încă nu ne permite acest lucru. Noi rămânem îngrijorați de faptul că după sărbătorile de Paști am putea avea o creștere a cazurilor de infectări.”
Boris Gâlca susține că respectarea măsurilor restrictive în locașele de cult depinde și de atitudinea preoților din parohii. De exemplu, Biserica ortodoxă „Sfântul Dumitru” din capitală a anunțat că va sfinți cozonacul și alte bunătăți pascale sâmbătă, pentru a evita îmbulzeala.
Organizarea slujbelor în afara bisericilor este o cerință pentru toate instituțiile religioase urmând ca la nivel local, în fiecare comunitate, să decidă cum se va proceda de Paștele Blajinilor.
Your browser doesn’t support HTML5
Adjunctul direcției de sănătate a Municipiului Chișinău, Boris Gâlca precizează că toate măsurile antiepidemice rămân în vigoare, chiar dacă unele sunt în continuare ignorate:
„Restricțiile rămân valide, penalitățile administrative rămân valide. De acea, în continuare, obligatoriu, trebuie să purtăm masca de protecție corect în toate spațiile publice închise și deschise, în stradă, în transportul public. În continuare trebuie să păstrăm această distanță socială. În continuare trebuie să evităm aglomerațiile, evenimentele cu implicarea mai multor persoane. Noi avem reguli foarte bine descrise, stipulate pe hârtie, mai rău stăm cu aplicarea acestor reguli în practică.”
Experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc spune că deși autoritățile au permis recent revenirea artiștilor în scenă și organizarea unor evenimente în aer liber în fața unui public restrâns, nu există temei pentru renunțarea la alte măsuri antiepidemice:
„Noi nu am ieșit din pandemie, Noi nu avem imunitate de grup. Țările care au imunizat 90 de procente din populație încetișor relaxează restricțiile, noi am imunizat trei sau patru procente din populație, noi nu avem nici un argument ca să începem să relaxăm restricțiile.”
Boris Gâlca spune că autoritățile nu au capacitatea de a verifica respectarea restricțiilor impuse iar alteori administrațiile locale nu au acționat prompt pentru a descuraja încălcările, ceea ce i-a făcut pe mulți să ocolească măsurile restrictive. Un lucru greu de evitat și în perioada sărbătorilor pascale.